Καλωσήλθες 2023, με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, με πυραυλικές επιθέσεις και με… πυρηνικές δοκιμές η υφήλιος υποδέχτηκε από άκρη σε άκρη τη νέα χρονιά

Εδώ και λίγες ώρες όλη η υφήλιος ξεκίνησε σταδιακά να υποδέχεται το νέο έτος. Το πρώτο μέρος στον κόσμο που καλωσόρισε το 2023, ήταν η συστάδα των νησιών Κιριμπάτι και η νήσος των Χριστουγέννων στην Ωκεανία, στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Λίγο αργότερα, ήταν η σειρά της Νέας Ζηλανδίας και η πρωτεύουσα της, το Όκλαντ, έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εορτασμούς για το νέο έτος με χιλιάδες πυροτεχνήματα που ερρίφθησαν από το Sky Tower, καλωσορίζοντας το 2023. Ακολούθησε η Αυστραλία που υποδέχθηκε το 2023, με πολύχρωμα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από την γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ και την όπερα, κάνοντας κυριολεκτικά τη νύχτα – μέρα. Αυτή ήταν η πρώτη Πρωτοχρονιά χωρίς περιορισμούς έπειτα από δύο χρόνια για τους κατοίκους του Σίδνεϊ. Το lockdown στο τέλος του 2020 και η έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στο τέλος του 2021 είχαν ωθήσει τις αρχές της Αυστραλίας να επιβάλουν περιορισμούς στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πλέον τα μέτρα έχουν αρθεί, ενώ η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορά της. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης για να παρακολουθήσουν το σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.
Φαντασμαγορικά υποδέχθηκαν το νέο έτος και στη Μελβούρνη, την πόλη της Αυστραλίας με την μεγαλύτερη ελληνική παροικία. Το νέο έτος υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Κουΐνσλαντ και του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ενώ στο Ντάργουιν, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επικράτειας, ακυρώθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με πυροτεχνήματα εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή. Η Ασία είναι ένας ακόμη σημαντικός σταθμός για το επερχόμενο 2023, το νέο έτος που αλλάζει σταδιακά σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Η Νότια Κορέα και η πρωτεύουσα της η Σεούλ, έχουν ήδη αφήσει πίσω τους το 2022 και οι πολίτες υποδέχονται το 2023. Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό βίντεο με drones στον ουρανό της πρωτεύουσας της χώρας. Παράλληλα με τη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία βιώνουν πλέον τις πρώτες ώρες του 2023. Οι εικόνες που ακολουθούν από το Τόκυο, με τους Ιάπωνες να περιμένουν με αγωνία την έλευση του νέου χρόνου είναι χαρακτηριστικές. Σε μια ακόμη Ασιατική χώρα, τη Σιγκαπούρη, η έλευση του 2023, ήταν επίσης φαντασμαγορική, με χιλιάδες πυροτεχνήματα να χρωματίζουν τον ουρανό πάνω από το λιμάνι της. Οι αντίστοιχες εικόνες από την Ταϊλάνδη, φυσικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτές των άλλων χωρών της Ασίας.
Φυσικά από το Ασιατικό τουρ με τις εικόνες από την έλευση του 2023, δεν θα μπορούσε να λείπει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η Κίνα. Οι εικόνες από την υποδοχή του νέου έτους στη Σανγκάη, τη Γιουχάν και στην Τσενγκντού συναρπάζουν… Φαντασμαγορική υποδοχή της νέας χρονιάς είχαμε και στο Παρίσι με την Αψίδα του Θριάμβου να βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών. Εντυπωσιακοί οι εορτασμοί και στο Βερολίνο όπου παραδοσιακά η Πύλη του Βρανδεμβούργου συγκεντρώνει χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες. Φαντασμαγορική ήταν η υποδοχή της νέας χρονιάς και στο Λονδίνο, με χιλιάδες πυροτεχνήματα και χρωματισμούς στο «Μπιγκ Μπεν». Διαφορετική πρωτοχρονιά έκαναν στη Βόρεια Κορέα, που εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη θάλασσα στα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, τις πρώτες ώρες του 2023, δηλαδή τα ξημερώματα της Κυριακής για την ασιατική χώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο τον στρατό της Νότιας Κορέας. Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα σε διάστημα λιγότερο από 24 ώρες μετά την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκε γύρω στις 02:50 τοπική ώρα από την Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε το Yonhap, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας.
Την ίδια ώρα δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι έπλητταν ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας. Κάποιοι καταρρίφθηκαν πάνω από δυο συνοικίες του Κιέβου περίπου 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, διευκρινίζοντας πως, κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι περίπου 30, κάτι που δεν εμπόδισε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποσχεθεί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του πως η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται ως «τη νίκη». «Μαχόμαστε και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» ως «τη νίκη», διαβεβαίωσε στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά. Οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο διέλυσαν την πρόσοψη του ξενοδοχείου Alfavito, στο κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας παντού συντρίμμια και κομματιασμένα γυαλιά, μετέδωσαν δημοσιογράφοι από το σημείο. «Η Ουκρανία δεν συγχωρεί» είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, διαμηνύοντας πως ούτε αυτοί που «διατάσσουν» τέτοια πλήγματα, ούτε αυτοί που τα «εκτελούν» θα λάβουν ποτέ «χάρη». Το 2023 θα είναι η χρονιά «της νίκης» στον πόλεμο με τη Ρωσία, επέμεινε αργότερα, στο διάγγελμά του.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed