Ένας μεγάλος Κεφαλλονίτης τιμήθηκε για ακόμη μια φορά στον Παναμά, ο Χαράλαμπος Τζανετάτος κατέκτησε την μεγαλύτερη διάκριση από την κυβέρνηση της χώρας

Είχα τη πολύ μεγάλη χαρά να τιμήσω στον Παναμά τον Χαράλαμπο Τζανετάτο, εξέχον μέλος της Ελληνικής κοινότητας του Παναμά. Ο κ. Χαράλαμπος Τζανετάτος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, έφυγε από την Κεφαλονιά ένα νεαρό αγόρι 15 ετών και έφθασε στον Παναμά χωρίς καν να γνωρίζει την ισπανική γλώσσα.
Μέσα από μια καταπληκτική πορεία, σήμερα είναι ένας άνθρωπος που κρατάει αναμμένη τη φλόγα του ελληνισμού και την αγάπη του για την Ελλάδα. Πλέον κατέχει ένα επιχειρηματικό κολοσσό με πολυποίκιλες δραστηριότητες στον Παναμά, το Μαϊάμι, αλλά και το Λος Άντζελες. Δημιούργημά του είναι και το Ελληνικό Σχολείο με το όνομα «Ινστιτούτο Ατενέα», ένα σπουδαίο ελληνικό σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Το σχολείο έχει 1500 μαθητές (εκ των οποίων 200-300 είναι ελληνικής καταγωγής), οι οποίοι αποκτούν Ελληνική παιδεία και κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα. Ήταν ένα όραμα του, που το έκανε πράξη, για μια παιδεία γεμάτη «Ελλάδα» γνώση και πολιτισμό στον Παναμά. Εντός του σχολείου λειτουργεί και ένα μουσείο με αντίγραφα από πολλά αρχαιοελληνικά αγάλματα. Επιπλέον κατασκεύασε το σύγχρονο νοσοκομείο το «Ιρμίτα» που φέρει το όνομα της αδικοχαμένης κόρης του Ιρμας, ενώ έχει αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό έργο, τόσο στον Παναμά όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά. Η Εθνική Κυβέρνηση του Παναμά του απένειμε τη διάκριση «Manuel Amador Guerrero» Grand Cross, την υψηλότερη διάκριση που έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Laurentino Cortizo Cohen, «ως αναγνώριση ενός μεγάλου ανθρώπου, με μεγάλη καρδιά, ενός αληθινού φιλάνθρωπου, ενός πολίτη του οποίου η ανθρωπιστική δράση και το ενδιαφέρον για το κοινό καλό ωφέλησε χιλιάδες πολίτες του Παναμά και το έθνος μας», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Cortizo Cohen, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κίτρινη Αίθουσα του Προεδρικού Παλατιού. Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Χαράλαμπο Τζανετάτο, για την συνολική προσφορά του στη χώρα του Παναμά, στον Ελληνισμό του Παναμά και στην Ελλάδα.

Γιάννης Χρυσουλάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed