Ο αγωγός έρχεται, η αγωγή φεύγει;

Μια παλίρροια που περιμένει να έρθει είναι αυτή του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, όπου και θα συζητηθούν εν τέλει οι προτάσεις της εταιρείας του αιολικού πάρκου σε συνδυασμό με αυτή που έστειλε η κατασκευάστρια εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η δημοτική αρχή αποφάσισε να τεθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και βρίσκει απολύτως σύμφωνη την παράταξή μας η πρόταση να συζητηθεί το θέμα σε ξεχωριστή συνεδρίαση. Εύχομαι η ομοφωνία αυτή να μην είναι μόνο παροδική, ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Στο χθεσινό (09.11.2020) δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε η έγκριση διά γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το έργο – αγωγό της Αγίας Ευφημίας, με πρωταρχικό σκοπό την προστασία των συνδημοτών μας από περισσότερες καταστροφές λόγω νεροποντών και εν γένει βαρέων καιρικών φαινομένων. Κύριο μέλημα της μελέτης και του έργου αυτής, όπως και των συνοδών έργων, είναι να συγκρατήσει ή και να ανασχέσει τα ορμητικά νερά από τις βροχοπτώσεις που προέρχονται από το βουνό, με αποτέλεσμα αυτά να μη φτάσουν την κατοικημένη ζώνη της Αγίας Ευφημίας ή έστω η ποσότητα που θα φτάσει μέχρι την πεδινή περιοχή και την παραλία να μην προκαλεί φόβο ισοπεδωτικών επεισοδίων, με κίνδυνο ζωών και απώλειας περιουσιών.
Πιο συγκεκριμένα, το προκείμενο, ήτοι ο αντιπλημμυρικός αγωγός όμβριων υδάτων, αποτελεί το δυσκολότερο τεχνικά έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα και του αρμόδιου για τη μελέτη μηχανικού, κ. Κουγιανού, ο οποίος παραβρέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τους κ. Καππάτο, βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Τραυλό, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, κ. Ανδρεάτο, Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και κ. Γκισγκίνη, περιφερειακό σύμβουλο. Η συμμετοχή και η πολύωρη συνάντηση των ανωτέρω προσώπων συνηγορεί στην έμφαση της σπουδαιότητας του δημοτικού συμβουλίου. Η παράταξή μας άσκησε πίεση για απάντηση καίριων ερωτημάτων, όπως η αναγκαιότητα επικαιροποίησης και προσαρμογής της μελέτης στα τωρινά δεδομένα, η οποία είναι σχεδιασμένη ήδη από το 2000 με ολοκλήρωσή της το 2005. Βλέπουμε ότι πέρα από την ανθρώπινη παρέμβαση, η κλιματική αλλαγή γίνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο έντονη, με φαινόμενα που δεν προσιδιάζουν στο εύκρατο μεσογειακό κλίμα.
Βασικός στόχος του έργου οφείλει να είναι η διαμόρφωση ενός πλήρους δικτύου όμβριων σε όλους τους δρόμους των ανεμογεννητριών και στον εν γένει κεντρικό οδικό άξονα, καθώς και η ενίσχυση της περιοχής με έργα ανάσχεσης στα ορεινά. Τέλος, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και καθαρότητα του πυθμένα του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας, ώστε να μην διακινδυνευτεί σε καμία περίπτωση η χλωρίδα και η πανίδα του θαλάσσιου βυθού, η οποία έχει ως σήμερα υποστεί σημαντική ζημιά από την κατάληξη των φερτών υλικών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν μπορεί να ήταν καθησυχαστικές αλλά όχι και οριστικές, όπως αφέθηκε να διαφανεί.
Σχετικά, δε, με την αντιμετώπιση του ζητήματος της μεταφοράς των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή του Ξερακιά, η δημοτική αρχή μέσω του δημάρχου της με μία ανάγνωση του απαντητικού εξωδίκου του Δήμου προς την απειλή άσκησης αγωγής δια εξωδίκου από την εταιρεία RESINVEST, χωρίς να έχει προηγουμένως αποστείλει προς τις δημοτικές παρατάξεις εγγράφως την ως άνω απαντητική εξώδικη όχληση ώστε να μελετηθεί ενδελεχώς, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αιφνιδιάσει τους δημοτικούς συμβούλους, προβαίνοντας σε μία οποιαδήποτε απόφαση ελαφρά τη καρδία.
Το θέμα χειρισμού της κατάστασης σχετικά με την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο νησί μέσα από το οδικό δίκτυο του Δήμου Σάμης αλλά με αντανακλαστικές συνέπειες αυτής της εγκατάστασης και συνακόλουθης λειτουργίας τους στον Δήμο μας, χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαιτέρως, καθώς οι χειρισμοί που πρέπει να γίνει οφείλουν να λάβουν χώρα με χειρουργική ακρίβεια και με οργανωμένη στρατηγική. Δεν είναι δυνατό μία δημοκρατία να εκβιάζεται ούτε τελευταία στιγμή με πρόχειρες αναγνώσεις του λεπτού, αλλά ούτε και με εισβολή μη εκλεγμένων στοιχείων σε δημοτικά συμβούλια που ως μειοψηφία εμποδίζουν τη διεξαγωγή λειτουργίας νομίμως και δημοκρατικώς εκλεγμένων οργάνων της διοίκησης.

Παντελής Αμούργης
Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed