GRAPHIC NOVEL: Μια πρωτοπόρα συνεργασία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Από τις 19 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2024 στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου μία ομάδα 14 ενηλίκων κάτω από την καθοδήγηση της Μαρίας- Όλιας Ντακογιάννη, όσον αφορά στο σχέδιο και τη δημιουργία του comic και της Σοφίας Νεοφύτου, φιλολόγου, εξειδικευμένης στη δημιουργική γραφή.
Όσον αφορά στην πλοκή του σεναρίου, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο graphic novel, στο οποίο παρουσιάζουν από τη δική του οπτική γωνία ο καθένας πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του Κεφαλονίτη ποιητή Νίκου Καββαδία, αξιοποιώντας συγκεκριμένα ποιήματά του. Ήταν, πράγματι, κάτι το συναρπαστικό. Οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν την πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά του Νίκου Καββαδία και τη δημιουργική τέχνη του κόμικ. Ο συνδυασμός των γνώσεων και της μεταδοτικότητας της Σοφίας Νεοφύτου με τις γνώσεις και το ταλέντο της Μαρίας- Όλιας Ντακογιάννη ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, τους ενέπνευσε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πρωτότυπα, καταπληκτικά έργα. (Επισυνάπτουμε 4 φωτογραφίες). Θερμά ευχαριστούμε τη Σοφία και τη Μαρία-Όλια. Να είναι πάντα χαρούμενες και δημιουργικές. Ευχαριστούμε, επίσης, πολύ τον φίλο Λάμπρο Γ. Σιμάτο, ο οποίος, ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας, μας παραχώρησε και εκθέσαμε για τις ανάγκες του σεμιναρίου φωτογραφίες των πλοίων, στα οποία είχε μπαρκάρει ο Ν. Καββαδίας, καθώς και αντικείμενα και όργανα των πλοίων (σινιάλα, κυάλια, καβίλια, παλινώριο, μπούσουλας, χειριστήριο τηλεγράφου κώδικα Μορς κ.ά.) από τη Συλλογή του «Περί θαλάσσης». Ευχαριστούμε, τέλος, τον φίλο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Βασίλη Χριστοφοράτο για την όλη συμβολή του στην επιτυχία του σεμιναρίου.
Οι σχετικές δραστηριότητες ξεκίνησαν από τη Ζάκυνθο, όπου από τις 15 έως και τις 18 Ιανουαρίου 2024 δύο ομάδες συμμετεχόντων – 5 παιδιά Δημοτικού Σχολείου στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη- Μουσείο και 7 ενήλικες στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων – με την καθοδήγηση της Μαρίας- Όλιας Ντακογιάννη δημιούργησαν τα graphic novel τους με αναφορές στον Ξενόπουλο, τον Σολωμό και τον Κάλβο. Συνεχίστηκαν στο Ληξούρι (17-22 Ιανουαρίου) και θα ολοκληρωθούν στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας από τις 4 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2024 πάλι με την παρουσία της Μαρίας- Όλιας Ντακογιάννη στο νησί. Οι παραπάνω δραστηριότητες εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Graphic Novel: όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την επτανησιακή γραμματεία», που αφορά στη δημιουργία και ψηφιοποίηση πρωτότυπων έργων παιδιών και ενηλίκων, εμπνευσμένων από το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητα τεσσάρων Επτανήσιων μεγάλων ποιητών και πεζογράφων, του Διονυσίου Σολωμού, του Γρηγορίου Ξενόπουλου, του Νίκου Καββαδία και του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, αλλά και από τις συλλογές των Μουσείων που συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς. Στα έργα αυτά συνδυάζεται ο λόγος και το σχέδιο (ζωγραφική) , καθώς δημιουργείται ένα σύγχρονο συγγραφικό είδος, που συνδυάζει την τέχνη με τη λογοτεχνία και την ποίηση, το Graphic Novel.
Το Πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα λήξει το Μάιο το 2024, αποτελεί μια πρωτοπόρο συνεργασία της Ιακωβάτειου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης – Μουσείου Ληξουρίου με τρείς πολιτιστικούς φορείς από τον πυρήνα του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (ΔιΜΙΝ), οι οποίοι εδρεύουν στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τον Οργανισμό «Athens Comics Library», ο οποίος έχει παρουσιάσει πλούσια πολιτιστική και δημιουργική δραστηριότητα, με το «inArts» – Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα αναλάβει την ψηφιοποίηση των έργων, καθώς και με φιλολόγους, συγγραφείς και δημιουργούς κόμικς. Μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας των graphic novel των συμμετεχόντων και στα τρία νησιά, θα δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα, που θα φιλοξενεί τα έργα αυτά σε ψηφιακή μορφή. Τα πρωτότυπα έργα θα εκτεθούν στην Ιακωβάτειο Δημόσια, στην οποία και θα ανήκουν, για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στον Απρίλιο του 2024.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Παραλάβαμε αυτές τις μέρες πολλά κιβώτια με τα βιβλία (περισσότερα από 1000) της προσωπικής βιβλιοθήκης του Κεφαλονίτη ποιητή, διηγηματογράφου, μεταφραστή και ανθολόγου Ρήγα Καππάτου, καθώς και αρκετούς πίνακες ζωγραφικής. Ο Ρ. Καππάτος γεννήθηκε στα Δηλινάτα το 1934. Αφού για πολλά χρόνια ταξίδεψε στις θάλασσες, από το 1969 κατοίκησε μόνιμα στην Αμερική, επισκεπτόμενος συχνά την Ελλάδα. Σπούδασε Φιλολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές, ξένες γλώσσες και μουσική. Έχει επιδοθεί στη μετάφραση Λατινοαμερικάνων κυρίως ποιητών και πεζογράφων, ενώ έχει γνωρίσει στο ισπανόφωνο κοινό τους Νεοέλληνες ποιητές σε δικές του μεταφράσεις. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ισπανικά και έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες Ανθολογίες. Έχει τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις, είναι επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Ανώτερων Σπουδών και Περουβιανών Ερευνών του πανεπιστημίου του Αγ. Μάρκου της Λίμα Raul Porras Barrenechea κ.λπ. Μετά την πρόσφατη απώλεια της συζύγου του ζει στην Αθήνα. Ευχαριστούμε εγκάρδια τον κ. Ρήγα Καππάτο, που επέλεξε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, για να προσφέρει τα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης. Η ενέργειά του περιποιεί τιμή στη Βιβλιοθήκη μας. Ευχαριστούμε, επίσης, τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ναυτικών κ. Άγγελο Μπενετάτο, τον σημερινό πρόεδρο κ. Τάσο Παγουλάτο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την όλη συμβολή τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες
–στους Δημήτρη και Αναστασία Μεσσάρη (Aura Boutique Hotel) για τη δωρεάν πολυήμερη φιλοξενία της Μ.-Ο. Ντακογιάννη (Πρόγραμμα Graphic Novel),
–στις κυρίες Γιώτα και Ευρώπη Καζομπόλη (Πιτσαρία Bella Mangia) για την παράθεση δείπνου,
–τη Μεταφορική Κεφαλονιάς «Λυκούδης» για τη δωρεάν μεταφορά από την Αθήνα μιας παλέτας κιβωτίων με βιβλία.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed