Ρόδη Κράτσα: «Απαντάμε στις ψευδείς ειδήσεις και συκοφαντίες με σκοπιμότητα, η Σάμη βρίσκεται σε τροχιά προστασίας και ανάπτυξης με έργα ύψους 22.233.000 ευρώ»

Στις ψευδείς ειδήσεις και συκοφαντίες με σκοπιμότητα, απαντάμε με έργα της Περιφερειακής Αρχής, έργα οχύρωσης και προστασίας των ευάλωτων περιοχών, σοβαρών αποκαταστάσεων από ζημιές ΙΑΝΟΥ και ΜΠΑΛΟΥ, ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ..

Πέραν του έργου της Περιφέρειας στον τομέα της πολιτικής προστασίας αναφορικά με την αντιμετώπιση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, παρήχθηκαν μελέτες και έργα υποδομών που αλλάζουν την μοίρα της Σάμης.

Ακολουθεί πίνακας των βασικών έργων:

Μελέτη: Αποκατάσταση Βλαβών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 17ης & 18ης Σεπτεμβρίου 2020 στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της ΠΕ Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα Τμήματα (Επ.Ο. 25: ΑΓΚΩΝΑΣ – ΔΙΒΑΡΑΤΑ & ΔΙΒΑΡΑΤΑ – ΦΙΣΚΑΡΔΟ, Επ.Ο. 33: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Επ.Ο. 25 – ΚΑΡΥΑ, Επ.Ο. 35: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Επ.Ο. 25 – ΑΣΣΟΣ, Επ.Ο. 26: ΔΙΒΑΡΑΤΑ – ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ, Επ.Ο. 31: ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Επ.Ο. 29 – ΔΙΒΑΡΑΤΑ [Περιοχή Φάλαρης]. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 1.918.515,98 € με χρηματοδότηση ΠΔΕ ΣΑΕΠ 822 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την με αριθμό 44335/14.04.2021 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΑΔΑ : ΨΠ1Θ46ΜΤΛΡ-9ΣΒ) Η ανάθεση της μελέτης έγινε με την διαδικασία του άρθρου 32παρ. 2 (γ) του ν. 4412/2016 ήτοι με διαπραγμάτευση, έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στις 06.02.2023 υπεγράφη και η σύμβαση η οποία εκτελείται σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εκτιμάμε ότι θα αποπερατωθεί εμπρόθεσμα το Φεβρουάριο του 2024 και τότε θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση ύψους περίπου 20.000.000 ευρώ για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Μελέτη: Αντιπλημμυρικά έργα ανακούφισης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου 2020 της Π.Ε. Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις λεκάνες απορροής Καραβόμυλου και Σάμης. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 1.756.920,25 € με χρηματοδότηση ΠΔΕ ΣΑΕΠ 822 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μελέτη: Αντιπλημμυρικά έργα ανακούφισης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τη Θεομηνία της 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου 2020 της Π. Ε. Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις λεκάνες απορροής ρεμάτων Βόρειας Κεφαλονιάς. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 1.749.994,95 € με χρηματοδότηση ΠΔΕ ΣΑΕΠ 822 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μελέτη: OΡΙΟΘΕΤΗΣΗ, ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΥΛΑΡΟΥ. Το αντικείμενο της συνολικής μελέτης του έργου περιλαμβάνει κατά βάση μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης, με επενδεδυμένη ή ανεπένδυτη διατομή, επιμέρους τμημάτων του υδρογραφικού δικτύου (υδατορεμάτων) της υδρολογικής λεκάνης Πυλάρου, μελέτες φραγμάτων ανάσχεσης μαζικής ροής φερτών υλικών, ταχύτητας ροής και συγκράτησης απορροής, μελέτες τεχνικών γεφύρωσης σε συμβολές του υδρογραφικού με το οδικό δίκτυο, υποστηρικτικές και διερευνητικές μελέτες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.600.000,00 € και η χρηματοδότηση αυτού προέρχεται από το ΠΔΕ (ΣΑΜ 933) σύμφωνα με την με αριθμό 73872/01-07-2021 (ΑΔΑ: ΩΣΦΤ46ΜΤΛΡ-83Η) απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο Διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 17-2-2023 και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΓ. ΕΥΦΗΜΙΑΣ
Πρόκειται για την κατασκευή υπόγειου κλειστού κιβωτοειδούς επιμήκους οχετού (αγωγού) στην Αγ. Ευφημία, διοικητικό κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου του Δήμου Σάμης της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, για την παροχέτευση πλημμυρικής παροχής Q = 115 m3/s, σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη. Τα προτεινόμενα έργα είναι σχεδιασμένα με σκοπό να παραλαμβάνουν την πλημμυρική απορροή της συνολικής Λεκάνης Απορροής Πυλάρου, έκτασης περί τα 63,81 km2, και να τη διοχετεύουν στον φυσικό αποδέκτη, στην θαλάσσια περιοχή της Αγ. Ευφημίας. Περιλαμβάνονται: παρεμβάσεις διαμόρφωσης συλλεκτήρα διαχέουσας παροχής, έργο εισόδου, διαμήκης υπόγειος κιβωτοειδής οχετός συνολικού μήκους 534 m, καταβαθμοί, χαλικοσυλλέκτες – λασποσυλλέκτες, φρεάτια επίσκεψης, φρεάτια καθαρισμού, φρεάτια υδροσυλλογής κ.α.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 4.400.000,00 ευρώ, με χρηματοδότηση ΠΔΕ (ΣΑΕΠ 022).
Ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα και ήταν άγονος. Θα γίνει αναμόρφωση τιμών και επαναδημοπράτηση.

ΕΡΓΟ: ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΝΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Το αντικείμενο του έργου αφορά σε εργασίες βραχοπροστασίας κατά θέσεις, στα ανάντη πρανή των επαρχιακών οδών με αρ. 25, 29 και 31 και της εθνικής οδού Αργοστολίου – Σάμης της Π.Ε. Κεφαλληνίας. Στις εργασίες βραχοπροστασίας περιλαμβάνονται ιδίως φράχτες ανάσχεσης βραχοπτώσεων και συρματοπλέγματα επένδυσης πρανών ορυγμάτων (ελεύθερα ή πλήρως αγκυρούμενα συρματοπλέγματα κατά περίπτωση). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.100.000,00 € με Χρηματοδότηση ΠΔΕ (ΣΑΕΠ 522)

ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΕΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή οχετών (σωληνωτών ή κιβωτοειδών οχετών) σε διάφορες θέσεις διασταύρωσης (τομής) του υδρογραφικού δικτύου με το οδικό δίκτυο (επαρχιακές οδούς και εθνική οδό Αργοστολίου – Σάμης), στις οποίες δεν υπάρχουν σήμερα επαρκής ή και καθόλου οχετοί για την ασφαλή διοχέτευση της πλημμυρικής απορροής προς τα κατάντη. Οι θέσεις θα επιλεγούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του Έργου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.500.000,00 € με Χρηματοδότηση ΠΔΕ (ΣΑΕΠ 522).

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Π.Ι.Ν.-Π.Ε. Κεφαλληνίας & Δήμου Σάμης για το υποέργο με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΡΤΟΥ ΑΠΟ Χ.Θ.0+000 – Χ.Θ. 1+450 ΚΑΙ ΑΠΟ Χ.Θ.1+750 ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ», το οποίο έχει προϋπολογισμό 6.000.000 € συμπεριλαμβανομένων της εκτιμώμενη δαπάνης αναθεώρησης, των απρόβλεπτων και απολογιστικών δαπανών, καθώς και Φ.Π.Α. που αναλογεί. Σκοπός του ανωτέρω αναφερόμενου υποέργου είναι να επιδιορθώσει και να καταστήσει λειτουργικό και ασφαλές ένα μεγάλο τμήμα του δημοτικού δρόμου προς Μύρτο του Δήμου Σάμης, που επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», ενός πολύ σημαντικού δρόμου, με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον και απαραίτητο για την αναπτυξιακή πορεία των όμορων περιοχών, του Δήμου Σάμης αλλά και ολόκληρου του νησιού. Σημειώνεται δε, ότι τόσο ο Δήμος Σάμης, όσο και το σύνολο της επικράτειας των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από τους πόρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας & Ιθάκης, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. πρωτ. 57425/22-05-2023 Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων /ΑΔΑ: ΩΝΒ446ΜΤΛΡ-ΑΓ3/ με την οποία εγκρίθηκε η ΣΑΝΠ822 για το έτος 2023 και στην οποία περιλαμβάνεται το εν θέματι έργο συνολικού πρϋπολογισμού 21.951.583,51 με 11 υποέργα. Το υποέργο 9 έχει προϋπολογισμό 6.000.000 € συμπεριλαμβανομένων της εκτιμώμενης δαπάνης αναθεώρησης, των απρόβλεπτων και απολογιστικών δαπανών, καθώς και του Φ.Π.Α. που αναλογεί.

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας για την χρηματοδότηση, ανάθεση και εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της Ι.Μ.Αγριλίων.
Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ.37/12-05-2022 έγγραφο Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας – Ιεράς Μονής Αγριλίων Σάμης , ζητείται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Ν./Π.Ε.Κεφαλληνίας & Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας για την χρηματοδότηση, ανάθεση και εκπόνηση με το ποσό των 37.200,00 € των μελετών αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της Ιεράς Μονής Αγριλίων .
Η αποκατάσταση του κωδωνοστασίου της Ιεράς Μονής αποτελεί μείζον θέμα πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που σηματοδοτεί από την μία το ένδοξο παρελθόν μας, που δυστυχώς ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε αλλά από την άλλη μας φέρνει ενώπιον των ιστορικών μας ευθυνών. Η Ιερά Μονή των Αγριλίων βρίσκεται σε πανοραμική θέση όπου αποτελεί το μπαλκόνι του Ιονίου, από το οποίο ο επισκέπτης από την μία βλέπει το απέραντο γαλάζιο, την καταπράσινη περιοχή, την μαγευτική παραλία της Αντισάμου και εννοείται το παλαιό καμπαναριό της Μονής. Το ιστορικό αυτό Αρχιτεκτόνημα της Προσεισμικής Κεφαλονιάς εδώ και δεκαετίες κρούει τον κώδωνα της ολοκληρωτικής του καταστροφής του από σεισμούς αλλά και καιρικές συνθήκες που πολλές φορές το καταπονούν. Με την τελευταία κακοκαιρία και τον κυκλώνα «ΙΑΝΟ» υπήρξαν φοβερές καταπτώσεις από τα εύθραστα μέρη του. Δια τους ανωτέρω λόγους αποτελεί άμεση προτεραιότητα η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της Ιεράς Μονής. Οι Μελέτες αυτές είναι 1)Αρχιτεκτονική 2) Στατική 3)Μελέτη συντήρησης λίθων και κονιαμάτων και τέλος 4) Μελέτη Ηλεκτροφωτισμού. Η Ιερά Μονή αδυνατεί να καλύψει την ως άνω δαπάνη και αιτείται τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διότι το κωδωνοστάσιο αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του Α’ τετάρτου του 19ου αιώνα, είναι δε Βενετσιάνικου ρυθμού και μοναδικό στην Κεφαλονιά. Παράλληλα το εν λόγω μνημείο μαζί με ιστορική Μονή των Αγίων Φανέντων και την αρχαία Ακρόπολη της Σάμης θα αποτελέσουν στο μέλλον πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Σάμης με τίτλο «Αποκατάσταση στέγης Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης».
Μετά το πέρας του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΥ που με σφοδρότητα έπληξε το νησί της Κεφαλονιάς, διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στη στέγη του κτηρίου που στεγάζει το Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμης. Με σκοπό τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας του κτηρίου των δύο σχολείων, τα οποία ως σχολικές μονάδες καλύπτουν τις μαθησιακές ανάγκες της πόλεως της Σάμης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των ορίων αυτής σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας η Αντικατάσταση της Στέγης του κτηρίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα (υπ΄ αριθ. εξ. 4669/20.06.2022) του Δήμου Σάμης με το οποίο ζητά τη χρηματοδότηση του παραπάνω έργου, αλλά και της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης (υπ΄ αριθ. εξ. 05/03.01.2023), αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου αντικατάστασης της στέγης του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης με πηγή χρηματοδότησης ΚΑΠ-ΕΡΓΑ της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας & Ιθάκης. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των προβλεπομένων στο άρθρο 2 της παρούσας ανέρχεται σε 590.600,00€ συμπεριλαμβανομένων ΓΕ + ΟΕ, απρόβλεπτων, αναθεώρησης και ΦΠΑ, που θα καλυφθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κεφ/νίας & Ιθάκης).

Επίσης έχουν προβλεφθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης μας :
1. Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμου Σάμης για την ανάθεση και εκπόνηση της μελέτης ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου της Άσσου προϋπολογισμού 37.000 ευρώ.
2. Παροχή επιστημονικών υπηρεσιών για την επικαιροποίηση της μελέτης που αφορά στο έργο της εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής στα Γριζάτα Δήμου Σάμης Ν. Κεφαλληνίας, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
3. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οδικού άξονα Καραβόμυλος – Αγ. Ευφημία (παρελθόντων ετών), προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
4. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιερά Μητρόπολης Κεφαλληνίας για την χρηματοδότηση, ανάθεση και εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής της Τ.Κ. Μεσοβούνιων του Δήμου Σάμης με προϋπολογισμό 18.000 ευρώ.

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Περιφερειάρχης ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed