Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αποψινή πρώτη συγκέντρωση του υπ. Δημάρχου Ληξουρίου, Δημήτρη Μεσσάρη, μετρημένος και… προσγειωμένος έδωσε άλλο εκλογικό στίγμα

Τι και αν βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου τι και αν ο περισσότερος κόσμος εργάζεται κυρίως στον τουριστικό τομέα, τι και αν στο Ληξούρι απόψε επικρατούσαν καιρικές συνθήκες ασφυξίας, ο υπ. Δήμαρχος Δημήτρης Μεσσάρης κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 200 άτομα στον εξωτερικό χώρου του Μουσείου της πόλης.
Ο Δήμος των γραμμάτων και των τεχνών, ο Δήμος των μεγάλων επιστημόνων σε όλους τους τομείς, ο Δήμος που κάποτε τροφοδοτούσε ολόκληρη την Κεφαλονιά, ο Δήμος Ληξουρίου έχει πέσει σε μια περιδίνηση εδώ και τουλάχιστον μια οκταετία, που δεν τον αφήνει να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Αυτό το όραμα έδωσε σήμερα με την ομιλία του ο Δημήτρης Μεσσάρης, το ξεκίνημα ενός Δήμου με προοπτική και ανάπτυξη που θα τον βγάλει από την μιζέρια όπως χαρακτηριστικά τόνισε. «Όποιος αναλογίζεται την ιστορία του τόπου αυτού, δεν μπορεί να μην συγκινείται. Όποιος γνωρίζει έστω και λίγα κομμάτια της ιστορίας αυτής, δεν μπορεί να μην νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα τόπο ξεχωριστό. Είμαστε σήμερα εδώ με καθαρό βλέμμα, κουβαλάμε μαζί μας περηφάνια», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Μια μεγάλη διαδρομή ξεκίνησε με τις επιτυχίες της και τις αποτυχίες, με χαρές και απογοητεύσεις. Αυτό που μένει όμως, σε αυτό το ατελείωτο ταξίδι είναι η ικανοποίηση της δημιουργίας και της προσφοράς. Μια διαδρομή ήθους, εντιμότητας, συνέπειας, ειλικρίνειας, αλλά προπάντων ανθρωπιάς. Έτσι μάθαμε, έτσι μεγαλώσαμε, έτσι πορευτήκαμε ως σήμερα. Όλοι οι Πολίτες ανεξαρτήτως κόμματος, ζουν σε ένα γκρίζο καταθλιπτικό, ασφυκτικό τοπίο. Πώς να συγκινήσεις τους πολίτες; Πως να πιστέψουν ότι θα γίνει ο τόπος τους εργοτάξιο με έργα απαραίτητα, αν πρώτα δεν τους πείσεις ότι θα εμπνεύσεις μια συνολική ανατροπή, ότι θα εμπνεύσεις και πάλι την συλλογική κοινωνική αφύπνιση, ότι θα δρομολογήσεις ξανά την κοινωνία σε πορεία αισιόδοξη; Δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικές συνταγές. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι και αυτόματοι πιλότοι. Υπάρχει ο μονόδρομος της ειλικρίνειας, της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς».

Άνεμος ανανέωσης στο Ληξούρι χωρίς τις πελατειακές σχέσεις
Ο Δημήτρης Μεσσάρης, παρά την ευγένεια και το ήθος που τον διακρίνει, δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στην παρούσα δημοτική αρχή του Γιώργου Κατσιβέλη, αφήνοντας αρκετά υπονοούμενα χωρίς να επιτίθεται κατευθείαν. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η εμπιστοσύνη σε ένα μακρόπνοο όραμα. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση εάν δεν φυσήξει άνεμος ανανέωσης. Άνεμος που θα αποβάλλει τις πελατειακές σχέσεις και θα σταματήσει ένα δούναι και λαβείν του αίσχιστου είδους. Ένας δυνατός άνεμος αλλαγής που θα θέσει εκτός μια Δημοτική Αρχή που επί σειρά ετών θέλει αλλά δεν μπορεί. Ένας άνεμος ο ποίος θα θέσει εκτός την Δημοτική Αρχή καλών προθέσεων που περιορίζονται σε ρουσφέτια και όχι σε έργα που θα αλλάξουν καθοριστικά την πορεία αυτού του τόπου. Αυτοί οι πολιτικοί είναι γνήσιοι εκπρόσωποι μιάς ξεπερασμένης εποχής. Αυτοί οι πολιτικοί υποβάθμισαν την κοινωνία μας. Αυτοί οι πολιτικοί είναι εκπρόσωποι μιας νοοτροπίας, που θίγει την συλλογική και ατομική μας αξιοπρέπεια. Με αυτή την πολιτική ο τόπος μας έχει βυθιστεί στην αδράνεια και την στασιμότητα. Τους παρακολουθούμε να διοικούν με ένα κουρασμένο και ανήμπορο τρόπο. Δεν συντάσσουν νέες μελέτες, δεν αξιοποιούν υπάρχουσες μελέτες. Δεν διεκδικούν χρηματοδοτήσεις. Εκτελούν έργα χωρίς μελέτες. Τους ακούμε να ψελλίζουν επί σειρά ετών τις δικαιολογίες τους, αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την πτωτική πορεία του τόπου μας. Φτάνει πιά. Έως εδώ. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, εάν δεν φυσήξει άνεμος ανανέωσης. Πρέπει να πάμε την Παλική και το Ληξούρι παραπέρα, για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, των μέλλον των παιδιών μας. Όλοι το οφείλουμε αυτό. Είναι ιερή μας υποχρέωση».

Το όραμά μας για το μέλλον και η εποχή της συνεργασίας
Ο Δημήτρης Μεσσάρης αναφέρθηκε με λίγα λόγια και πολύ περιληπτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού του, χωρίς όμως να μπει σε βασικές λεπτομέρειες, αφού όπως ανέφερε αυτό θα γίνει κατά ενότητες στις επόμενες συγκεντρώσεις. Καταγράψαμε κάποιες πρώτες σκέψεις του: «Ερχόμαστε σήμερα εδώ για να γυρίσουμε σελίδα. Πρέπει να φροντίσουμε την Παλική ακόμα περισσότερο, με προσοχή, με μεράκι, με ενότητα. Τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι τεράστια και πολύπλοκα. Η επίλυσή τους απαιτεί σχέδιο, γνώση και όρεξη. Έχουμε όμως φιλόδοξο όραμα για το μέλλον και θα το πραγματοποιήσουμε. Πρέπει να φροντίσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Αυτούς που έμαθαν να αγωνίζονται μια ζωή, που έχτισαν αυτά που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε. Που μας παρέδωσαν Χωριά και Ληξούρι ζωντανά, σφριγηλά, δυναμικά. Αυτούς που ακόμη και σήμερα επιμένουν συνειδητά και με πάθος, πολλές φορές σχεδόν μόνοι, να κρατούν εν ζωή τα παραμελημένα μας χωριά. Αυτούς που συνεχίζουν να αποτελούν τα ζωντανά κύτταρα της Παλικής με τα οποία στο επίκεντρο, θα ξαναζωντανέψουμε πάλι, τον τόπο μας. Πρέπει να φροντίσουμε τους Νέους και τα Νέα Ζευγάρια πριν μας φύγουν και οι τελευταίοι, απογοητευμένοι από την ανυπαρξία Προοπτικής. Να δημιουργήσουμε Ανάπτυξη ώστε να μπορούμε να τους προσφέρουμε νέες καλοπληρωμένες δουλειές. Να μπορούν να βρουν αξιοπρεπή στέγη, σε όμορφους οικισμούς με περιποιημένες γειτονιές. Να βρίσκουν τα παιδιά τους, ολοχρονικές δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και φροντισμένες παιδικές χαρές. Να έχουμε Νέους που θα είναι ευχαριστημένοι και θα απολαμβάνουν χειμώνα-καλοκαίρι την ζωή τους, σε ένα τόπο που θα τους παρέχει υγεία-ασφάλεια-ψυχαγωγία. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος».

Είμαι σαν εσάς, είμαι ένας από εσάς, δεν φοβάμαι τα προβλήματα
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Μεσσάρης αναφέρθηκε περισσότερο στον εαυτό του, αλλά και τους συνεργάτες του, αφού όλοι μαζί θα δουλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον στο Δήμο Ληξουρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ξέρετε ότι δεν είμαι δήθεν, δεν είμαι άνθρωπος των μεγάλων βαρύγδουπων λόγων, της εύκολης ατάκας, των πολλών υποσχέσεων. Είμαι άνθρωπος ειλικρινής, αναγνωρίζω τα λάθη μου, δεν κρύβομαι στα δύσκολα. Δεν πρόκειται να ακούσετε από εμένα κουβέντες που υποτιμούν την νοημοσύνη σας. Είμαι ένας σαν εσάς, είμαι ένας από εσάς. Θέλω δίπλα μου τον συμπολίτη μου, θέλω όλους εσάς δίπλα μου, Συνοδοιπόρους. Θέλω να ξέρετε την αλήθεια, να ξέρετε τα προβλήματα, σας θέλω συμμέτοχους στη λύση τους. Θέλω μαζί να σχεδιάσουμε τι θέλουμε για τον τόπο μας. Θέλω να δράσουμε άμεσα, με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και όχι μόνο για το σήμερα. Θέλω ο Δήμος μας να γίνει ξανά, ένας ελκυστικός γοητευτικός τόπος. Και ο Δήμαρχος δεν φθάνει. Πρέπει να έχει δίπλα του, μαζί του, σε κάθε βήμα του την δημοτική του ομάδα. Έναν-έναν ξεχωριστά και όλους μαζί. Προσωπικότητες δυνατές δημιουργικές δυναμικές».
Στην αποψινή συγκέντρωση, πέραν από τους απλούς πολίτες και αρκετούς υποψηφίους του συνδυασμού, έδωσαν το παρόν και κάποιες προσωπικότητες που έχουν κάνει την δική τους πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν οι πρώην Νομάρχες Διονύσης Γεωργάτος και Μάκης Μεταξάς και οι πρώην Δήμαρχοι Ληξουρίου Βασίλης Ρουχωτάς και Νόπη Αλεξανδροπούλου. Ο Δημήτρης Μεσσάρης παρουσίασε τον κορμό του ψηφοδελτίου του όπου είδαμε πολλά βαριά χαρτιά της πολιτικής όχι μόνο του Ληξουρίου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Η βραδιά έκλεισε με ένα υπέροχο μουσικό ντουέτο από την Ελβετία, που ήρθαν και έπαιξαν απόψε για χάρη του επόμενου Δημάρχου Ληξουρίου. Τα ονόματα των υποψηφίων θα παρουσιαστούν αργότερα σε πιο αναλυτικό ρεπορτάζ.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed