Στασίασε η μισθοφορική ομάδα Wagner, ο Πούτιν κατηγόρησε τον Πριγκόζιν για «εσχάτη προδοσία», η Wagner φαίνεται να έχει καταλάβει μέρος του Ροστόφ

Για «εσχάτη προδοσία» κατηγορεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Wagner και τον αρχηγό της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα το πρωί προς τον ρωσικό λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «οι προδότες θα τιμωρηθούν».
Ο Ρώσος πρόεδρος στο σύντομο διάγγελμα διάρκειας λιγότερης του ενός λεπτού ενημέρωσε τους πολίτες ότι «πρόκειται για εγκληματική εκστρατεία. Ισοδυναμεί με ένοπλη ανταρσία. Η Ρωσία θα αμυνθεί και θα αποκρούσει αυτή την κίνηση. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών μας. Προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία της χώρας μας και της υπόθεσης που πολεμούν οι ένοπλες δυνάμεις μας. Όλοι όσοι μπήκαν στον δρόμο της προδοσίας θα τιμωρηθούν και θα λογοδοτήσουν. Στις ένοπλες δυνάμεις έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές. Και όσοι οργάνωσαν ένοπλη εξέγερση θα λογοδοτήσουν. Όσοι παρασύρθηκαν σε αυτό, σας καλώ να σταματήσετε τις εγκληματικές σας ενέργειες». Ανέφερε ακόμα ότι ορισμένοι Ρώσοι έχουν «εξαπατηθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» – χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τους εξεγερμένους μαχητές της Wagner. Είπε επίσης, ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ρωσίας, περιγράφοντας τις ενέργειες των στασιαστών ως «πισώπλατη μαχαιριά» και πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Πριγκόζιν, ότι οι υψηλές «φιλοδοξίες» ορισμένων οδήγησαν στην «εσχάτη προδοσία».
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης για «αναπόφευκτη τιμωρία» όσων διχάζουν τη ρωσική κοινωνία και είπε ότι ένα αντιτρομοκρατικό καθεστώς είναι πλέον σε ισχύ στην πρωτεύουσα Μόσχα και σε πολλές άλλες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά σύντομου διαγγέλματός του ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά συγκεκριμένα στους μισθοφόρους της Wagner και τον αρχηγό τους Πριγκόζιν. Σε σενάριο πολιτικής φαντασίας παραπέμπουν οι εξελίξεις στη Ρωσία όπου στρατιωτικές φράξιες έχουν στηθεί από το ρωσικό κατεστημένο και βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση λίγα μόλις χιλιόμετρα από το μέτωπο της Ουκρανίας. Η μισθοφορική στρατιωτική δύναμη της Wagner, αιxμή του δόρατος του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις επεμβάσεις της Μόσχας στο εξωτερικό, με 25.000 άνδρες στασίασε τα χαράματα του Σαββάτου και ως φαίνεται κατέλαβε την πόλη του Ροστόφ. Πρόκειται για ανταρσία κατά της ηγεσίας του ρωσικού στρατού όπου ο αρχηγός τηw Wagner και μέχρι σήμερα επιστήθιος φίλος και εξ απορρήτων του Πούτιν, ζητά από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και αρχηγό του ρωσικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ, να προσέλθουν τώρα στο Ραστόφ, αλλιώς η δύναμη της Wagner θα βαδίσει στη Μόσχα.
Η κατάσταση είναι προφανως συγκεχυμένη και παραπέμπει σε κινηματογραφικές παραγωγές όπου τοπικοί πολέμαρχοι στασιάζουν κατά της Μόσχας και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απειλώντας τη διεθνή σχέση. Οι μυστικες υπηρεσιες, FSB (πρώην Κα-Γκε-Μπε), ζήτησε από τους άνδρες της Wagner να στασιάσουν με τη σειρά τους και να συλλάβουν τον Πριγκόζιν. Άλλωστε δυνάμεις ασφαλείας της απολύτου εμπιστοσύνης του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν από τα χαράματα λάβει θέσεις σε καίρια σημεία της Μόσχας, όπως είναι το Κρεμλίνο, το Κοινοβούλιο ( Δούμα), το Yπουργείο Άμυνας καθώς και σε αλλα κρίσιμης σημασίας κτήρια. Σημειώνεται πως το Ροστοφ απέχει ελάχιστα από τα σύνορα της Ρωσίας και τις εμπόλεμες ζώνες του μετώπου της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός αμύνεται στη γνωστή γραμμή άμυνας αντιμετωπίζοντας την αντεπίθεση των Ουκρανών σε διάφορα σημεία του μετώπου έχοντας μετόπισθεν δυόμισι μεραρχίες της Wagner που έχουν στιασιάσει. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed