Η συζήτηση στο Δ.Σ. Αργοστολίου αναφορικά με τις επιτροπές του Δήμου, ο «νταλικέρης» Σπύρος Σαμούρης και η επίπληξη από τον Νικόλα Βαλλιανάτο

Σκηνές που δεν είχαμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό εκτυλίχθηκαν χθες στο βράδυ κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, με αφορμή την επιστολή προς τον Δήμαρχο εννέα συμβούλων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την σύσταση και την λειτουργία των επιτροπών του Δήμου.
Πρωταγωνιστής στο επεισόδιο αυτό αναδείχθηκε κατά κύριο λόγο ο Αντιδήμαρχος, Σπύρος Σαμούρης, που ως «νταλικέρης» και μάλιστα της κακιάς ώρας δεν δίστασε να επιτεθεί με σφοδρότητα και χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου της ΠΕΔΙΝ, Αλέξανδου Παρίση, αλλά και κατά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νικόλα Βαλλιανάτου. Ο εισηγητής του θέματος, Αλέξανδρος Παντελειός, αλλά και ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανουσάκης προσπάθησαν να φέρουν προς συζήτηση το θέμα και να μην μείνει αυτό ως απλά μια επιστολή, αλλά βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τον Δήμαρχο, που πρότεινε να μην συζητηθεί, λέγοντας πως δεν είναι ακόμη η ώρα. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μέσα σε σχετικά πολιτισμένα πλαίσια, μέχρι την ώρα που ζήτησε τον λόγο ο Αλέξανδρος Παρίσης. Πριν προλάβει να αρθρώσει δύο λέξεις δέχθηκε λεκτικό μπούλινγκ από τον Αντιδήμαρχο, Σπύρο Σαμούρη, που με γλώσσα… νταλικέρη προσπάθησε να υποβιβάσει και να προσβάλλει τον πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ. Προσπάθησε να μπει στη μέση και να ηρεμήσει την κατάσταση ο Νικόλας Βαλλιανάτος, που δέχθηκε και αυτός επίθεση από τον Αντιδήμαρχο. Η όλη κατάσταση θύμισε παλιές εποχές επί Δήμου Κεφαλονιάς, όταν και πάλι ο κ. Σαμούρης, μαζί με άλλους συμβούλους της τότε αντιπολίτευσης είχαν μετατρέψει την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε ρινγκ. Τελικά τα πράγματα ηρέμησαν μετά από αρκετά… γαλλικά και το Συμβούλιο συνεχίστηκε χωρίς να τεθεί σε συζήτηση το θέμα της σύστασης και της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και αυτή της Ποιότητας Ζωής.

Η επιστολή των εννέα συμβούλων της αντιπολίτευσης
Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι, μετά την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες είχαν μεταφερθεί αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και θεσπιστεί αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε ανεπιφύλακτα εφ’ εξής ως Δημοτικοί Σύμβουλοι στη συζήτηση και ψήφιση αποφάσεων των οργάνων αυτών, μέχρις ότου αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία τους.
Κατόπιν τούτου, έχοντας πάντα ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση αποφάσεων από τα εν λόγω όργανα, τα οποία με τη σημερινή τους σύσταση πάσχουν και υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν οι αποφάσεις τους είτε κατόπιν προσφυγής, είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας. Προτείνουμε την εκ νέου συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας, άμεσα, κατανέμοντας το σύνολο των μελών τους σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει απλής αναλογικής. Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, σύμφωνα με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 βάσει του νόμου ν. 4555/2018, σας καλούμε τα θέματα των επιτροπών αυτών να παραπέμπονται προς λήψη αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ανουσάκης Νικόλαος, Γασπαρινάτος Διονύσιος, Κεκάτος Δημήτριος-Νικόλαος
Κωνσταντάκης Άγγελος, Παντελειός Αλέξανδρος, Παπαδάτος Νικόλαος
Παρίσης Αλέξανδρος, Πολλάτος Διονύσιος, Τρωιάνος Διονύσιος
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την επιστολή υποστήριξαν με την στάση τους και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Κουρούκλης και Σταύρος Γρηγορόπουλος.
Σημείωση: Μετά το παραπάνω επεισόδιο ο Αντιδήμαρχος, Σπύρος Σαμούρης, έπεσε σε… χειμερία νάρκη και δεν ξαναμίλησε όσο ώρα κράτησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed