Το Ληξούρι επανέρχεται στο… παρελθόν του, μεγαλειώδης συγκέντρωση με παλμό, συναίσθημα και αέρα νίκης των υποψηφίων Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Παλλική

Πρέπει να ανατρέξουμε πολλά χρόνια πίσω, να πάμε στην εποχή προ μνημονίων, εποχή Καλαφάτη-Αρσένη ή εποχή Μοσχόπουλου-Φόρτε για να συναντήσουμε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ όμοια με την αποψινή που έγινε στο Ληξούρι.
Οι τρεις υποψήφιοι Βουλευτές του Κινήματος, Γεωργία Καππάτου, Σταύρος Τουλάτος και Λευτέρης Κρητικός δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι αυτό που θα συναντούσαν στο Ληξούρι. Μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου πάνω από 100 άτομα παραβρέθηκαν για να ακούσουν και να χειροκροτήσουν το πιο επιτυχημένο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Τέτοιος παλμός, τέτοια συγκίνηση, τέτοιο πάθος είχαν χρόνια να ζήσουν οι Ληξουριώτες, που στο τέλος της συγκέντρωσης ένοιωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι στην κυβέρνηση. Το Ληξούρι πέρασε απόψε το δικό του μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και οι τρεις υποψήφιοι καταχειροκροτήθηκαν. Την παρουσία τους ανέλαβε στο κοινό ο Γραμματέας της Τ.Ο. Ληξουρίου, Έκτορας Αντωνάτος, που μίλησε με τα θερμότερα λόγια όχι μόνο για τους τρεις συγκεντρωμένους, αλλά γενικά για την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Κεφαλονιά, η οποία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στους νέους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά για να αλλάξουν το… μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει για να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο
Πρώτη από τους υποψηφίους μίλησε η Γεωργία Καππάτου, που έκανε λόγο για μεγάλη συσπείρωση και ανανέωση στο ψηφοδέλτιο. Συνέδεσε πολύ έξυπνα το κόμμα με τους Ριζοσπάστες που αγωνίστηκαν για την Ένωση των νησιών μας με την Ελλάδα και κατηγόρησε τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς, Μητσοτάκη και Τσίπρα, που επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες το νησί μας και δεν έκαναν μισή αναφορά σε εκείνους που χρωστάμε την ελευθερία μας. Η Γεωργία Καππάτου, μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία της: «Όπως τότε οι Ριζοσπάστες εμείς στο ΠΑΣΟΚ παλεύουμε για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ισότητα και Ανάπτυξη. Ο τόπος μας πρέπει να επανέλθει στην σταθερότητα, στην ισχυρή θεσμική δημοκρατία, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην οικονομική ομαλότητα. Η φωνή της χαμηλής και μεσαίας τάξης βάλλεται, αφού πολλά νοικοκυριά κατέρρευσαν από τις πολιτικές των τελευταίων ετών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν υπάρξει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα η Παλλική θα ζήσει ακόμη χειρότερες ημέρες. Εμείς ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτό το νησί και η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να επανασυνδεθεί με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει όχι για να μοιράσει καρέκλες, αλλά για να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο».

Πορευόμαστε με τις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη, που είναι επίκαιρες όσο ποτέ
Δεύτερος πήρε τον λόγο ο Σταύρος Τουλάτος, που εμφανίστηκε όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ. Σε μια ομιλία που πραγματικά έκανε το ακροατήριο να τον διακόπτει συνεχώς με χειροκροτήματα επανέλαβε κάποια συνθήματα που είχαν γίνει viral στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπως το «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Έκανε εκτενή αναφορά στα παλιά στελέχη του Κινήματος στην Κεφαλονιά, αυτά που βοήθησαν στην εποχή τους τα μέγιστα το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην εξουσία, αλλά και τα έργα που έγιναν επί των ημερών τους στο νησί μας. Μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του: «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για να γίνει πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Δεν είναι ένα απλό κόμμα, είναι τρόπος ζωής. Όλοι μας πορευόμαστε με τις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη, που είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την πορεία της χώρας και των νησιών μας. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας ήρθαν στο Ληξούρι για να πιουν τον καφέ τους, δεν πήγαν να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο Δήμος. Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, λέμε όχι στην πολιτική των κουπονιών της Νέας Δημοκρατίας και ναι στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διαβίωσης και στη μείωση τουη ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Λέμε ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας, προγραμματικές προτάσεις για ενδεχόμενη συνεργασία χωρίς αυτούς τους δύο Πρωθυπουργούς. Βάζουμε μπροστά ο εμείς και όχι το εγώ. Εμπρός για ένα νέο 1981».

Πιστέψαμε στην ουτοπία και τα καταφέραμε
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο τρίτος υποψήφιος του κόμματος, Λευτέρης Κρητικός, ο οποίος έκανε αρκετούς από τους παραβρισκόμενους να δακρύσουν με τα λόγια του. Στους παλαιότερους θύμισε την τελευταία προεκλογική ομιλία του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση λίγο πριν από τις εκλογές του 1981 στο Αργοστόλι. Έκανε αναφορά στο πως οδηγήθηκαν τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2015, όπου με το ζόρι σχεδόν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Μίλησε για ουτοπία που έγινε πραγματικότητα, είπε για τους νέους ανθρώπους που μπήκαν στον αγώνα και κέρδισαν το στοίχημα, χωρίς να ξεχάσει όμως τα παλιά στελέχη που κράτησαν το κόμμα όρθιο στις δύσκολες εκείνες ημέρες. Ο Λευτέρης Κρητικός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όλοι εμείς οι νέοι πριν από λίγα χρόνια μπήκαμε μπροστά για να ανασυγκροτήσουμε τον πολιτικό μας χώρο και τα καταφέραμε. Τα κόμματα και τις οργανώσεις τα φτιάχνουν οι άνθρωποι. Εμείς μείναμε εδώ και βγήκαμε πάλι στην κοινωνία που διψούσε να ακούσει για το ΠΑΣΟΚ, γιατί δυστυχώς την είχαμε εγκαταλείψει πολλά χρόνια. Αυτοί που ήθελαν τίτλους και καρέκλες έφυγαν για την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γυρίσαμε όλα τα χωριά, μιλήσαμε με πολύ κόσμο που ήθελε να ακούσει τη φωνή μας και ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε και πάλι κυριαρχικά ποσοστά στην Παλλική. Το Ληξούρι ερημώνει και αυτό έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Έκλεισαν τις δύο σχολές του ΤΕΙ, άφησαν στην τύχη του το Μαντζαβινάτειο, δεν έκαναν τίποτε σε επίπεδο υποδομών και γύρισαν την περιοχή στην δεκαετία του 1960 τότε που οι κάτοικοι παρακαλούσαν να έχουν νερό στο σπίτι τους. Μας νοιάζει ο τόπος μας γιατί τον αγαπάμε, δεν θέλουμε την ανάπτυξη των ολιγαρχών, θέλουμε την ανάπτυξη για όλους. Δεν θέλουμε αλεξιπτωτιστές στον τόπο μας για να μας σώσουν ότι πολιτικούς μετανάστες. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε και να φέρουμε τη νέα αλλαγή».
Στο Ληξούρι παραβρέθηκαν απόψε ο πρώην Υπουργός, Αλέκος Καλαφάτης, ο πρώην Βουλευτής, Σπύρος Μοσχόπουλος, ο πρώην Νομάρχης, Διονύσης Γεωργάτος, οι τρεις πρώην Δήμαρχοι της πόλης, Μάκης Θεοτοκάτος, Σπύρος Κατσιβέλης και Νόπη Αλεξανδροπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Πυλάρου, Μάρκος Κοτσιλίνης, οι Αντιδήμαχοι Μάκης Γαλανός (Ληξουρίου) και Σπύρος Σπαθής (Σάμης), ο Διονύσης Αραβαντινός, η διευθύντρια του Υπερίωνα, Σοφία Μαροπούλου και πολλά ακόμη στελέχη του Κινήματος.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed