Δημήτρης Μεσσάρης: «Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Ληξούρι ώρα μηδέν, ο τόπος μας χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές υπερβάσεις, χρειάζεται έμπνευση και στρατηγικό σχεδιασμό»

Με μεγάλη μας λύπη, εχθές πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα των ΤΕΙ στο Ληξούρι έκλεισε οριστικά. Ο Δήμος Ληξουρίου προφανώς και δεν έχει πρόβλημα με αυτό, δεδομένου ότι με το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου.
Εμείς θεωρούμε ότι το Ληξούρι μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει, στον χώρο της Βαλλιανείου Επαγγελματικής Σχολής, την ίδρυση Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες και στην έρευνα. Μία σχολή πρότυπο που θα έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας, τόσο σε επίπεδο στελεχών, όσο και σε επίπεδο έρευνας. Για να προλάβουμε όλους αυτούς που θα προσπαθήσουν να καλύψουν την αδιαφορία τους και την έλλειψη σχεδιασμού τους πίσω από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τονίσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα δύο νέες σχολές Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, μία στην Πελοπόννησο και μία στην Κάλυμνο, με μέριμνα των τοπικών πολιτικών αρχών και του υπουργείου Ναυτιλίας. Θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι σιγά σιγά τα φώτα της πόλης σβήνουν και οι νεανικές φωνές λιγοστεύουν. Ο χώρος της ΒΕΣ μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φάρος, όπως άλλωστε έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας της, προσφέροντας ικανά στελέχη και τεχνογνωσία τόσο στο νησί μας όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αν λειτουργήσουμε εμπνευσμένα και συνδέσουμε λειτουργικά τις κτιριακές υποδομές της ΒΕΣ με τον αναξιοποίητο χώρο του κτήματος Τυπάλδου, στον οποίο προτείνουμε να ανεγερθούν φοιτητικές εστίες, ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα πάρκο αφιερωμένο στην Ελληνική Ναυτιλία, θα έχουμε συμβάλει θετικά με έργα και πράξεις στην ανάκαμψη αυτού του τόπου, αλλά και θα έχουμε τιμήσει τον Παναγή Βαλλιάνο και τους Αδελφούς Τυπάλδου που συνέβαλαν με τις δωρεές τους στην αναβάθμιση του κοινωνικού επιπέδου της περιοχή μας. Απευθυνόμαστε τόσο στην πολιτική ηγεσία του τόπου μας όσο και στον κάθε ένα και μια από εσάς δηλώνοντάς σας ξεκάθαρα ότι αυτός ο τόπος για να παραμείνει ζωντανός χρειάζεται πολιτικές και κοινωνικές υπερβάσεις, χρειάζεται έμπνευση και στρατηγικό σχεδιασμό. Όλοι εμείς του «Πάλλης Ξεκίνημα» δεν θα δεχτούμε τον κατακερματισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και την λειτουργική υποβάθμιση του συγκεκριμένου πνευματικού χώρου. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά, διεκδικώντας έμπρακτα το καλύτερο για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Δημήτριος Γερ. Μεσσάρης
Επικεφαλής του κινήματος «Πάλλης Ξεκίνημα»

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed