Μεγάλη ήττα Κατσιβέλη, η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ληξουρίου, μερική νίκη Ρουχωτά

Νέα μεγάλη ήττα κατέγραψε η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Κατσιβέλη στο Ληξούρι, αφού η Αποκεντρωμένη έλαβε υπόψη της την προσφυγή του Βασίλη Ρουχωτά και ακύρωσε την απόφαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ληξουρίου.
Ήταν μια κατάσταση που εκκρεμούσε από το τέλος Νοεμβρίου του 2020 και πλέον όλα ξεκινούν σχεδόν από την αρχή. Η Αποκεντρωμένη αναγκάζει την δημοτική αρχή Κατσιβέλη και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ξαναφέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση τις δύο προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτή της Δημοτικής Αρχής-Τεχνικής Υπηρεσίας, που είχε πάρει 9 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και αυτή της παράταξης του Βασίλη Ρουχωτά, που είχε πάρει 6 ψήφους στην ψηφοφορία του Νοεμβρίου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει κατά την νέα ψηφοφορία και ποια στάση θα κρατήσουν οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και οι Σύμβουλοι της παράταξης του Διονύση Αραβαντινού. Ερωτηματικά παραμένουν επίσης δύο ακόμη Σύμβουλοι, ο ανεξάρτητος πλέον, Διονύσης Πρεντάνος και ο απών από την πρώτη συνεδρίαση και μέλος της παράταξης Κατσιβέλη, Αλέξανδρος Μοσχονάς. Πάντως, οι Ληξουριώτες δεν μας αφήνουν να πλήττουμε, αφού σχεδόν μονοπωλούν το πολιτικό ενδιαφέρον του νησιού, μια και στο Αργοστόλι η εδώ αντιπολίτευση μάλλον κοιμάται όρθια, ενώ στη Σάμη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Εκεί Δημοτική Αρχή και μείζονα αντιπολίτευση κοιμούνται τον ύπνο του… δικαίου.

Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης είναι το παρακάτω:
Ως προς την αριθ. 218/2020 απόφαση του Δ.Σ. Ληξουρίου που αφορά στην «Έγκριση τεχνικού προγράμματος έργων Δήμου Ληξουρίου έτους 2021» και κατόπιν του ελέγχου νομιμότητας στον οποίο προβήκαμε, λεκτέα είναι τα ακόλουθα:
-Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 208 του ΚΔΚ, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 8 Ν. 4623/2019: «Η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος των δήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της εκτελεστικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου συνιστά και το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων.». Απαραίτητη, δηλαδή, για να κριθεί μία πρόταση ως εναλλακτική είναι η ύπαρξη σχετικής εισήγησης από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του δήμου. Η εισήγηση αυτή δεν είναι μεν δεσμευτική υπό την έννοια ότι μπορεί να αποτρέψει την κατάθεση μιας εναλλακτικής πρότασης σε περίπτωση που είναι αρνητική, όμως συνοδεύει υποχρεωτικά την τελευταία και, αν τελικά υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο τυχόν εναλλακτική πρόταση που αγνοεί την εισήγηση και πάσχει νομιμότητας (γενικά ή σε επιμέρους εγγραφές), δεν θα καταστεί δυνατή η επικύρωση της απόφασης του συμβουλίου από τον Ελεγκτή Νομιμότητας.
-Επειδή, σύμφωνα με τον Ν. 4270/2014 ο έλεγχος νομιμότητας, κανονικότητας και εγκυρότητας των δαπανών του δήμου είναι ευθύνη του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών. Το δε τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού του δήμου και κατά συνέπεια κάθε έργο, μελέτη δράσης που εγγράφεται σε αυτό θα πρέπει να τηρεί τις διαδικασίες περί νομιμότητας, κανονικότητας και εγκυρότητας.
-Επειδή, όπως αναγράφεται στο διαλογικό μέρος της 218/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου, πλην της πρότασης που κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ληξουρίου (αριθ. 5/2020 απόφασης), κατατέθηκαν και δύο προτάσεις από τις παρατάξεις «ΠΑΛΛΗ – ΛΗΞΟΥΡΙ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Οι εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονταν από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ληξουρίου, που ήταν αρνητική και στις δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα θεωρείται η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου. Εν προκειμένω, η πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής έλαβε 9 ψήφους, η πρόταση της παράταξης «ΠΑΛΛΗ – ΛΗΞΟΥΡΙ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ» έλαβε 6 ψήφους και η πρόταση της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» έλαβε 5 ψήφους. Επειδή καμία εκ των τριών δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δ.Σ., θα έπρεπε εν συνεχεία να επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων, δηλαδή μεταξύ της πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου και της πρόταση της παράταξης «ΠΑΛΛΗ – ΛΗΞΟΥΡΙ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ».
-Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η αριθ. 218/2020 απόφαση του Δ.Σ. Ληξουρίου δεν ελήφθη με την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά ενέκρινε ως μοναδική πρόταση αυτή της Εκτελεστικής Επιτροπής Δ. Ληξουρίου (αριθ. 5/2020 απόφασης), θα πρέπει να ακυρωθεί και να αναπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ψηφίσει μεταξύ των δύο αυτών προτάσεων, με γνώμονα πάντα τη νομιμότητα αυτών.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. Απορρίπτουμε την από 14-12-2020 προσφυγή, η οποία στρέφεται κατά της αριθ. 218/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ληξουρίου, ως εκπρόθεσμη για τους στο σκεπτικό αναφερόμενους λόγους.
2. Ακυρώνουμε την αριθ. 218/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ληξουρίου για τους στο σκεπτικό αναφερόμενους λόγους.
3. Αναπέμπουμε την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ληξουρίου σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ψηφίσει μεταξύ των δύο ως άνω προτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ως άνω παρατηρήσεις μας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed