Από την στάχτη στη λάσπη…

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ χώρα υπόδειγμα οργάνωσης και προνοητικότητας. Τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, αφήνονται στην τύχη τους και ότι γίνει ας γίνει. Και ενώ όλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση και τους δήμους για τα δεινά τους, επιμελώς βάζουν κάτω από το χαλί τις δικές τους ευθύνες.
Μπορεί οι κυβερνώντες, τούτοι αλλά και οι προηγούμενοι, να μην προνοούν και να μην είναι έτοιμοι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και ο λαός δεν πάει πίσω. Μας διακρίνει ένας υπέρμετρος εφησυχασμός. Καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, αναμένοντας από τους άλλους να δράσουν για λογαριασμό μας, και σε πολλές περιπτώσεις από λάθος ή εσκεμμένα συμβάλλουμε στις καταστροφές που πλήττουν τη χώρα. Γράφω τούτες τις γραμμές συγκλονισμένος από τις εικόνες αποκάλυψης που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες είκοσι μέρες. Πρώτα οι τεράστιες πυρκαγιές και μετά οι απίστευτες πλημμύρες έκαναν την Ελλάδα σμπαράλια! Στάχτη και λάσπη. Εικόνες φρίκης. Η συμφορά άρχισε στον Έβρο όπου η πύρινη λαίλαπα κατάστρεψε πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά ήταν πανέμορφα δάση. Συγκεκριμένα οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 50% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις, το 40% θαμνώδεις εκτάσεις και το 10% αγροτικές εκτάσεις.
Δορυφορικά δεδομένα της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη δασική πυρκαγιά στον Έβρο ως την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν μόνο ο Έβρος που επλήγη από τις φωτιές. Έγιναν αποκαΐδια μεγάλες εκτάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας. Φτάσαμε στο σημείο να απειληθούν και προάστια της πρωτεύουσας αφού οι φλόγες στην Πάρνηθα έκαναν στάχτη πάνω από 65.000 στρέμματα. Τον τραγικό απολογισμό των πυρκαγιών ήρθε να συμπληρώσει η κακοκαιρία Ντάνιελ με πρωτοφανείς πλημμύρες στο Βόλο, Λάρισα και ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας. Ο Παλαμάς Καρδίτσας για παράδειγμα καλύφθηκε από το νερό που έφθασε τα δύο μέτρα. Αλλά και στην Αθήνα οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος. Βέβαια δεν ήταν μόνο τα δάση που καταστράφηκαν. Ανυπολόγιστες και οι ζημιές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, σε σπίτια και υποδομές. Οι εκτιμήσεις για το κόστος ποικίλουν. Άλλοι το ανεβάζουν σε 1,5 δις ευρώ και άλλοι σε 3 δις!
Οι βιβλικές καταστροφές προκάλεσαν και το θάνατο πολλών συνανθρώπων μας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αριθμός των θυμάτων έχουν ανέλθει στους 15 ενώ υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να ολοκληρωθεί ο τραγικός απολογισμός. Την ευθύνη για αυτή την τραγωδία φέρει κατά ένα μέρος η κλιματική αλλαγή. Το μεγαλύτερο μέρος, όπως προανάφερα, μοιράζεται η κυβέρνηση αλλά και εμείς. Η κυβέρνηση για έλλειψη έστω και στοιχειώδους σχεδιασμού και ο λαός για έλλειψη ευαισθησίας σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα των ελλείψεων οι τεράστιες καταστροφές και οι απώλειες ζωών. Στο βάθος του τούνελ ούτε δείγμα φωτός. Επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα θα βρεθεί ο ηγέτης που θα φωτίσει το τούνελ και τη ζωή του λαού…

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed