Τύμπανα πολέμου ηχούν σην Ταϊβάν, ο κινεζικός στρατός άρχισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί, η Ρωσία στο πλευρό της Κίνας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο νησί. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ ξεκίνησαν τα στρατιωτικά γυμνάσια που αποφάσισε να διαξαγάγει η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν.
Τα γυμνάσια γίνονται σε σειρά τομέων γύρω από την Ταϊβάν, σε ορισμένες περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τις ακτές της και θα διαρκέσουν ως το μεσημέρι της Κυριακής. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας άρχισαν σήμερα γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε τομείς γύρω από την Ταϊβάν», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. «Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter. Οι ασκήσεις διεξάγονται σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση. Το μεσημέρι, τοπική ώρα, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV δήλωσε: «Από τις 12:00 σήμερα έως τις 12:00 στις 7 του μήνα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διεξάγει μια σημαντική στρατιωτική άσκηση και οργανώνει πραγματικά πυρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της πραγματικής άσκησης μάχης, επιλέχθηκαν έξι σημαντικές περιοχές γύρω από το νησί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές και στους αντίστοιχους εναέριους χώρους».
Στην αντίπερα όχθη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί. «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν. Εντωμεταξύ, την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση του Πεκίνου εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν που δήλωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Κίνας, το δίκιο είνια με το μέρος της, την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη μια περιοχή του πλανήτη». Από την άλλη μεριά, μεγάλες ναυτικές και αεροπορικές αμερικανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή. Την επιθετικότητα της Κίνας καταδίκασε από μεριάς του και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζουζέπ Μπορέλ. Ο Μπορέλ τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed