Κώστας Πρέντζας: «Διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα στην Κεφαλονιά»

Σε μία σημαντική απόφαση προβαίνει το Υπουργείο Ενέργειας, έπειτα από δήλωση του Υπουργού Κωνσταντίνου Σκρέκα, ο οποίος μίλησε στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
Εντός του 1ου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσουν τρία προγράμματα με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση του συνόλου των επιχειρήσεων, με σημαντικότερο αυτών την:
«Διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια, σε συνδυασμό και με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης. Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι η συμμετοχή́ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη ΚΑΙ περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων».
Πρόκειται για μία προσπάθεια του Υπουργείου να μειωθούν τα αυξημένα ενεργειακά κόστη των επιχειρήσεων έπειτα από την εφαρμογή της ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ από το σύνολο των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο του 2021. Ρήτρα που τουλάχιστον διπλασίασε τους λογαριασμούς ρεύματος σε κάθε είδους επιχείρηση.
Μέσω τη αυτοπαραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μπορεί μία επιχείρηση να μηδενίσει τόσο το κόστος της κιλοβατώρας στις ανταγωνιστικές χρεώσεις όσο και την ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ. Όσον αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αυτές θα μειωθούν σημαντικά αναλόγως και του ταυτοχρονισμού παραγωγής – κατανάλωσης.
Ως παράδειγμα αναφέρω ότι:
⦁ Eπιχείρηση με τιμολόγιο Γ22 που κατανάλωσε για τον μήνα Δεκέμβριο 3.800 κιλοβατώρες, πλήρωσε ρεύμα 386 €, ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ 853 €, συνολικά πλήρωσε 1.239 €! Η επιχείρηση έλαβε από το Κράτος 51,15 € επιδότηση, ως αντιστάθμιση της επιβαλλόμενης ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ. Τα χρήματα αυτά, με μία σωστή μελέτη και εφαρμογή φωτοβολταϊκών, δύναται η επιχείρηση να τα μηδενίσει και να εξισορροπήσει τα λειτουργικά της κόστη.
⦁ Σε ένα άλλο παράδειγμα, βιομηχανική επιχείρηση με κατανάλωση 9.640 κιλοβατώρες, πλήρωσε, ρεύμα 696 € και Ρήτρα Αναπροσαρμογής 3.053 €, συνολικά πλήρωσε 3.749 €, λαμβάνοντας επιδότηση 51,15€.
Το δίκτυο της Κεφαλονιάς αυτή τη στιγμή είναι κορεσμένο, δέχεται όμως αιτήσεις για ενεργειακό συμψηφισμό οι οποίες θα εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα όταν ελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος ή αυξηθεί το περιθώριο ισχύος του δικτύου. Με την αναμενόμενη απόφαση του Υπουργείου γίνεται κατανοητό ότι, η αυτοπαραγωγή είναι ωφέλιμη για το δίκτυο, τα περιθώρια ισχύος έχουν ορισθεί με πολύ αυστηρά κριτήρια και τεχνικά είναι δυνατή η σύνδεση των φωτοβολταϊκών μιας και το ρεύμα πρωτίστως αυτοκαταναλώνεται και η περίσσεια αυτού τροφοδοτεί άμεσα και χωρίς απώλειες διπλανές καταναλώσεις.
Είναι σημαντικό για κάθε επαγγελματία να γνωρίζει την ερμηνεία ενός λογαριασμού ρεύματος, έτσι ώστε λαμβάνοντας υπόψη, τι και που πληρώνει, να μπορεί να επιλέξει τρόπους μείωσης του ενεργειακού του κόστους. Δύναμαι να σταθώ αρωγός σε περεταίρω διευκρινιστικές πληροφορίες.

Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed