Κεφαλονιά, Νησί για Όλους: Βίαιη παρέμβαση του Θεόφιλου Μιχαλάτου στη νυχτερινή ζωή του Αργοστολίου, πλήγμα στον τουρισμό και την καθημερινότητα των νέων

Πριν λίγες εβδομάδες ο κ. Μιχαλάτος κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων σε συνάντηση (δύο συνολικά), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ηχορύπανσης κατά τις βραδινές ώρες, με εισήγηση τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας μουσικής σε εξωτερικούς χώρους.
Η χρήση μουσικής από τα καταστήματα γίνεται κανονικά έως τις 23:00 το καλοκαίρι και ο Δήμος δίνει παράταση ωραρίου έως τις 2:00 για ανοιχτούς χώρους και 3:00 για κλειστούς. Η ένταση της μουσικής προβλέπεται να είναι χαμηλή, της τάξεως των 80dB. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως κάποια καταστήματα υπερβαίνουν το όριο στάθμης ήχου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση σε παρακείμενες κατοικίες και ξενοδοχεία. Στις συναντήσεις με το δήμαρχο, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση τον περιορισμό του ωραρίου κατά μία ώρα (από τις 2:00 στη 1:00), αποδεικνύοντας πως η σύσκεψη των επικεφαλής ήταν προσχηματική. Στο δημοτικό συμβούλιο αναπτύξαμε τους λόγους για τους οποίους είμαστε κατά του περιορισμού του ωραρίου:
· Ο περιορισμός της ήδη «χαλαρής» νυχτερινής ζωής, τόσο στο Αργοστόλι, όσο και στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη του Δήμου μας θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων, ιδιαίτερα νεαρότερων ηλικιών.
· Τα καταστήματα που δημιουργούν το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητο πως είναι όλα όσα έχουν την αντίστοιχη άδεια από το Δήμο. Με αυτό το οριζόντιο μέτρο, πλήττονται επιχειρήσεις που ενδεχομένως είναι συνεπείς στις κανονιστικές διατάξεις και κάποιες εξ’ αυτών ενδεχομένως να μην δουλέψουν καθόλου.
· Το «κλείσιμο» κάποιων επαγγελματιών θα οδηγήσει το κοινό σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν άδεια έως αργότερα. Επομένως υπάρχει μια βίαιη παρέμβαση στο ποια επιχείρηση θα δουλέψει και ποια όχι.
Επειδή είναι βασική αρχή της παράταξής μας ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη, επομένως και των ωρών κοινής ησυχίας, δεν περιοριστήκαμε στο να καταψηφίσουμε την εισήγηση περιορισμού του ωραρίου μουσικής, αλλά αναφέραμε μια σειρά μέτρων τα οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα:
· Διατήρηση του ωραρίου μουσικής έως τις 2:00
· Στοχευμένοι έλεγχοι με τη συνδρομή της αστυνομίας για τη βεβαίωση παραβάσεων που αφορούν υπέρβαση της ηχητικής στάθμης.
· Μετά την πρώτη προειδοποίηση, άρση της παράτασης ωραρίου στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τον κανονισμό.
Δυστυχώς, η παράταξη της δημοτικής αρχής, με εξαίρεση την κα. Α. Γαβριελάτου, καθώς και οι λοιποί συνεργαζόμενοι, υποστήριξαν και ψήφισαν την εισήγηση του Δημάρχου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απραξία του αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Κουρκουμέλη, ο οποίος -σε ένα ζήτημα με σαφή επιρροή στο τουριστικό προϊόν- δεν ακούστηκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Και μετά αναζητείται η αιτιολόγηση της φετινής κάμψης στον τουρισμό. Με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να σταθεί ενωμένη απέναντι σε αυτό το σοβαρό θέμα, ενώ είχε τη δυνατότητα να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Η χαλαρή ψήφος και το λευκό έδωσαν την πλειοψηφία στην εισήγηση του δημάρχου. Λυπούμαστε για όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται από αυτή την απόφαση, για τους εργαζόμενους που ενδεχομένως χάσουν τις δουλειές τους, καθώς και για τους νέους των οποίων οι επιλογές διασκέδασης περιορίζονται. Λυπούμαστε που -ως αντιπολίτευση- δεν κατορθώσαμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας με τα επιχειρήματα και τις προτάσεις μας και να αναστρέψουμε το εκ των προτέρων διαμορφωμένο κλίμα.

Κεφαλονιά, Νησί για Όλους

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed