Διονύσης Τρωιάνος: Απολογισμός της θητείας μου στο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, οι παρεμβάσεις μου, τα χρέη παρελθόντων ετών και οι… περίεργες απευθείας αναθέσεις

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως δημοτικός σύμβουλος αντιπροσώπευσα την παράταξή ‘’Κεφαλονιά νησί για όλους’’ στο Διοικητικό Συμβούλιο του λιμενικού ταμείου. Θα ήθελα να αναφέρω μερικά πράγματα από το χρόνο μου εκεί.

Οι παρεμβάσεις
Η πρώτη μου παρέμβαση είχε να κάνει με το υπαίθριο εμπόριο και είχε 2 σκέλη. Να καθοριστεί συγκεκριμένος χώρος για τους μικροπωλητές όπου θα υπήρχε δυνατότητα ηλεκτροδότησης προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται θορυβώδης γεννήτριες. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την εμφάνιση και τα υλικά των πάγκων ώστε να παρουσιάζουν μια όμορφη εμφάνιση και να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής για τα πωλούμενα προϊόντα. Η πρόταση εγκρίθηκε. Οι θέσεις ορίστηκαν κοντά στο λιμεναρχείο και απέναντι από την Alpha Bank ενώ εγκαταστάθηκαν ρευματοδότες σε ιστούς φωτισμού για να εξυπηρετούν τις θέσεις. Προτάθηκε η υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ στην παραλία Αργοστολίου από το μπαστούνι κρουαζιεροπλοίων έως την Γέφυρα. Το προφανές όφελος είναι αισθητικό. Άλλα οφέλη είναι η προστασία από διακοπές αφού τα υπόγεια καλώδια είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες, απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου στις θέσεις που βρίσκονται οι κολώνες και απελευθέρωση χώρου για την κίνηση των πεζών.
Το έργο περιλάμβανε:
Διάνοιξη του οδοστρώματος για την τοποθέτηση καλωδίων.
Κατασκευή διακλαδώσεων στους κάθετους δρόμους.
Εγκατάσταση καλωδίων στις προσόψεις των κτιρίων από την πλευρά των κάθετων δρόμων όπου θα γίνει η ηλεκτροδότηση.
Αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού στα τμήματα που υπάρχει.
Εγκατάσταση νέου δικτύου φωτισμού στα τμήματα που δεν υπάρχει.
Η επόμενη φάση ήταν να κοστολογηθεί το έργο από την ΔΕΗ προκειμένου να βρεθεί χρηματοδότηση. Η αίτηση αυτή δεν έγινε ποτέ, οπότε το έργο αναμένει.
Προτάθηκε η αποκατάσταση των σκαλιών της προβλήτας στο παραλιακό μέτωπο Αργοστολίου
Η εργολαβία αποκατάστασης της παραλίας από τον Σεισμό του 2014 δεν προέβλεπε την αποκατάσταση των σκαλιών της προβλήτας’
Η πρόταση εγκρίθηκε. Τα σκαλιά επενδύθηκαν με μάρμαρο ενώ προστέθηκαν κιγκλιδώματα για την ασφάλεια των πεζών. Αυτά έγιναν, με ίδια κονδύλια του λιμενικού ταμείου.
Κατασκευή & επισκευή προσβάσεων σε πεζοδρόμια (ράμπες) κεντρικών λεωφόρων πόλεως Αργοστολίου.
Η κίνηση πολιτών ‘’Κεφαλονιά νησί για όλους’’ αποτύπωσε όλες τις ράμπες από τη γέφυρα έως στα κρουαζιερόπλοια και την οδό Ισραήλ. Η δημοτική παράταξη εκπόνησε πλήρη μελέτη με σχέδια λεπτομερειών, τιμολόγιο μελέτης και προϋπολογισμό. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 28.341,46 Ευρώ. Η πρόταση έχει εγκριθεί από το λιμενικό ταμείο και υπάρχει η χρηματοδότηση για να εκτελεστεί. Περιμένουμε την εκτέλεση του έργου, προφανώς μετεκλογικά.
Παρέμβαση στα διαδικτυακά μέσα υπέρ των ψαράδων όταν τον Αύγουστο βρήκαν τις θέσεις τους κατειλημμένες από τουριστικά σκάφη. Παραδοσιακά οι θέσεις για τις ψαρόβαρκές στην παραλία του Αργοστολίου ήταν μπροστά από την alpha bank. Με την αυξημένη κίνηση του Αυγούστου οι αλιείς έβρισκαν τις θέσεις τους κατειλημμένες. Η λύση ήταν να ενημερώνονται τα τουριστικά σκάφη ώστε την άλλη μέρα το πρωί να φεύγουν πριν έρθουν οι αλιείς
Τα μελανά σημεία

Οι απευθείας διορισμοί
Η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού ταμείου είναι αρκετά διαφορετική από άλλα Διοικητικά Συμβούλια. Ο πρόεδρος έχει αυξημένες αρμοδιότητες και την δυνατότητα να παίρνει μονομερείς αποφάσεις χωρίς να ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο. Για παράδειγμα, η ανάθεση διαχείρισης όλων των λιμανιών της Κεφαλονιάς σε έναν ιδιώτη, χωρίς διαφανείς διαδικασίες. Αυτές οι αναθέσεις θα έπρεπε να γίνονται με την διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, προσφορών και εν τέλει με αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών προσφορών..

Τα χρέη παρελθόντων ετών
Ως μέλος του Δ.Σ του Λ.Τ ζήτησα να ενημερωθώ ως προς τα χρέη και τους οφειλέτες. Το ίδιο έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλη παράταξη. Η απάντηση ήταν κυνική, ότι εμπεριέχονται προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιευθούν και να λάβουμε γνώση. Έν τέλει ουδεμία ενημέρωση έγινε, ούτε υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης στις ασκηθείσες δικαστικές διαδικασίες και αγωγές που θεωρητικά έγιναν.

Οι απευθείας αναθέσεις:
Και στην περίπτωση των απευθείας αναθέσεων ακολουθείτο πάλι η ίδια διαδικασία δηλαδή γινόντουσαν απευθείας από τον Πρόεδρο με την διαφορά ότι ακολουθούσε επικύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Είχα διαμαρτυρηθεί για την διαδικασία αρκετές φορές. Αναγκάστηκα όμως να τις ψηφίσω γιατί:
Οι αναθέσεις αφορούσαν μελέτες και έργα τις περισσότερες φορές για λιμάνια άλλων Δήμων, οι οποίες ψηφίζονταν καταρχήν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Για παράδειγμα η συντήρηση ηλεκτροφωτισμού του λιμανιού της Σάμης ενδιαφέρει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σάμης και εφόσον αυτοί το αποδέχονται και το ψηφίζουν είναι δύσκολο να εναντιωθείς στην βούληση τους.
Βλέποντας πίσω και με την εμπειρία που έχω τώρα, πιστεύω ότι η θητεία μου και οι παρεμβάσεις που έκανα στο Λιμενικό ταμείο ήταν θετικές.

Διονύσιος Τρωϊάνος,
Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, Νησί για ‘Ολους»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed