Μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου, του Διονύση Μινέτου και του Μάκη Φιλιππάτου για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με έναν… αμαρτωλό δρόμο στα Βλαχάτα

Το κατώφλι του Εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν σύντομα ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Διονύσης Μινέτος και ο υπάλληλος του Δήμου, Μάκης Φιλιππάτος, μετά την μηνυτήρια αναφορά που έγινε από κάτοικο των Βλαχάτων.
Η κάτοικος των Βλαχάτων, Πολυτίμη Κοσμετάτου, ζητά την ποινική δίωξη των ανωτέρω τους οποίους κατηγορεί για παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση και κατά συναυτουργία και της παράβασης υποχρέωσης να διανοίξουν και να συντηρήσουν δημοτικό κοινόχρηστο δρόμο εντός της Κοινότητας Βλαχάτων. Τους κατηγορεί μάλιστα για δόλο και εγκληματική αμέλεια διότι δεν ενήργησαν όπως ορίζει ο νόμος για να μην πειράξουν τους… ημέτερους και αναγκαστούν να κατεδαφίσουν κοτέτσια, μάντρες και πρόχειρες κατασκευές που βρίσκονται εντός του κοινοτικού δρόμου. Το περισσότερο «ανάθεμα» από την μηνύτρια πέφτει στον υπάλληλο των Τεχνικών Υπηρεσιών, Μάκη Φιλιππάτο, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο της αναφοράς κωφεύει και αγνοεί επιδεικτικά να προβεί στην οριοθέτηση του δρόμου, έτσι ώστε να κάνει στη συνέχεια αυτοψία η Πολεοδομία και να συντάξει την έκθεσή της για να προχωρήσει ο Δήμος στην διάνοιξη και συντήρηση του δρόμου.
Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 περίπου χρόνια όταν η καταγγέλλουσα ξεκίνησε τις δικαστικές της περιπέτειες προκειμένου να αναγνωριστεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν κοινοτικός και υπήρχε σχεδόν από την ίδρυση του χωριού. Το δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικη δικαστική απόφαση τον Ιούλιο του 2012, όπου σύμφωνα με αυτή ο δρόμος αναγνωρίστηκε ως κοινοτικός. Στη δικαστική αυτή απόφαση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς (νυν Δήμος Αργοστολίου) είναι υποχρεωμένος εντός 45 ημερών (μέχρι τέλος Αυγούστου του 2012) να έχει καθαρίσει και οριοθετήσει τον δρόμο. Από τότε ξεκινάει η περιπέτεια της κας Κοσμετάτου, που επί δέκα χρόνια προσπαθεί να βρει το δίκιο της και να ανοίξει επιτέλους ο συγκεκριμένος δρόμος που οδηγεί στο οικόπεδό της, που είναι εντός σχεδίου στην Κοινότητα Βλαχάτα. Παρά τις προσπάθειες του τότε Δημάρχου, Αλέξανδρου Παρίση και μετέπειτα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Διονύση Λυκούδη, η δικαστική απόφαση δεν εφαρμόστηκε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Κοσμετάτου τόσο ο κ. Παρίσης όσο και ο κ. Λυκούδης ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τον νόμο, ωστόσο σκόνταψαν στην απροθυμία του υπαλλήλου της Υπηρεσίας, Μάκη Φιλιππάτου, προκειμένου αυτός να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει η διαδικασία. Παρά τις εκκλήσεις και τα υπομνήματα της καταγγέλλουσας, ακόμη και στον Συνήγορο του Πολίτη, τίποτε δεν έγινε μέχρι και το τέλος του 2018. Τότε η κα Κοσμετάτου ήρθε σε επαφή με τον υποψήφιο Δήμαρχο, Θεόφιλο Μιχαλάτο, που της υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί αυτός το πρόβλημα θα τελειώσει εντός ημερών. Φτάνουμε στο τέλος του 2019, με εκλεγμένο Δήμαρχο Αργοστολίου τον κ. Μιχαλάτο, όπου παραλαμβάνει νέα αίτηση της κας Κοσμετάτου στις 18/11/2019 που ζητά εκ νέου λύση στο πρόβλημα. Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Δημάρχου το πρόβλημα δεν λύνεται και η κα Κοσμετάτου επανέρχεται με νέα αίτηση προς τον Δήμο και τις Τεχνικές του Υπηρεσίες στις 29/07/2022. Ούτε και τότε υπήρχε ανταπόκριση και φτάσαμε στην μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα στις 29/08/2022.
Τον Φεβρουάριο του 2022 κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από κάτοικο των Βλαχάτων και ιδιοκτήτη οικοπέδου που… βλέπει στον συγκεκριμένο δρόμο, προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε εργασία από τον Δήμο πριν οριοθετηθεί όλο το μήκος του δρόμου, άσχετα αν το οικόπεδο της κας Κοσμετάτου δεν φτάνει μέχρι το σημείο για το οποίο έγιναν τα ασφαλιστικά μέτρα. Έγινε Έφεση επί των ασφαλιστικών, η οποία θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτή η ενέργεια ξεχείλισε το ποτήρι, μας είπε η κα Κοσμετάτου, η οποία κατηγορεί ευθέως τον Δήμαρχο ότι δεν θέλει να πειράξει ιδιοκτησίες ψηφοφόρων του και δικών του παιδιών. Δέκα χρόνια και κάτι κρατάει αυτή η ιστορία, με τον δρόμο να παραμένει κλειστός, πολλοί ιδιοκτήτες να μην έχουν πρόσβαση στα οικόπεδά τους (εντός οικισμού) και σε περίπτωση που πιάσει φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο του χωριού ούτε ποδήλατο δεν μπορεί να περάσει για να την σβήσει. Η υπόθεση έχει ακόμη πολύ ψωμί με την μηνυτήρια αναφορά της κας Κοσμετάτου και με την Έφεση επί των ασφαλιστικών μέτρων.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed