Παναγής Δρακουλόγκωνας: «Το έργο, τα λόγια, οι άνθρωποι, στήριξη στον Σπύρο Γαλιατσάτο γιατί μας ενώνει η κοινή αγάπη και το κοινό πάθος για τον τόπο μας»

Η περίοδος 09/2014 – 08/2019, κατά την οποία η ΑΝΑΣΑ ηγήθηκε ως Περιφερειακή Αρχή στην ΠΙΝ, ήταν μία πρωτόγνωρα δύσκολη δημοσιονομική περίοδος. Μια περίοδος κατά την οποία υπήρχε μνημόνιο που “έτρεχε”, άλλο μνημόνιο που ήρθε, πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, capital control, η συνακόλουθη, όλων αυτών, υποχρηματοδότηση, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Ακολούθησε η δόλια και παράνομη (όπως αποδείχθηκε) κατάσχεση ποσού 5.712.000€ από το ταμείο της Π.Ε. Κεφαλονιάς, με άμεση απότοκη συνέπεια η προσπάθειά μας να γίνει ακόμη δυσκολότερη. Υπό αυτή την πραγματική κατάσταση η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ:
– Αδειοδότησε, ενέταξε και χρηματοδότησε μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ “ΥΠΕΡΙΩΝ”.
• Προμηθεύτηκε και εγκατέστησε σε Σκάλα, Ληξούρι, Σάμη τρία συστήματα αυτόνομης πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα.
•Επιδότησε σε μηνιαία βάση 7 αγροτικούς και τους νεοπροσλαμβανόμενους επικουρικούς γιατρούς.
•Με απόφαση του Περιφερειάρχη της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της ΠΙΝ:
-Ανέγερση Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου (β’ φάση), Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας στην Κεφαλονιά, ΚΗΦΗ Δήμου Κεφαλονιάς, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κεφαλονιάς, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης.
•Δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης του ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, Π/Υ 1.800.000 € (ανεξάρτητα από την άτυχη, εκ των υστέρων, κατάληξη).
– ΕΝΕΤΑΞΕ στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας το έργο κατασκευής του Θεάτρου “ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ” Π/Υ 2.600.000€.
•Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της Π.Ι.Ν.: “Μουσείο Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών” Π/Υ 1.386.666€, “Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Σουλάρων” Π/Υ 800.000€, βελτίωση μουσειακών υποδομών Ιθάκης Π/Υ 300.000€, “ Ανακαλύπτω την πόλη μου” Π/Υ 257.000€, COLTURATION Π/Υ 246.000€.
•Εντάχθηκε στο ΠΔΕ της ΠΙΝ, με Π/Υ 900.000€, η αποκατάσταση του θεάτρου Ληξουρίου (αγνοώ πώς χάθηκε η χρηματοδότηση αυτή).
•Διοργάνωσε το ΙΓ’ Οδυσσειακό Συνέδριο, το ΙΑ’ Ιστορικό Συνέδριο, επιστημονικό Συμπόσιο για την νησιωτικότητα, η εκδήλωση “ Ιστορικοί Δεσμοί Κεφαλονιάς και Σικελίας”, τα “ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ”, γιορτή βιβλίου, παράχθηκε το DVD “Αργοστόλι πρωτεύουσα” και πέραν αυτών συνδιοργανώθηκαν 78 πολιτιστικές εκδηλώσεις με 15 Πολιτιστικούς Συλλόγους, 2 αθλητικούς και 8 άλλους φορείς.
• Ολοκλήρωσε τη μελέτη για την αποκατάσταση – επισκευή ή όχι του Μουσείου Αργοστολίου και ζητήθηκε από το ΥΠΠΟ η αρμοδιότητα για την επισκευή του.
– ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ τα έργα κατασκευής 4 γηπέδων (Καρβόμυλου, Σκάλας, Μακρυώτικων, Αγίου Αντωνίου Ληξουρίου).
•Δημιούργησε το “ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ”. Συνδιοργανώθηκαν 24 αθλητικές εκδηλώσεις με 11 αθλητικούς και 2 πολιτιστικούς συλλόγους.
•Ενέταξε στο ΕΣΠΑ της Π.Ι.Ν. το έργο εξοικονόμησης ενέργειας του Κολυμβητηρίου Π/Υ 208.000€. Υπήρξε Προγραμματική με το ΝΕΟΛ σχετικά με το κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου.
– ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ τα έργα της κατασκευής της μεταλλικής σκάλας στο Λύκειο Κεραμειών, των χώρων υγιεινής στο Δημοτικό σχολείο Σάμης, της αποκατάστασης των ζημιών στο Β’ Νηπιαγωγείο Ληξουρίου.
• Με απόφαση του Περιφερειάρχη της ΑΝΑΣΑ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Π.Ι.Ν. τα έργα της αποκατάστασης των βλαβών: Στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ληξουρίου Π/Υ 968.000€, στο 4ο Δημοτικό σχολείο Αργοστολίου 1.185.000€, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ληξουρίου Π/Υ 2.282.00€, στο Νηπιαγωγείο Λακήθρας 1112.400€.
– Στη θέση μιας χρεοκοπημένης, υπό εκκαθάριση, επιχείρησης, από κοινού με τους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης δημιουργήθηκε το “Δίκτυο Συνεργασίας” με αποτέλεσμα τα νησιά μας να ενταχθούν στο CLLD LEADER με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 4.900.00€.
•Δημιουργήθηκε Εξεταστικό Κέντρο Ηλεκτρολόγων στο Ληξούρι.
•Διοργανώθηκαν το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τις “Νέες Τεχνολογίες και την Ασφάλεια των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων”, το Συνέδριο Ηλεκτρολόγων.
-ΕΝΕΤΑΞΕ στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων η ΟΧΕ Παλλικής Π/Υ 45.279.000€.
– Κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο, επανένταξε και ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ το έργο του Λιμανιού του Πίσω Αετού. Συγχρόνως επιτεύχθηκε η είσπραξη ποσού 1.600.000€ (από τις εγγυητικές) για έργα στην Ιθάκη (που ακόμα δεν έχουν δει οι Θιακοί).
• Μετακινήθηκε και ασφαλίστηκε ο πλωτός κυματοθραύστης Φρικών.
– Ολοκλήρωσε και παρέδωσε στην κυκλοφορία του έργο του “Χάρακα”.
• ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ τριάντα δύο (32) έργα οδοποιίας (“Λιβάδι”, “Καταβόθρες – Φανάρι”, Ηλεκτροφωτισμός Κουτάβου, κατολίσθηση δρόμου Πισαετού, Ε.Ο. Παλλικής, βραχοπροστασία, διαγράμμιση κ.α.). Επίσης, ολοκλήρωσε και ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ 5 μελέτες οδοποιίας.
• Με απόφαση του Περιφερειάρχη της ΑΝΑΣΑ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της ΠΙΝ το έργο “Αεροδρόμιο – Κρανιά” Π/Υ 10.000.000€ και χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΔΕ της ΠΙΝ τα έργα: “Ανάπλαση της 21ης Μαΐου και Ριζοσπαστών” Π/Υ 1.388.800€, αποκατάσταση δημοτικού οδικού δικτύου Κεφαλονιάς Π/Υ 1.000.000€, “ανάπλαση οδού Λαυράγκα” Π/Υ 138.000€, αποκατάσταση δημοτικού δικτύου Ιθάκης Π/Υ 300.000€, ανάπλαση περιοχής Πόρτο Ληξουρίου Π/Υ 408.181€.
• Ενέταξε στο ΠΔΕ το έργο “Καραβόμυλος – Αγία Ευφημία”, οδοποιία – ποδηλατοδρόμος, (αναζητάται η χρηματοδότηση του σήμερα) Π/Υ 7.200.00€.
•Εξασφάλισε πίστωση ποσού 1.500.000€ για το έργο οδοποιίας στον Μπροστά Αετό.
-ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ 6 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και εξασφάλισε την πλήρη αντιπλημμυρική προστασία του Καραβομύλου, όπως αποδείχθηκε στον “ΙΑΝΟ”.
-Ολοκλήρωσε τις μελέτες κατασκευής και αδειοδότησης των Υδατοδρομίων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.
• Το έργο αποκατάστασης του κτιρίου Διοικητηρίου.
• Συνέταξε προγραμματική με τα ΤΕΙ σχετική με τις σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους σήμανσης αξιοθέατων.
• Χρηματοδότησε τον φορέα διαχείρισης του Αίνου για την “Αναγνώριση γεωτόπων και γεωδιαδρομών”. Επίσης τα ερευνητικά έργα για το δομημένο περιβάλλον την περίοδο του Ιονίου Κράτους, τους αλλόχθονες θαλάσσιους οργανισμούς, την υφιστάμενη κατάσταση των ολοθουρίων στον κόλπο του Αργοστολίου.
-Με απόφαση του Περιφερειάρχη της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της ΠΙΝ: η Αποκατάσταση ύδρευσης Εσωτερικού Δικτύου Ληξουρίου Π/Υ 2.323.655€, η συμπλήρωση εξοπλισμού για παρέμβασης πρόληψης και καταστολής πυρκαϊών Π/Υ 1.673.000€, η καταγραφή και παρουσίαση Γεωτόπων και Γεωδιαδρομών Κεφαλονιάς – Ιθάκης Π/Υ 326.000€, η προμήθεια εξοπλισμού για τον φορέα του Αίνου Π/Υ 95.950€, η προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και πράσινων σημείων Δήμου Κεφαλονιάς Π/Υ 1.450.552€, τα μνημειακά δάση Ιονίου Π/Υ 382.500€ και από το ΠΔΕ της ΠΙΝ η μελέτη βιολογικού Ιθάκης Π/Υ 46.972€.
– Κατάφερε να υπάρξουν αξιοπρεπέστατες σχολικές μεταφορές (ακόμη και εκεί, όπως στη βόρεια Ιθάκη, που ποτέ δεν υπήρχαν).
•Να υπάρχει σε ετήσια βάση θαμνοκοπή, δακοκτονία και άμεση παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε περίσταση (πυρκαϊές, χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πρόσφυγες κ.λπ.).
-Τα νησιά μας προβλήθηκαν, στα πλαίσια της τουριστικής δράσης της ΠΙΝ ΑΝΑΣΑ, στα “THE TIMES”, “CNN”, “LINE PLANET”, “LE FIGARO” και την “GOOGLE”, με αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Συνδεθήκαμε με τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους της Ευρώπης (Χίθροου, Φρανκφούρτη). Επανήλθαν (είχαν διακοπεί από το 2003) οι απ’ ευθείας πτήσεις από Γερμανία.
• Υπήρξε για πρώτη φορά ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της ΠΙΝ.
Όλα αυτά είναι σίγουρα λιγότερα από όσα θα θέλαμε να έχουμε πράξει, σίγουρα λιγότερα από όσα αξίζουν στα νησιά μας. Όλα αυτά δεν είναι το έργο ενός ή δύο ανθρώπων. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Θοδωρή, της Σουζάνας, της Κατερίνας, του Νικόλα, του Παναγιώτη όλων των εργαζόμενων της ΠΙΝ, όλων των μελών της ΑΝΑΣΑ. Συμμέτοχος και συνδημιουργός αυτού του έργου είναι ο Σπύρος Γαλιατσάτος. Ο Σπύρος που σήμερα, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε εκλογικά την ΑΝΑΣΑ το 2010, το 2014, το 2019, διεκδικεί την τιμή να εκπροσωπήσει τα νησιά μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Σε αυτή την προσπάθειά του στηρίζω τον Σπύρο, όχι απλά γιατί τον γνωρίζω χρόνια (με τα καλά του και τα στραβά του), όχι για όσα έχει καταφέρει στη ζωή του (που σπάνια τα προβάλλει), αλλά οφείλω να τον στηρίξω και το κάνω με χαρά, για όσα πράξαμε, από κοινού με όλους όσους ανέφερα, μαζί. Για την προσπάθειά του, την εργασία του, την προσφορά του στα νησιά μας. Για τη συνεργασία μας και το κοινό μας πάθος για τον τόπο μας, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Παναγής Δρακουλόγκωνας
Περιφερειακός Σύμβουλος
π. Αντιπεριφερειάρχης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed