24ωρη απεργία των οδοντιάτρων στην Κεφαλονιά

Ο οδοντιατρικός κλάδος κατεβαίνει σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 με αιτήματα α) την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με τις συντάξεις των υπολοίπων επιστημόνων και β) την αύξηση σε λογικά επίπεδα του επιδόματος μητρότητας για τις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες.
Οι συντάξεις των υγειονομικών έχουν υποστεί πραγματική καθίζηση μετά τον ν. 4387/2016 (τον γνωστό ως «νόμο Κατρούγκαλου»), με μειώσεις που φτάνουν το 50%, ενώ είναι σημαντικά μικρότερες από τις συντάξεις των λοιπών επιστημόνων (μηχανικών και νομικών). Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Στο τ. Τ.Σ.Α.Υ. καταργήθηκε ο βασικός κοινωνικός πόρος, δηλαδή το ιατρόσημο, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της Πολιτείας για αντικατάστασή του ή για κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα οι συντάξεις των υγειονομικών διαμορφώνονται σε ύψος 800 ευρώ μικτών μετά από 40 έτη ασφάλισης.
Στο δεύτερο ζήτημα, με την απεργιακή κινητοποίηση ο οδοντιατρικός κλάδος ζητάει την αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας για τις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες, έτσι ώστε από το ποσόν των 800€ για ένα τετράμηνο, που ισχύει σήμερα, να χορηγείται επί τετράμηνο κατ’ ελάχιστο ο εκάστοτε κατώτερος μισθός, δηλαδή 4Χ713,00 ευρώ =2852,00 ευρώ. Καθώς σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το αίτημα για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, «σε μια εποχή που το δημογραφικό ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για την κοινωνία και την πατρίδα μας, είναι αδιανόητο το επίδομα αυτό να παραμένει σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Αντίστοιχα οι μη μισθωτές επιστήμονες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επιδότησης από τις μισθωτές, αφού αναγκάζονται να περιορίσουν στο μηδέν την εργασία τους, ενώ τα έξοδα της επιχείρησης συνεχίζουν να τρέχουν (ενοίκια, φόροι, εισφορές κ.λπ.)».
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας συμμετέχει στην απεργία που έχει εξαγγείλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ενημερώνει τους συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει επισκέψεις για οδοντοθεραπεία να επικοινωνήσουν με τα οδοντιατρεία για επιβεβαίωση η μεταβολή των ραντεβού τους. Ζητούμε εδώ και τώρα να επικρατήσει το δίκαιο και η λογική και να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed