Νίκος Ανουσάκης: «Οι προτάσεις μας για την μείωση της παραβατικότητας-εγκληματικότητας στον Δήμο Αργοστολίου, άνοιγμα σοβαρού δημόσιου διαλόγου»

Τα πολλά πλέον περιστατικά παραβατικότητας και εγκληματικότητας στο Αργοστόλι έχουν κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για τους… υπεύθυνους, αλλά έχουν ανοίξει και τον δημόσιο διάλογο που έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν.
Η δημοτική παράταξη του Νίκου Ανουσάκη, «Δήμος Αργοστολίου: Παρόν και Μέλλον» ουσιαστικά ήταν η πρώτη που έκανε το βήμα του δημόσιου διαλόγου και αυτή που… έσπρωξε για πρώτη φορά την Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου σε δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να βγει το θέμα στην επιφάνεια και να παρθούν αποφάσεις. Ο επικεφαλής της, Νίκος Ανουσάκης, παραθέτει σήμερα παλι τις προτάσεις της παράταξής του για το μείζον αυτό θέμα που έχει προκύψει στον Δήμο Αργοστολίου και ειδικότερα στην πρωτεύουσα του νησιού μας.

Οι θέσεις και οι προτάσεις του Νίκου Ανουσάκη
Πιστοί στην δέσμευσή μας ότι θα αποτελέσουμε πολιτική κι αυτοδιοικητική δύναμη ευθύνης και παραγωγής γόνιμων προτάσεων επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της αύξησης της παραβατικότητας – εγκληματικότητας στο Δήμο Αργοστολίου παραθέτοντας τις θέσεις μας:
1. Αναγκαία, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η σύσταση και λειτουργία του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς με περιπολία και κοινωνικό πρόσημο στην πόλη μας. Η πρακτική εφαρμογή του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς θα βασίζεται στην παραδοσιακή λειτουργία της αστυνομίας που στηριζόταν στην διαπροσωπική επαφή των αστυνομικών με τους πολίτες. Μπορούμε βάσιμα να πούμε ότι στο Δήμο μας κατά το παρελθόν, στη λειτουργία αυτή ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά οι αστυνομικοί περιπολίας με αυτοκίνητα, οι οποίοι έχοντας αρκετά χρόνια συνεχούς υπηρεσίας σε αυτή και όντας ενταγμένοι με τις οικογένειες τους στις πολυεπίπεδες κοινωνικές λειτουργίες, είχαν πετύχει τη διαπροσωπική επαφή που αποτελούσε τη βάση πρόληψης αλλά και επίλυσης πολλών προβλημάτων. Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια λόγω και των συνταξιοδοτήσεων έχει δημιουργηθεί ένα κενό. Αυτό το κενό θα κληθεί να καλύψει ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς οποίος:
A. Πραγματοποιεί διελεύσεις έξω από σχολικά συγκροτήματα, συμβουλεύει τους κατοίκους για την λήψη αναγκαίων μέτρων σε οικίες και καταστήματα για πρόληψη κλοπών
B. Βοηθάει τα θύματα εγκληματικών πράξεων, συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία και ενημερώνει την υπηρεσία του
Γ. Καταγράφει προβλήματα και δίνει λύσεις εφόσον είναι εφικτό διαφορετικά ενημερώνει αρμοδίως για την επίλυση τους, καθώς και πολλές άλλες δράσεις που η Διεύθυνση Αστυνομία Κεφαλονιάς είναι σε θέση να γνωρίζει πληρέστερα.
2. Ένα δεύτερο απαραίτητο μέτρο είναι η διενέργεια συστηματικών αστυνομικών ελέγχων οι οποίοι πρέπει να είναι εστιασμένοι στα σημεία που παρουσιάζονται τα προβλήματα, εντοπίζοντας τα άτομα που τα προκαλούν, εφαρμόζοντας αντικειμενικά την κείμενη νομοθεσία. Όλοι μας κατανοούμε ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού και πάντα, ,όμως όταν είναι παρούσα ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά της οπότε εδώ επιβάλλεται και η πίεση εκ μέρους τοπικών θεσμικών παραγόντων προς την Ελληνική Πολιτεία για την άμεση ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή μας. Βουλευτής Κεφαλονιάς Κι Ιθάκης, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Αργοστολίου ήλθε η ώρα να αποδείξουν τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης κι επιρροής του.
3. Μία ακόμη πρωτοβουλία που θα συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παραβατικότητας- εγκληματικότητας που παρουσιάζονται ιδίως στο κέντρο της πρωτεύουσας του Δήμου μας και μάλιστα στην κεντρική πλατεία Αργοστολιού, ορισμένες φορές δε και μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου, όπως κι ο ίδιος ο Δήμαρχος επεσήμανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/9/2022, είναι η επαναφορά των υπηρεσιών της Αστυνομίας στο κέντρο της πόλης μας. Είναι πλέον ανάγκη να ανεγερθεί ένα σύγχρονο κτίριο για την στέγαση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κεφαλονιάς στο κέντρο της πόλης. Ο αστικός ιστός του Αργοστολιού διαχρονικά περιελάμβανε στο κέντρο του τις υπηρεσίες της αστυνομίας. Η επαναφορά των υπηρεσιών της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης είναι ολοφάνερο ότι αναδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την αποτελεσματικότερη δράση της.
Ενδεικτικά αναφέρουμε
Τη συχνή έως πυκνή διέλευση αστυνομικών, καθώς και περιπολικών οχημάτων που λειτουργεί αποτρεπτικά-προληπτικά ως προς την τέλεση εκνόμων ενεργειών,
Την εγγύτητα και αμεσότητα στις επεμβάσεις της,
Την ευκολότερη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της κ.α.
Συνοψίζοντας καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προκειμένου να διατηρηθεί ο φιλήσυχος , φιλειρηνικός κι ασφαλής τρόπος ζωής των δημοτών στην περιοχή μας.

«Δήμος Αργοστολίου: Παρόν και Μέλλον»
Νίκος Ανουσάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed