Η Κεφαλονιά υποδέχθηκε απόψε μέρος των λειψάνων του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, πλήθος κόσμου στην υποδοχή στη Μητρόπολη στο Αργοστόλι

Ίσως είναι ο μεγαλύτερος Άγιος ολόκληρης της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη εποχή και σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως έφτασαν για προσκύνημα απόψε στο Αργοστόλι.
Ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της ζωής του μαζεύοντας πληροφορίες για την ζωή του Αγίου Λουκά, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος, ήταν αυτός που μετέφερε τα λείψανα στο νησί μας, προσκεκλημένος του δικού μας Μητροπολίτη κ.κ. Δημητρίου. Αυτό το κατανυκτικό απόγευμα, κατά εκατοντάδες οι πιστοί περίμεναν στον Μητροπολιτικό Ναό για να προσκυνήσουν τμήμα από τα ιερά άμφια του Αγίου και τμήμα από την καρδιά του, αντικείμενα που έφτασαν στην Ελλάδα και το Άργος χάρη στις προσπάθειες επί πολλά χρόνια του νυν Μητροπολίτη Αργολίδας. Αυτός ήταν που τα μετέφερε, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αργοστολίου «Διονύσης Λαυράγκας» από το Επισκοπείο στον Μητροπολιτικό Ναό. Εκεί εψάλη η παράκληση του Αγίου Λουκά και στη συνέχεια τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, παρουσία του Δημάρχου Αργοστολίου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, αλλά και για λίγο του πρώην Δημάρχου Κεφαλονιάς, Αλέξανδρου Παρίση. Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία, με τους κατοίκους του νησιού μας να μπορούν όλο σχεδόν το βράδυ να προσέρχονται για να προσκυνήσουν. Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιότατος κ.κ. Νεκτάριος έκανε αναφορά στην δύσκολη ζωή του Αγίου, που έφτασε στην Αγιότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Απεβίωσε το 1961 ως Επίσκοπος Συμφερουπόλεως, ωστόσο μόλις το 1996 η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον Αγιοκατάταξε. Μπορεί στην Ορθοδοξία της Ανατολής να είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους της, αλλά και στον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από τους πιστούς. Αύριο κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας όσοι θέλουν μπορούν να πάνε στον Μητροπολιτικό Ναό για να προσκυνήσουν, ενώ την Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει υποδοχή των ιερών λειψάνων στο Ληξούρι, όπου θα τελεστεί Παράκληση και Μέγας Εσπερινός. Την Τρίτη το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος θα δώσει διάλεξη για τον Άγιο Λουκά, Επίσκοπο Συμφερουπόλεως.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed