Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Κεφαλονιά και Ιθάκη των τριών υποψηφίων Βουλευτών που διανθίστηκαν με σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη, Κράτσα και Καππάτο

Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου παρουσίασαν απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου οι τρεις υποψήφιοι Βουλευτές του κόμματος στο νομό μας, Σπύρος Γαλιατσάτος, Διονυσία Πολλάτου και Νικόλας Φαραντούρης.
Την παρουσίαση συντόνισε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Σπύρος Παγώνης, ο οποίος συνέδεσε την σημερινή ημέρα με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, αλλά και με τον θάνατο μιας κυρίας του πολιτισμού και των τεχνών, της πρώην Υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, της Μυρσίνης Ζορμπά. «Είναι σημαδιακή η σημερινή ημέρα», ανέφερε ο κ. Παγώνης και συνέχισε: «Μια κυρία έφυγε σήμερα από τη ζωή, μια κυρία που κόσμησε με την παρουσία της το πολιτικό σκηνικό και όχι μόνο της χώρας μας. Την ίδια μέρα έτυχε να παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προγραμματικές του θέσεις για το αύριο της χώρας μας, την στιγμή που οι τότε πρωταγωνιστές ή ο απόγονοί τους πρωταγωνιστούν ακόμη στο κυβερνών κόμμα. Οι δωσίλογοι των Γερμανών, αυτοί με τα τσεκούρια, που σήμερα κάνουν τους Υπουργούς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Στο Δημοτικό Θέατρο βρέθηκαν ο π. Περιφερειάρχης, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σπαθής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αργοστολίου, Νικόλας Βαλλιανάτος και πολύς κόσμος, φίλοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια οι τρεις υποψήφιοι Βουλευτές παρουσίασαν κομμάτια των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επόμενη των εκλογών, όταν η σημερινή αντιπολίτευση πάρει τα ηνία της χώρας στα χέρια της.

Σπύρος Γαλιατσάτος: «Κοινωνικός δαρβινισμός και κουπόνια»
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος ήταν αυτός που πήρε πρώτος τον λόγο και εστίασε περισσότερο στην ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, τα κουπόνια που μοιράζει ως αντίδωρο η κυβέρνηση, στην επανιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την κρατικοποίηση μιας εκ των συστημικών τραπεζών. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τις πολιτικές της η κυβέρνηση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, ο κοινωνικός δαρβινισμός στο απόγειό του. Γίνεται αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους. Δεν αποδίδονται πίσω στην κοινωνία οι φόροι, αλλά η κυβέρνηση έχει βρει τον τρόπο να μοιράζει κουπόνια σε κοινωνικά στρώματα και να τους κλείνει τα μάτια. Η ακρίβεια μπορεί να είναι εισερχόμενη, ωστόσο η αισχροκέρδεια είναι δικιά μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει στοχεύσει στην περιουσία των πολλών μέσα από τους δασικούς χάρτες, από την εκτός σχεδίου δόμηση και από τη Natura. Υπάρχει τρομερό έλλειμα στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών και βασικοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας, όπως πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και ο τουρισμός κοντεύουν να γίνουν μη βιώσιμοι, μια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να γίνου… ζόμπι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει πάλι την ΔΕΗ και θα κρατικοποιήσει μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αναφορικά με τα νησιά μας σε πρώτη γραμμή βρίσκονται η Υγεία, οι Ακτοπλοϊκές και Αεροπορικές μεταφορές, ο πολιτιστικός πλούτος που έχουμε και βέβαια νέος πολεοδομικός σχεδιασμός».

Διονυσία Πολλάτου: «Πολιτιστική Κληρονομιά των νησιών μας και Παιδεία»
Ο εκπαιδευτικός, Διονυσία Πολλάτου και η μοναδική γυναίκα υποψήφια στα νησιά μας από το Ληξούρι εστίασε στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας, αλλά και στη παιδεία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας της κυβέρνησης κατά του πολιτισμού συνεχίζεται, σε λίγο θα ιδιωτικοποιήσουν και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται για χρόνια ολόκληρα το Μουσείο Αργοστολίου, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, η οικία Χαροκόπου, το σπίτι του Λασκαράτου και το σπίτι Λεκατσά στην Ιθάκη. Πρέπει να αναδειχθούν αρχαιολογικοί χώροι όπως η Μονή της Άτρου, ο Θολωτός Τάφος των Τζαννάτων, τα Σίσσια, τα Κηπούρια και η Αγία Μαρίνα Σουλλάρων. Οπωσδήποτε χρειάζεται η ολοκλήρωση κατασκευής ή η αναστήλωση του Ναυτικού Μουσείου στα Φάρσα, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Δαυγάτων και δεκάδων παλαιών σχολείων στην Έρυσσο, όπως πρέπει να συνεχιστούν και οι ανασκαφές στην Ιθάκη. Αναφορικά με την παιδεία, πρέπει να δημιουργηθεί Μουσικό Γυμνάσιο στην Κεφαλονιά, να γίνει Οργάνωση Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ληξούρι και φυσικά να αναγερθεί Φοιτητική Εστία για να κρατήσουμε στο νησί μας τους φοιτητές των τμημάτων Πανεπιστημίου που δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν».

Νικόλας Φαραντούρης: Κατάλυση δημοκρατίας, διαφθορά και οικογενειοκρατία
Τρίτος, λόγω αλφαβητικής σειράς τοποθετήθηκε ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Φαραντούρης, που δεν δίστασε να συνδυάσει τη σημερινή ημέρα που καταλύθηκε η δημοκρατία το 1967 με τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής: «Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά ξεκινάει την ημέρα που καταλύθηκε η δημοκρατία το 1967 στη χώρα μας. Το δικό μας πρόγραμμα διεκδικεί περισσότερη δημοκρατία. λειτουργία και οργάνωση των θεσμών και δικαιοσύνη παντού. Λέμε όχι στην διαφθορά, στην οικογενειοκρατία και τις προνομιακές σχέσεις. Επαναδιεκδικούμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, δεν διχάζουμε, αλλά ενώνουμε, δεν γκρεμίζουμε, αλλά επεκτείνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στην νησιωτικότητα με την επανίδρυση του Υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, αφού ως Ιόνιο δεν πρέπει να έχουμε διαφορετικούς όρους από το Αιγαίο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχε συστηματική αποψίλωση των νησιών μας. Ο Αίνος πήγε στη Ζάκυνθο, ο ΦΟΔΣΑ στην Κέρκυρα και η ΜΕΘ στην Πάτρα. Πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμική επάνοδο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο προσκήνιο της χώρας. Επειδή προέχει η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς να έρθουν στο Νοσοκομείο μας, βοήθεια να ανοίξουν όλα τα Αγροτικά Ιατρεία και βέβαια πρέπει να έχουμε επαφή με την ομογένεια, με τους συμπατριώτες μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό».

Στη συνέχεια οι τρεις υποψήφιοι δέχθηκαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου, με την ιστοσελίδα μας να θέτει τρία βασικά ερωτήματα, που θα ασχοληθούμε στο επόμενο ρεπορτάζ μας.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed