Μάχη στήθος με στήθος του Σπύρου Γαλιατσάτου με τον Νικόλα Φαραντούρη, καταποντισμός του Παναγή Καππάτου, συμπάθεια για Λευτέρη Κρητικό

Το τρίτο μέρος του μίνι γκάλοπ της ιστοσελίδας μας δημοσιεύουμε σήμερα και αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή και τις Βουλευτικές εκλογές, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα γίνουν στις αρχές του Απριλίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Μπορεί τα τρία μεγάλα κόμματα να μην έχουν ανακοινώσει επίσημα τους υποψηφίους τους στα νησιά μας, ωστόσο θεωρούμε δεδομένο ότι με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι υποψήφιοι ο νυν Βουλευτής, Παναγής Καππάτος και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας Φαραντούρης ήδη «αλωνίζει» τα νησιά μας εδώ και μήνες, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα τον πλαισιώσει στο ψηφοδέλτιο και ο Σπύρος Γαλιατσάτος. Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη λίγο μπερδεμένα, αλλά από το ρεπορτάζ και από τις εσωτερικές κινήσεις προκύπτει ότι ο Γραμματέας της Ν.Ε., Λευτέρης Κρητικός, θα είναι ένας εκ των τριών υποψηφίων του Κινήματος στα νησιά μας. Όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, από την στιγμή που δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από τα κόμματα. Ωστόσο, ο κόσμος σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, έχει αρχίσει να σχηματίζει άποψη και μάλιστα να την εκφράζει στις παρέες του ή σε πολιτικές συζητήσεις που γίνονται. Με βάση αυτά που έχουμε ακούσει σε πολλά σημεία της Κεφαλονιάς, αλλά και την αίσθηση που μας μεταφέρουν από την Ιθάκη, τέσσερα είναι τα ονόματα που ακούγονται και συγκεντρώνουν πάνω τους όλες τις κουβέντες.
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με τουλάχιστον έξι μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, στα νησιά μας αυτή η αίσθηση δεν υπάρχει, μια και τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται πως είναι πολύ κοντά, με κάποια στελέχη (και από τα δύο κόμματα) να βλέπουν ακόμη και οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με την μονοεδρική να πηγαίνει στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εκεί «παίζουν» στα ίσια ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και πρώην πρόεδρος των Ξενοδόχων, Σπύρος Γαλιατσάτος με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νικόλα Φαραντούρη. Ο πρώτος δείχνει να κρατάει την πρωτοπορία στο Αργοστόλι, ενώ ο δεύτερος παίρνει κεφάλι σε Ληξούρι και Σάμη. Πραγματική μάχη στήθος με στήθος που θυμίζει πολύ έντονα τις εκλογές του 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την μονοεδρική (νίκη της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά) με την έδρα να κρίνεται στο νήμα και την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να εκλέγεται Βουλευτής έχοντας διαφορά μικρότερη των 35 σταυρών από τον Παναγή Δρακουλόγκωνα.
Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ρόδινα στη Νέα Δημοκρατία και σε καμία περίπτωση ο νυν Βουλευτής, Παναγής Καππάτος δεν έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του. Εσωτερικά στο κόμμα υπάρχουν πολλές τριβές, με αυτό να φαίνεται ότι έχει διασπαστεί σε τρία κομμάτια, που το καθένα από αυτά θα πράξει ενδεχομένως διαφορετικά. Αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα (νέος υποψήφιος) τότε το δίδυμο Καππάτος-Μαραβέγιας θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Ο νυν Βουλευτής θα εισπράξει όχι μόνο τη δυσαρέσκεια του κόσμο για το κυβερνητικό έργο, αλλά και την δυσαρέσκεια των γαλάζιων ψηφοφόρων προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, η δυσαρέσκεια αυτή δεν μεταφράζεται σε ψήφους υπέρ του Ναπολέοντα Μαραβέγια, αλλά χάνονται εντελώς από τη Νέα Δημοκρατία. Αν το δίδυμο πάει έτσι μέχρι τις εκλογές, η έδρα όχι απλά παραμένει ανοικτή υπόθεση, αλλά δείχνει να γέρνει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηματικό μεγάλο παραμένει το ΠΑΣΟΚ, που ενώ είχε μαζέψει τα… κομμάτια του (φάνηκε στις εσωκομματικές του Δεκεμβρίου του 2021) αρχίζει να χάνει και πάλι έδαφος μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή. Αν και στα νησιά μας αυτό δεν φαίνεται να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, το τοπικό ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Γραμματέα της Ν.Ε., Λευτέρη Κρητικού, έχει ανακάμψει στην κοινή γνώμη των νησιών μας. Ο Λευτέρης Κρητικός παραμένει ένας από τους πιο συμπαθείς πολιτικούς του νομού μας, αφού για αυτόν έχουν θετική άποψη ψηφοφόροι από όλα τα κόμματα, ωστόσο ερωτηματικό είναι αν αυτό θα μετουσιωθεί σε ψήφους την κρίσιμη ώρα των εκλογών. Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ έχουν ακόμη την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θα κάνουν το μοιραίο λάθος στα ψηφοδέλτιά τους και θα επωφεληθεί το ίδιο με νέο υποψήφιο. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν δραματικά αναφορικά με την έκβαση της μάχης για την μονοεδρική.
Συμπέρασμα: Γαλιατσάτος και Φαραντούρης ηγούνται των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλα τα εσωτερικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και κατολίσθηση Καππάτου. Μεγάλη συμπάθεια για Κρητικό, αλλά από ψήφους τι γίνεται;

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed