Διεθνής ημέρα Συνεταιρισμών, είναι υπόθεση όλων μας

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 1995 τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και από τη Διεθνή Συμμαχία Συνεργατισμού, ως Διεθνής Ημέρα των Συνεταιρισμών (International Day of Cooperatives).
Ως Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τιμούμε την ημέρα αυτή αποτιμώντας την πορεία του Συνεταιριστικού κινήματος. Ιστορικά, το Συνεταιριστικό κίνημα γεννήθηκε από τους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος και απετέλεσε στήριγμα της προσπάθειας για επιβίωση και πρόοδο των εργατών και των αγροτών μας. Μετά την μεταπολίτευση του 1974, και ιδιαίτερα μετά το 1981, σημειώθηκε άνθιση του Συνεταιριστικού κινήματος. Ωστόσο, με την παρέμβαση του κράτους και την ποδηγέτηση τους οι Συνεταιρισμοί απαξιώθηκαν και κατέστησαν μη αντιπροσωπευτικοί. Παρά τη συστηματική υπονόμευση της η Συνεταιριστική μορφή Οργάνωσης αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Αποτελεί βασικό συστατικό και στόχο του Αναπτυξιακού νόμου, που έχει υιοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων. Η ενίσχυση του τομέα αυτού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, να δώσει διέξοδο στην λαϊκή και νεολαιίστικη αυτενέργεια και την καινοτομία. Με την έννοια αυτή, μπορεί να αποτελέσει όπλο στον αγώνα ενάντια στην ανεργία και τη μετανάστευση της καλά εκπαιδευμένης νεολαίας μας. Αντλούμε εμπειρίες από τον διεθνή χώρο αξιοποιώντας ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή εμπειρία (όπου περίπου το 70% της ετήσιας αγροτικής παραγωγής διακινείται μέσω Συνεταιρισμών) για την επιλογή των καλύτερων μεθόδων δράσης στον τομέα αυτόν, δημιουργώντας συνθήκες εμβάθυνσης της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, διαμορφώνοντας ισχυρές συμμαχίες, υποστηρίζοντας, προάγοντας και προωθώντας τις δραστηριότητες των μελών της.
Βρισκόμαστε στην αιχμή μεγάλων ευρωπαϊκών ανακατατάξεων στον γεωργικό τομέα. Είναι φανερό ότι η επιβίωση της χώρας συναρτάται άμεσα με μια καίρια προϋπόθεση : την ύπαρξη ενός σύγχρονου κράτους που εγγυάται την ανάπτυξη. Στην Πρωτογενή παραγωγή αυτό θα το εγγυηθούν πρότυπα σχήματα επιχειρηματικού Συνεργατισμού που μπορούν να αναπτυχθούν πάνω στους παλιούς Συνεταιρισμούς ώστε να περάσουν στη εποχή της ψηφιακής γεωργίας και στις προδιαγραφές της γεωργίας ακριβείας, προκαλώντας κύμα ανάπτυξης στην ύπαιθρο. Με τη Συνεταιριστική, τη συλλογική οικονομική δραστηριότητα μπορεί η κοινωνία να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της. Το ευρωπαϊκό υπόδειγμα υπάρχει. Ας το διευκολύνουμε, ώστε το υπόδειγμα να γενικευθεί σε παράδειγμα, και το παράδειγμα να γίνει κανόνας στη χώρα μας. Είναι υπόθεση μιας διαφορετικής κοινωνίας και ενός διαφορετικού κράτους. Είναι υπόθεση όλων μας.

Από τον Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed