Μέσα σε έντονο συγκινησιακό πλαίσιο τελέστηκε Δέηση σήμερα στη Μητρόπολη και έγινε κατάθεση στεφάνων για τους νεκρούς Έλληνες υπό των Τούρκων της Μικράς Ασίας

Ήταν από τις πιο συγκινησιακές τελετές που έχουν γίνει στο νησί μας τα τελευταία χρόνια η σημερινή επιμνημόσυνη δέηση υπέρ όλων εκείνων που πριν από 100 χρόνια άφησαν την τελευταία τους πνοή, σφαγμένοι από Τούρκους και Τσέτες στην Μικρά Ασία.
Την Ακολουθία τέλεσε ο π. Σπυρίδων Πετεινάτος στην Μητρόπολη Αργοστολίου, με τον κόσμο αυτή τη φορά, σε σύγκριση με άλλα χρόνια, να είναι πολύς. Ανάμεσά τους η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, ο Βουλευτής του νομού, Παναγής Καππάτος, ο Αντιπεριφεριάρχης, Σταύρος Τραυλός, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος υποψηφίων. Ήταν ακόμη εκπρόσωποι του Λιμενικού και της Αστυνομίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων-Μικρασιατών Κεφαλονιάς, Σάββας Σαββαόγλου. ωστόσο η παρουσία που έκλεψε την παράσταση και γέμισε με δάκρυα τα μάτια πολλών ήταν αυτή της Ερμιόνης Ζαχαριάδη. Η κα Ζαχαριάδη, 100 ετών πλέον, έφτασε στην Κεφαλονιά ως μωρό μερικών ημερών ως πρόσφυγας με τους γονείς της. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της στην Αθήνα, αλλά εδώ και μερικά χρόνια έχει επιστρέψει στον τόπο που την φιλοξένησε εκείνες τις σκοτεινές ημέρες της προσφυγιάς. Η φιλόλογος Κατερίνα Αλεξανδρή ήταν αυτή που με την ομιλία της μας θύμισε την συμβολή της Κεφαλονιάς και των κατοίκων της στους περίπου 7.000 πρόσφυγες που έφτασαν το 1922 εδώ. Μικρό χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου, Ευρώπη Μοσχονά. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Νάπιερ και κατάθεση στεφάνων από αρχές, φορείς και συλλόγους. Αιωνία η μνήμη αυτών που πλήρωσαν με το αίμα τους την οργή των Τούρκων και των Τσετών κατά του άμαχου πληθυσμού.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed