Η απόλυτη εγκατάλειψη, ακαθαρσίες, βρώμα και δυσωδία κυριαρχούν στο Ναό του Ευαγγελισμού επί των Βαρδιάνων, μια αποκρουστική εικόνα που μας εκθέτει διεθνώς

Ντροπή και θλίψη προκαλούν οι σοκαριστικές εικόνες στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού που βρίσκεται πάνω στο νησάκι Βαρδιάνοι. Μια εκκλησία που κάποτε οι πιστοί καταθέτανε τις καρδιές τους σε κάθε Θεία Λειτουργία τώρα έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και δυστυχώς σε αποχωρητήριο.
Τραπέζια σπασμένα και καρέκλες ξεχαρβαλωμένες μέσα στο Ιερό που σαπίζουν, ιερατικά βιβλία, ιερά σκεύη και αναλόγια ψαλτών διαλυμένα. Ακαθαρσίες και μπόχα και μόνο η λέξη «ιεροσυλία» θα μπορούσε να προσεγγίσει το θέαμα. Η λέξη εγκατάλειψη είναι πολύ λίγη. Και να σκεφτεί κανείς ότι το νησάκι είναι επισκέψιμο και στο πρόγραμμα κάθε ημερήσιας κρουαζιέρας από το νησί μας. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν στο βλέμμα των πελατών τους την απόλυτη απαξίωση. Είναι ντροπή για κάθε Κεφαλλονίτη, για κάθε Χριστιανό, για κάθε άνθρωπο που θέλει να λέγεται «Πολιτισμένος». Πληροφορηθήκαμε ότι αρκετά χρόνια πριν και επί Μακαριστού Μητροπολίτη Σπυρίδωνος, το εκκλησάκι ήταν σε καλή κατάσταση. Νεαρός Ιερέας τότε από το Ληξούρι το περιποιόταν με την συνδρομή κάποιων καλών Σαμαρειτών, καθώς και πιστών που ανά τακτά διαστήματα επισκεπτόντουσαν και συντηρούσαν την εκκλησιά. Ελπίζουμε η φωνή μας να βρει ευήκοα ώτα και να καθαριστεί ο χώρος, αλλά και να φροντιστεί, με κάποια περίφραξη και, γιατί όχι, με κάποια Θεία Λειτουργία ή άλλη εκκλησιαστική Ακολουθία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι κρίμα αυτό που είδαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας. Ακούει η Μονή Κηπουραίων στην οποία ανήκει ο Ναός και η Μητρόπολη Κεφαλληνίας; Ακούει ο Δήμος Ληξουρίου, αφού εκεί ανήκει διοικητικά το νησί Βαρδιάνοι; Ακούει κανένας «ευαίσθητος»; Ακούει κανένας… «πολιτισμένος» ανά την Κεφαλονιά; Αυτό το Μνημείο καταστρέφεται καθημερινά.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed