Οι παλιές αποκριές των Σουλλάρων στην Παλλική

Στη νότιο μεριά της χερσονήσου της Παλικής βρίσκεται το χωριών των Σουλλάρων. Το όνομά του, όπως λέει και ο ιστοριοδίφης Ηλίας Τσιτσέλης, ίσως να προέρχεται από τη λέξη ιλαρού, δηλαδή ανοικτού, εύθυμου της θέσεως, ενώ το πρόσθετο σ συνήθως προτάσσεται κατά συνθήκη.
Σ’ αυτό το χωριό οι κάτοικοι από παλιά διασκέδαζαν, βίωναν έντονα την καρναβαλική περίοδο, μασκαρεύονταν και ακόμη έως σήμερα δίνουν το παρόν του στο Ληξουριώτικο καρναβάλι με μεγάλη και αξιόλογη συμμετοχή. Ο τρόπος που παλιά διασκέδαζαν οι Σουλλαριώτες μέσα στις αποκριές δεν ήταν διαφορετικός από τις λαϊκές αποκριές των χωριών του υπόλοιπου νησιού μας. Δεν έλειπαν οι μασκαρεμένοι με τα δέρματα και τα κουδούνια, οι γιατροί και οι χοροί. Χόρευαν τις καντρίλιες και το γαϊτανάκι εκεί στο πηγάδι του Διονύση Παναγή Γαλανού, που βρισκόταν στο κέντρο του χωριού. Τους γυναικείους ρόλους, τις ντάμες, τις παρίσταναν λυγερόκορμοι άνδρες και με τους καβαλιέρους τους χόρευαν τις καντρίλιες και το γαϊτανάκι. Έως το 1953, που έγινε ο μεγάλος σεισμός, η θέση της γυναίκας ήταν «κλειστή κοινωνικά» σε εκδηλώσεις και θεάματα και τους γυναικείους ρόλους τους ενσάρκωναν οι άνδρες. Υπήρχαν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις κατά τα χρόνια του 1930-35, που χορευτήκαν καντρίλιες με τη συμμετοχή και των δυο φύλων. Στους Σουλλάρους μετά το 1950 συμμετέχουν και οι γυναίκες δυναμικά σε όλες τις εκδηλώσεις του χωριού και μάλιστα πρωτοστατούσαν. Δεν έλειψαν και οι ευρωπαϊκοί χοροί, τα βαλς τα ταγκό, οι πόλκες και τα φοξ αγγλέ, καθώς τα κανταδόρικα τραγούδια από τις παρέες του χωριού.
Αξίζει μια αναφορά σε ονόματα Σουλλαριωτών που από παλιά συμμετείχαν στις καρναβαλικές τους διασκεδάσεις: Νικόλας Αντύπας, Γεράσιμος Κατσιλιώρης, που φώναζε και τις καντρίλιες, Βαγγέλης Διον. Βαλλιάνος, Γεράσιμος Ευσταθίου Τσίκλης, Παναγής και Διονύσης του Ανδρέου Συνοδινοί Βαλλιάνοι, Παναγής και Μιλτιάδης Διον. Συνοδινοί Καμήλου, Γεώργιος Συνοδινός Χούσος, Ευάγγελος Αραβαντινός Μαλλιώρης, Σταύρος Συνοδινός Χούσος, Γεώργιος Χαραλάμπους Τσίκλης, Παναγής και Βαγγέλης Αραβαντινοί Φατώροι, Διονύσιος Αναστασίου Λεωνίδης, Γεράσιμος Παναγή Αραβαντινός Μαλλιώρης, Φώτιος Αραβαντινός Συμωνέτος, ΝικόλαοςΔημητρίου Συνοδινός Καμήλος, Συνοδινός Γερασίμου Δημήτρης (της Άννης), Δημήτριος Ευσταθίου Τσίκλης, Βαλλιάνος Ευαγγέλου Βαλλιάνος, Θεόδωρος Νικολάου Θεοδωράτος, Αντώνης Μαρίνου Θεοδωράτος, Γεράσιμος Σπύρου Καμήλος, Μαρίνα Βώρου, Κουτσουβής Αραβαντινός Ανδρέας, Γεράσιμος Διονυσίου Αδηλίνης, Σωτηρία Νικολάου Βώρου, Διονύσης Ευαγγέλου Βαλλιάνος, Μπάμπης Αραβαντινός Λιανός, Γεράσιμος Νικόλαου Βώρος, Γεράσιμος Ευαγγέλου Βαλλιάνος, Ελλάς (Λούλα) Συνοδινού Χούσου, Φιλοξένη Σπύρου Μαγδαληνού, Σπύρος Στυλιανού Μαγδαληνός. Την παράδοση της παλιάς μασκαρίας τη συνεχίζουν ακόμη οι Σουλλαριώτες παρουσιάζοντας εξαιρετικές μάσκαρες και άρματα στο Ληξουριώτικο καρναβάλι, αποσπώντας πολλές φορές βραβεία. Ο πολιτιστικός τους Σύλλογος «Η Αριέτττα» κάθε χρονιά πέρα από τις εκλεκτές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνει μια ζωντάνια στο Ληξουριώτικο καρναβάλι, αφήνοντας τις πιο καλές εντυπώσεις και τα πιο υπέροχα καρναβαλικά ξαφνιάσματα.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed