Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ

Ο σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Κεφ/νιάς συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 και συζήτησε το θέμα που αφορά την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ και ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε τα παρακάτω:
Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια, καθώς απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και πολλοί και πολλές εργάζονται μέχρι και 20 συνεχόμενα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό πως, χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, πολλές από τις παραπάνω δομές ή θα κλείσουν ή θα υπολειτουργούν
Θεωρούμε ότι μόνη δίκαιη λύση είναι η άμεση μετατροπή, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου. Η επίκληση από την κυβέρνηση «συνταγματικού κωλύματος», για την δυνατότητα μετατροπής αυτών των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, είναι προσχηματική και την επικαλούνται γιατί θέλουν να κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους.
Θέλουμε να τονίσουμε ακόμη μια φορά, και προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων δικαίωσαν προσφυγές εργαζομένων και μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε ΙΔΑΧ, ενώ ακόμη και η C-760/18/11-2-2021 απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, θεωρεί ότι η 1999/70/ΕΚ της 28ης Ιουνίου 1999, ευρωπαϊκή οδηγία, υπερισχύει των «συνταγματικών κωλυμάτων».
Οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, μόνιμοι και συμβασιούχοι, σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών από τη 10ετή παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση, ενώ τη περίοδο της πανδημίας ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο, με αυξημένα καθήκοντα, συμβάλλοντας έμπρακτα τόσο στην προστασία των ευπαθών ομάδων, όσο και στον περιορισμό της διασποράς της νόσου από τον κορωνοϊό covid – 19. Οι συνάδελφοι στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα ΚΗΦΗ, οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, στα ΚΕΠ, οι σχολικές καθαρίστριες, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία & Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας, καλέστηκαν να δουλέψουν σε αντίξοες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και των οικογενειών τους.
Διεκδικούμε και στηρίζουμε την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ, την νομοθετική κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους των κονδυλίων, για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική της χώρας μας να στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να αυξομειώνεται ή να καταργείται, ανάλογα με τις επιχορηγήσεις και να μην είναι πάγια, ως στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες του, τους οποίους για το λόγο αυτό φορολογεί.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου να αποφασίσει και να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αργοστολίου για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε ΙΔΑΧ είτε με νομοθετική ρύθμιση , είτε με αποφάσεις δικαστηρίων διεκδικώντας:
Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στους Παιδικούς Σταθμούς, στο Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, Κέντρα Κοινότητας, Σχολικές Καθαρίστριες και των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις covid.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των κοινωνικών δομών με επιπλέον ειδικότητες, ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές λογοθεραπευτές για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.
• Να ενταχθούν στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι ειδικότητες όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στο Βοήθεια στο Σπίτι, στα ΚΗΦΗ καθώς και το προσωπικό καθαριότητας των ΚΔΑΠ.
• Να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει σε συνθήκες πανδημίας, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σταματούλα Τσιμάρα     Ιωάννης Μικελάτος

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed