Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ «ξύπνησε» τη Λέσβο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλη τη Λέσβο και είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε στις 03.52 τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/1) στη περιοχή του Μανταμάδου.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 17,5 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν μετασεισμοί μεγέθους 3,3 και 3,6 Ρίχτερ, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 08:40, εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Άκης Τσελέντης διαβεβαίωσε πως ο «σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό του 2017 που έγινε στα Βρισά, όπου σημειώθηκαν πάρα πολλές καταρρεύσεις. Ωστόσο ο σεισμός έγινε σε περιοχή με άσχημο πολεοδομικό ιστό, οπότε πρέπει να το παρακολουθούμε για κάποιες μέρες και οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν τα παλιά σπίτια και ειδικά τα παιδιά να προσέξουν τις μάντρες τις παλιές για να μην έχουν το ίδιο φαινόμενο που είχαμε με τη Σάμο». Επισήμανε ακόμα πως: «Η Λέσβος έχει πολύ βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό. Παλιά μας είχε δώσει πάρα πολλούς σεισμούς. Η δράση όμως περιοριζόταν στο νότιο κομμάτι, στην περιοχή όπου έγινε ο σημερινός σεισμός. Ωστόσο, στο παρελθόν μας είχε δώσει σχετικά μικρότερες σεισμικές δονήσεις».
Update: Δεύτερος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:39 το πρωί του Σαββάτου στο νησί της Λέσβου. Το επίκεντρο του σεισμού εκτιμάται στα 7 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed