Υπαίθρια χειρουργεία, μόνο στο Ληξουριώτικο καρναβάλι

Υπουργέ μου, σε χαιρετώ και ασπάζομαι τη δεξιά σου. Εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας πολλά τα χαιρετίσματα στην αφεντιά σου. Πολλά τα μπράβο σου, που θέσπισες τα απογευματινά χειρουργεία, που οι άλλοι δεν τα έκαναν…!
Μα υπουργέ μου, το Ληξουριώτικο Καρναβάλι που είναι πάντα πρώτο πανελλαδικά, μοναδικό και αιώνιο, τέσσερις δεκαετίες και πλέον πίσω, είχε προτείνει να γίνουν και τα «Υπαίθρια Χειρουργεία». Τι νομίζετε υπουργέ μου… ;! Έχουμε σκέψεις και οράματα από παλιά στο Ληξούρι μας …! Να… που ήρθε η στιγμή να πραγματοποιηθεί η απόφασή σου των απογευματινών χειρουργείων και τώρα πρέπει να κάνεις και τα υπαίθρια…! Σ’ ένα χωριό, κοντά στο Ληξούρι, οι Σουλλάροι, που οι κάτοικοί του από παλιά ήταν άρχοντες στο κέφι και στην επιστήμη, έφτιαξαν ένα καρναβαλικό άρμα για να σατιρίσουν τα απογευματινά χειρουργεία, μια και τότενες, πριν 45 χρόνια πίσω, συζητούσαν κάποιοι αρμόδιοι να τα θεσμοθετήσουν. Απλά, «οι τότε», έμειναν στα λόγια. Το καρναβαλικό άρμα τα «απογευματινά» τα έκανε «υπαίθρια» χειρουργεία και μάλιστα της περιοχής Βριτσιλαιρού, κοντά στο χωριό. Αν και ανορθόγραφο το πλακάτ του καρναβαλικού άρματος, έδινε το μήνυμα, πως αυτά τα χειρουργεία είναι αναγκαία. Δηλαδή, υπουργέ μου, εννοούσαν Κινητή Μονάδα Χειρουργείου. Το νόησες αυτό;
Μα πες μου, υπουργέ μου, δεν είναι κι αυτά αναγκαία; Τόσοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και … άλλοι, που δεν έχουν χρήματα και χρόνο, τι σου κοστίζει να κάνεις και αυτό το θεσμό!Εμπρός λοιπόν, υπουργέ μου, τόλμησέ το και τούτο. Αν μπορείς κάμε τούτη την πιθυμιά μας, πραγματικότητα. Λεφτά δεν υπάρχουν. Θα τα κάνεις στον αύλειο χώρο του Μαντζαβινατείου Νοσοκομείου Ληξουρίου. Έπειτα το Ληξούρι, θα σου κάνει μια στάτουα, δίπλα στο Λασκαράτο. Θα την επιμεληθώ εγώ. (Ελπίζω αν χρειαστώ, να έχω τη βοήθειά σου, για ένα χειρουργείο που σκέφτομαι αυτό είναι αλήθεια). Πέρα τούτου… περιμένουμε να έλθεις στο Ληξουριώτικο Καρναβάλι και να εγκαινιάσει κάτι για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο ή κάνε καμμιά προσφορά, καλή. Αυτό είναι Υπουργέ μου, το αθάνατο Ληξουριώτικο Καρναβάλι με το σπιρτόζο σατιρικό πνεύμα του. Μοναδικό για τη σάτιρά του, το κέφι του, τη θεματική του και την τρέλα του. Συνεχίζουν οι Ληξουριώτες την δράση και τη σάτιρα του σιορ Ανδρέα Λασκαράτου. Ζήτω το Ληξουριώτικο Καρναβάλι που η παράδοσή του έγινε λατρεία!

Ο εκπρόσωπος της Ανάγκης
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed