Κατακόρυφη πτώση της τιμής του βαρελιού του πετρελαίου, γιατί δεν περνάει η πτώση αυτή στους καταναλωτές, τι γίνεται στην Κεφαλονιά

Ο… πόλεμος του πετρελαίου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας έχει φέρει την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίας. Η τιμή έχει φτάσει λίγο πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, την στιγμή που δέκα ημέρες πριν άγγιζε τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Τι συμβαίνει όμως και η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στα πρατήρια και στην τσέπη του καταναλωτή; Στην Αθήνα η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης είναι στο 1,55 ανά λίτρο, ενώ στην Κεφαλονιά είναι στο 1,68 ευρώ ανά λίτρο. Κανονικά θα έπρεπε, με την ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η βενζίνη έπρεπε να είχε φτάσει γύρω στο 1,10 ανά λίτρο. Τι συμβαίνει όμως και η τιμή της παραμένει στα ύψη; Την απάντηση την δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης. «Έχει περάσει η πτώση στις αντλίες και αυτό αποτυπώνεται στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα είναι 1,48-1,49 θα είναι στην Αθήνα και περίπου δέκα λεπτά παραπάνω στην επαρχία, δηλαδή από 1,58-1,60. Ο καταναλωτής θα πληρώνει 1 ευρώ την βενζίνη ακόμα και αν όλοι μηδενίσουν το κέρδος τους. Οι μειώσεις δεν περνάνε στο 1 ευρώ, περνάνε στο υπόλοιπο μισό ευρώ επειδή έχουμε υπέρμετρη φορολόγηση». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις τριών πρατηριούχων καυσίμων στην Κεφαλονιά, που τόνισαν πως η υψηλή φορολογία δεν αφήνει την τιμή να υποχωρήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μας έφεραν ένα ρεζερβουάρ που χρειάζεται 100 ευρώ για να γεμίσει, από αυτά τα 35 με 40 είναι το κόστος του καυσίμου και τα υπόλοιπα 60 με 65 είναι οι φόροι. «Το καύσιμο και γενικά το αυτοκίνητο είναι ο εύκολος φόρος για όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά», μας είπαν και συνέχισαν: «Μας κατηγορούν εδώ στην Κεφαλονιά για το γεγονός ότι πουλάμε ακριβά καύσιμα, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το κέδρος μας δεν ξεπερνά τα πέντε ή έξι λεπτά ανά λίτρο. Από αυτά φορολογούμαστε, πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές και υπαλλήλους και ενοίκιο οι περισσότεροι από εμάς. Έχουμε καταντήσει εισπράκτορες του κράτους και από πάνω μας βρίζει ο κόσμος». Εν κατακλείδι, μην περιμένετε γενναίες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, ακόμη και αν το βαρέλι το πετρέλαιο το παίρναμε ακόμη και δωρεάν από την Σαουδική Αραβία, το Ιράν ή την Ρωσία.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed