Παράξενη η εορτή του Αγίου Γερασίμου σήμερα στα Ομαλά, ελάχιστος κόσμος και όλοι με μάσκες, δεν έγινε η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος

Σκηνές που δεν είχαμε βιώσει ξανά στην Κεφαλονιάς εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια μας σήμερα το πρωί στην Θεία Λειτουργία στην Μονή του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά. Σκηνές ξένες στη λατρεία της εκκλησίας μας, σκηνές ξένες στην Κεφαλονιά.
16 Αυγούστου, το νησί κάθε χρόνο βούλιαζε από κόσμο και όποιος ήθελε να πάει να προσκυνήσει τον πολιούχο Άγιο Γεράσιμο έπρεπε να ξεκινήσει χαράματα για τα Ομαλά ή να διανυκτερεύσει εκεί. Φέτος όλα ήταν διαφορετικά. Η μεγάλη εκκλησία του Αγίου με το ζόρι είχε 100 άτομα μέσα και άλλα τόσα απ’ έξω, την στιγμή που άλλες χρονιές ο κόσμος που περνούσε για να προσκυνήσει, να μετέχει της Θείας Λειτουργίας και της Λιτανείας ξεπερνούσε κατά πολύ τις 20.000, ανάμεσά τους και υπόκοοι τρίτων χωρών, κυρίως Ανατολικών Ορθοδόξων. Ο κορωναϊός άλλαξε τα ήθη και τα έθιμα φέτος, αφού πέραν των τριών Μητροπολιτών (Ιωαννίνων Μάξιμου, Αξώμης Δανιήλ και Κεφαλληνίας Δημητρίου) οι ιερείς ήταν ελάχιστοι και οι διάκονοι μόλις δύο. Έστω και με αυτόν τον τρόπο, οι πιστοί (όλοι φορούσαν μάσκες εντός του Ναού) μετείχαν της Θείας Λειτουργίας. Λιτανεία δεν έγινε, αφού τα περιοριστικά μέτρα του Υπουργείου είναι αμείλικτα. Το Σκήνωμα του Αγίου απλά βγήκε μέχρι το πλατύσκαλο της Μεγάλης Εκκλησίας και εψάλλη δέηση για όλους εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία να μουν στον Ιερό Ναό. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλοντος, Νίκος Ταγαρά, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή του Νομού μας, Παναγή Καππάτο. Το παρόν έδωσαν ακόμη ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Εκεί ήταν ακόμη ο Λιμενάρχης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής και ο Αστυνομικός Διευθυντής. Γενικά ήταν ένας εορτασμός πολύ παράξενος, που θα μείνει χαραγμένος στην μνήμη όσων τον παρακολούθησαν, ελπίζοντας να μην τον ξαναζήσουν ποτέ.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed