Σωστή διατροφή: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος, που μπορεί για πολλούς να είναι αρκετά οδυνηρή και ειδικά για τις γυναίκες. Καθώς το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της κάθε γυναίκας  και παίζει ρόλο στην ψυχολογία και την φυσική της κατάσταση, η ακμή μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και τη συνολική ευεξία των γυναικών. Ενώ υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, ακόμα και ολιστικής προσέγγισης, που συνδυάζουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, η εμπειρία ενός δερματολόγου είναι επίσης σημαντική πάνω σε αυτό το θέμα. Οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του δέρματός μας. Αυτό που καταναλώνουμε μπορεί είτε να επιδεινώσει είτε να ανακουφίσει τις δερματικές μας παθήσεις όπως είναι και η πάθηση της ακμής. Παρακάτω θα δούμε πως μια ισορροπημένη και προσεκτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

Κατανάλωση γαλακτοκομικών: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν λιπαρότητα στο δέρμα και εμπεριέχουν ορμόνες που μπορεί να ευθύνονται για την έξαρση της ακμής. Η μετάβαση σε εναλλακτικές φυτικές λύσεις ή η μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει ορισμένους πάσχοντες από ακμή.

Προτιμήστε προϊόντα με λίγη ζάχαρη: Η κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή σμήγματος και να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής. Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να καταναλώνονται προϊόντα ολικής άλεσης όπως επίσης και πολλά όσπρια και λαχανικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των στιγμάτων.

Κατανάλωση τροφών πλουσίων σε Ωμέγα-3: Τα συγκεκριμένα μπορούμε να τα πάρουμε από διάφορες τροφές όπως λαχανικά και ψάρια. Είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό και για το ανοσοποιητικό. Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής ακόμα και στην εξάλειψή της. 

Κατανάλωση περισσότερων βιταμινών και μετάλλων: Ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Α και Ε και τα αντιοξειδωτικά έχουν συσχετιστεί με την καλύτερη υγεία του δέρματος. Τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, σπόροι, διάφορα λαχανικά και πολύχρωμα φρούτα μπορεί να είναι ευεργετικά.

Ενυδάτωση: Το νερό βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος και του δέρματος. Μαζί με την καθημερινή κατανάλωση νερού και τροφών πλούσιων σε νερό όπως τα αγγούρια, τα πεπόνια και τα πορτοκάλια μπορείτε να βοηθήσετε στην υγεία του δέρματος.

Καταναλώστε προβιοτικά: Ένα ισορροπημένο έντερο βοηθά στην υγεία του δέρματος. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το κεφίρ εισάγουν ευεργετικά βακτήρια που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ακμής.

Δερματολογική εξειδίκευση στη θεραπεία της ακμής: Ένας δερματολόγος έχει πληθώρα γνώσεων για την αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία της ακμής:

Τοπικές θεραπείες: Περιέχουν συνήθως συστατικά, όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου, το σαλικυλικό οξύ και τα ρετινοειδή. Μπορούν να αποφράξουν τους πόρους, να ανανεώσουν το δέρμα και να μειώσουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Φαρμακευτική αγωγή: Οι δερματολόγοι μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά από το στόμα για την καταπολέμηση των βακτηρίων και της φλεγμονής. Στις γυναίκες, οι ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν ακμή μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορισμένα στοματικά αντισυλληπτικά. Για σοβαρές περιπτώσεις, η ισοτρετινοΐνη μπορεί να συνταγογραφηθεί, αν και θέλει προσεκτική παρακολούθηση λόγω πιθανών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει.

Θεραπείες με  μπλε φως και λέιζερ: Αυτές οι θεραπείες καθορίζουν σε βάθος τα στρώματα του δέρματος, μειώνοντας την παραγωγή λιπαρότητας και σκοτώνοντας τα βακτήρια, χωρίς να βλάπτουν την επιφάνεια του δέρματος.

Χημικό πίλινγκ: Αφαιρώντας το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, το χημικό πίλινγκ μπορεί να μειώσει την ήπια ακμή και τα σημάδια που έχουν προκληθεί από αυτή.

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed