Το Αρχείο του αντιστασιακού και ιστορικού Σπύρου Λουκάτου στην Ιακωβάτειο

Πρόσφατα παραλάβαμε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη το αρχείο του Κεφαλονίτη αντιστασιακού και ιστορικού Σπύρου Δ. Λουκάτου. Ο Σπ. Λουκάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1915 και πέθανε στην Αθήνα το 2014. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όντας φιλόλογος στο Γυμνάσιο Αρρένων του Αργοστολιού στα χρόνια της Κατοχής, πήρε μέρος στο τοπικό αντιστασιακό κίνημα. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και υπήρξε δραστήριο στέλεχός του. Μετά τη Βάρκιζα απολύθηκε από τη Δημόσια Εκπαίδευση, ενώ αντιμετώπισε δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αναγορεύτηκε δρ Ιστορίας και εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική Μέση και αργότερα στη δημόσια Ανώτερη Εκπαίδευση. Παράλληλα, επιδόθηκε στην επιστημονική μελέτη και αρχειακή έρευνα με αποτέλεσμα μια πλούσια συγγραφική δραστηριότητα και σπουδαία συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή ιστορικά συνέδρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την ανάδειξη ιστορικών προσωπικοτήτων και γεγονότων της γενέτειράς του Κεφαλονιάς.
Το υλικό που παραλάβαμε, περιλαμβάνει: εφημερίδες και αποκόμματα εφημερίδων διαφόρων εποχών, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα γενικότερου ενδιαφέροντος, αλληλογραφία, πολλά και ποικίλου περιεχομένου αυτόγραφα χειρόγραφα, δημοσιευμένες και αδημοσίευτες ομιλίες, ανέκδοτες μελέτες, βιβλία, φωτογραφίες, τιμητικές πλακέτες κ.λπ. Η μελέτη του αρχείου αυτού θα προσκομίσει νέα στοιχεία στη μελέτη της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας αλλά και της Τοπικής μας Ιστορίας, ιδιαίτερα της κατοχικής και μετακατοχικής περιόδου. Στόχος μας είναι η άμεση καταγραφή του πολύτιμου αυτού υλικού και η με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησή του από τους ερευνητές.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed