Ερώτηση στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την υποστελέχωση των δομών Υγείας στην Κεφαλονιά (Κέντρο Υγείας Σάμης και Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας)

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η με αριθμό πρωτ. 1477/1.11.2023 Ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ιωάννη Τσίμαρη και Δημητρίου Μπιάγκη προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με θέμα την Υποστελέχωση των δομών Υγείας στην Κεφαλονιά.
Η κατάσταση στην λειτουργία των δομών Υγείας της Κεφαλλονιάς λόγω της υποστελέχωσης τους και των αναγκαστικών μετακινήσεων σε ιατρικό προσωπικό είναι πλέον επικίνδυνη για τους πολίτες, τους ασθενείς, τους επισκέπτες του νησιού και το εναπομείναν Ιατρικό προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό του. Στο νοσοκομείο Αργοστολίου οι κενές οργανικές θέσεις των παθολόγων είναι τρείς (3), από τις συνολικά τέσσερις (4). Για την ειδικότητα των αναισθησιολόγων οι κενές οργανικές θέσεις είναι δύο (2) από τις επίσης συνολικά (4). Σε βασικές ειδικότητες η στελέχωση είναι κάτω από 50%. Στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου στο οποίο υπάγεται και το Κ.Υ. Σάμης υπηρετούν 3 γενικοί ιατροί. Δεν δύναται όμως να καλύψουν τις ανάγκες όλης της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα για το Κ.Υ Σάμης η αποψίλωση του ιατρικού δυναμικού ξεκίνησε με την απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την μόνιμη μετακίνηση της Διευθύντριας – Παιδιάτρου του Κ.Υ. Σάμης στο Νοσοκομείο Αργοστολίου η οποία αρχικά καθημερινά μετακινούνταν στη Σάμη. Ακολουθεί η μετακίνηση της μοναδικής Γενικής Ιατρού, με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας. Στη συνέχεια ακολούθησε η αιφνιδιαστική μετακίνηση της Γενικής Ιατρού από τη Σάμη, στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου. Η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός, με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, κάλυπτε και εξυπηρετούσε ολόκληρη τη Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων, αφού οι θέσεις των Αγροτικών Ιατρών ήταν κενές στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των μετακινήσεων τους στα Νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου. Τα τελευταία 7 χρόνια ήταν η μοναδική που εξυπηρετούσε την περιοχή Ελειού – Πρόννων και ταυτόχρονα, τα τελευταία 21 χρόνια, εξυπηρετούσε και τις ανάγκες εφημεριών του Κέντρου Υγείας Σάμης. Στα παραπάνω στοιχεία αναφέρεται και έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, έχει δηλωθεί ως Οικογενειακή Ιατρός, από όλους σχεδόν τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι της Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων έχουν αφεθεί ακάλυπτοι ιατρικά καθώς τα Κ.Υ. Σάμης και Σκάλας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ελλείψει του ιατρικού προσωπικού. Τέτοιες ενέργειες υποβαθμίζουν το ΕΣΥ και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
Δεδομένου ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις από τους αρμόδιους φορείς καμία διορθωτική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί και ότι τα Κ.Υ. Σάμης και Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας λειτουργούν κάτω από τα όρια της ασφαλούς διαχείρισης ασθενών, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να διοχετεύσει τους πόρους για την πλήρη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την χρηματοδότηση των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές;
3. Πως προτίθεται να καλύψει τα κενά σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό στα ΚΥ Σάμης, Σκάλας Κεφαλονιάς, καθώς και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα Αργοστολίου και Ληξουρίου;
Σημειώνουμε ότι ο Υπουργός Υγείας, κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του στην Κεφαλονιά στις 11.10.2023 αρκέστηκε μόνο στη δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας της Ρόδης Κράτσα στο εκλογικό της κέντρο και δεν πραγματοποίησε επίσκεψη σε Νοσοκομείο ή δομή υγείας του νησιού, ούτε καν συναντήθηκε με εκπροσώπους των ιατρών και των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, καλείται πλέον να απαντήσει επισήμως στην Ερώτηση που κατέθεσαν στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως και ο τοπικός Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγής Καππάτος στις 23.9.2023 είχε αρνηθεί τη συνάντηση με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Πολιτών Σάμης & Ελειού – Πρόννων για τα προβλήματα στις δομές υγείας των περιοχών αυτών.
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένει κοινωνική αναγκαιότητα, όμως η Κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την υπονόμευση του. Η θεμελιώδης βάση του Ε.Σ.Υ. είναι η δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους, με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια με σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς και οι Τοπικές Οργανώσεις Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Σ.Υ. και την ειδική μέριμνα για την Υγεία στα νησιά μας.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed