Η ντόπια Κτηνοτροφία ζητά σημαντική ενίσχυση

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.) – η πανελλήνια συνδικαλιστική Οργάνωση που εκπροσωπεί όλους τους ΑγροΚτηνοτρόφους – στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συμμετέχει ενεργά ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης, επισημαίνει ξανά την κρίσιμη κατάσταση της Κτηνοτροφίας και την δραματική θέση των Κτηνοτρόφων.
Η Κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς, αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, χοιροτροφία. Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Αιγοπροβατοτρόφοι μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι. Η πίεση των Τραπεζών στους Κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί η σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας. Ένα από τα κλειδιά της διατήρησης της βιωσιμότητας και της αναπαραγωγικής δραστηριότητας τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην αιγοπροβατοτροφία είναι η ενίσχυση της Κτηνοτροφίας μέσω της συνδεδεμένης επιδότησης.
Η ενίσχυση της ντόπιας Κτηνοτροφίας δεν έχει κόστος. Συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη. Κρατά τον κόσμο στην ύπαιθρο. Δίνει προστιθέμενη αξία. Συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο. Κρατά μακριά την επισιτιστική κρίση ενισχύοντας την διατροφική επάρκεια. Όμως, η μείωση της ντόπιας Κτηνοτροφίας έχει ανυπολόγιστο κόστος. Επιμένουμε στην αναγκαιότητα λήψης άµεσων µέτρων ενίσχυσης των Κτηνοτρόφων : Α) 20€ ανά προβατίνα και γίδα, τόσο στις εκμεταλλεύσεις που παρέδωσαν το 2021, 2,5 τόνους γάλα σε εγκεκριµένα τυροκοµεία όσο και για εκείνες τις εκµεταλλεύσεις που δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθµό αρνο-κάτσικων για σφαγή. Β) 200€ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος και Γ) 70€ ανά χοιρομητέρα. Δ) Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. των εκροών των παραγωγών (γάλα και κρέας) στο 6%. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν κόποι ολόκληρης ζωής γιατί δίπλα στην ντόπια Κτηνοτροφία είναι οι άνθρωποι και σ’ αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να έχουμε άλλα δράματα.

Από τον Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed