Δημήτρης Κεκάτος: «Τα δυσθεώρητα ανείσπρακτα έσοδα της ΔΕΥΑΚ στερούν το κοινωνικό έργο της επιχείρησης προς τους δημότες και μαθηματικά την οδηγούν στην χρεωκοπία»

Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα/επιστολές του υποψήφιου Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Σταύρου Σπαθή για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, θα ήθελα να αναφέρω σύντομα τα εξής.
Το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΥΑΚ ήταν από την εποχή Παρίση και είναι, τα δυσθεώρητα ανείσπρακτα έσοδα της εταιρίας από οφειλές πολιτών και κυρίως επιχειρήσεων. Δυστυχώς δεν έχουμε ακριβή εικόνα του ύψους του ποσού, διότι ποτέ δεν γράφτηκε το ποσό αυτό στους προϋπολογισμούς της υπηρεσίας, ως όφειλε. Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται με ένα κωδικό που αναφέρεται ως ΕΣΟΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ ο οποίος είναι μια εκτίμηση πόσα χρήματα θα λάβει η υπηρεσία το τρέχον έτος, από τα χρωστούμενα. Για το 2023 το ποσό αυτό είναι 4.175.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος του συνόλου των ανείσπρακτων. Η εταιρία λοιπόν, οδεύει προς τη χρεωκοπία και πλέον θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μαζευτούν όλα τα ανείσπρακτα έσοδα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα ποσά είναι στις πλάτες των δημοτών που είναι τυπικοί και πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, η μη είσπραξή τους δεν αποτελεί κοινωνικό έργο. Φανταστείτε τι έργο θα μπορούσε να γίνει ή πόσο πιο φθηνά θα ήταν τα τιμολόγια του νερού, αν τα ανείσπρακτα ήταν στο ταμείο.
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, πράγματι οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της ΔΕΥΑΚ δουλεύουν ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Θα σταθούμε όμως στο γιατί προκύπτουν τα προβλήματα; Γιατί το Φισκάρδο δεν έχει νερό; Γιατί στα Ομαλά δε λειτουργεί η γεώτρηση ακόμη και τρέχουν τα βυτία κάθε μέρα να γεμίσουν δεξαμενές; Αυτό είναι θέμα διοίκησης, είναι πιο εύκολο να τρέχεις πίσω από τα προβλήματα παρά να σκύψεις το κεφάλι και να προλάβεις τις κακοτοπιές. ‘Έχοντας την εμπειρία των τελευταίων ετών, εφόσον εκλεγούμε και αναλάβουμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, θα ξεκινήσουμε άμεσα με:
Πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή, με κατάλληλη εμπειρία και προσόντα
Αυστηρό πρόγραμμα για «μάζεμα» των ανείσπρακτων, οριστικό κλείσιμο αυτής της πληγής
Διαύγεια στη λίστα συνεργατών της επιχείρησης και διεύρυνση των συνεργατών της
Μείωση ενεργειακού κόστους της επιχείρησης με τη παραγωγή ρεύματος, πιθανόν με συμμετοχή σε κάποια ενεργειακή κοινότητα
Τοποθέτηση ατόμων – υπεύθυνων χωρικά, με σκοπό τον γρήγορο εντοπισμό προβλημάτων και την καλή συντήρηση του δικτύου
Σύνταξη προμελετών για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων Βιολογικών καθαρισμών, όπου απαιτείται
Η Κεφαλονιά πρέπει να προχωρήσει σε άλλη εποχή, δεν μπορεί να είμαστε απλοί διαχειριστές.

Δημήτρης Κεκάτος
Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ
υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου με τον συνδυασμό «Κεφαλονιά Νησί για Όλους» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Παντελειό

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed