Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κοινοβούλιο της Χαμάς, που με τη σειρά της αποδέχεται να απελευθερώσει 70 ομήρους με αντάλλαγμα πενθήμερη εκεχειρία

«Η Χαμάς απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα και οι μαχητές της φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, ενώ ο πόλεμος με την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα. «Η Χαμάς δεν έχει καμία δύναμη ικανή να σταματήσει τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο ίδιος.
«Άμαχοι λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς και δεν πιστεύουν πια τη Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ», διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια. Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε εντείνει τις επιχειρήσεις μας με στόχο τις σήραγγες της Χαμάς. Αυτό θα βγάλει τους τρομοκράτες από τις σήραγγες και από εκεί είτε θα εξαλειφθούν είτε θα παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Κάθε μέρα εξουδετερώνουμε περισσότερους διοικητές της Χαμάς, δεκάδες και μερικές φορές εκατοντάδες τρομοκράτες και ο στρατός επιχειρεί στην καρδιά της πόλης της Γάζας», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.
Η Χαμάς δηλώνει πως είναι πρόθυμη να απελευθερώσει 70 ομήρους (κυρίως γυναίκες και παιδιά) με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει 5 ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την πρόθεση της Χαμάς για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων εξέφρασε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας των ισλαμιστών, Αμπού Ομπέιντα, στους διαμεσολαβητές των διαπραγματεύσεων. Η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιώτης που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί απόρροια της κατάληψης του Κοινοβουλίου της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ και τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας. Εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει, σύμφωνα με τους Times of Israel, στρατιώτες να ποζάρουν με την πολεμική τους εξάρτυση και σημαίες του Ισραήλ μέσα στο κατειλημμένο Κοινοβούλιο.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed