Τα Τέμπη, η Νησιωτικότητα, οι αποζημιώσεις του «Ιανού» και η «τοξικότητα» του Παναγή Καππάτου δείχνουν αποτέλεσμα έκπληξη το βράδυ των εκλογών στο νομό μας

Κανένας ή σχεδόν κανένας δεν αμφισβητεί ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 4 έως 6 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά, αλλά τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικά στα Ιόνια Νησιά και πιο πολύ στον δικό μας νομό.
Μερικές φορές δεν χρειάζεται να διαβάζεις τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά βγάζεις πιο ασφαλή συμπεράσματα αν βρίσκεσαι όλη την ημέρα στους δρόμους και… διαβάζεις την σκέψη των ανθρώπων που συναντάς και συνομιλείς μαζί τους. Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, κυκλοφόρησε μυστικά μια τέτοια εδώ και δύο ημέρες στο νησί μας, όπου δείχνει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται σχεδόν οριακά για την πρωτιά με ποσοστό που φτάνει ή ξεπερνά κατά λίγο το 33%. Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει αρκετά ανεβασμένο το ΠΑΣΟΚ, που κινείται στα επίπεδα του 14%. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δείγματα από τους νέους ψηφοφόρους 17-20 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, αφού δεν ήταν… ανιχνεύσιμοι στην έρευνα. Επίσης, δεν υπάρχει δείγμα από τους περίπου 3.000 ετεροδημότες ψηφοφόρους που ανανένεται να κάνουν το ταξίδι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη για να εκτελέσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ μικρό μερίδιο στους νέους ψηφοφόρους, με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή να «αιχμαλωτίζουν» την συγκεκριμένη ψήφο. Αναφορικά τώρα με τους ετεροδημότες, αναμένεται να κινηθούν λιγότερο ή περισσότερο σύμφωνα με τον τόπο που μένουν. Αλλιώς θα κινηθεί ο ετεροδημότης που διαμένει στην Α Αθήνας και αλλιώς αυτός που διαμένει στη Β Πειραιώς ή στην Αχαΐα. Τώρα, τα πιο συγκεκριμένα πράγματα που ακούς σε καθημερινή βάση στο νησί μας είναι τα εξής τέσσερα:
– Η τραγωδία των Τεμπών δεν έχει ξεχαστεί στα νησιά μας και η Κεφαλονιά έχει να θυμάται ότι στο νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες που είχε φέρει η Κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο τότε Βουλευτής μας, Παναγής Καππάτος ήταν εισηγητής, τότε που ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για τις πιο ασφαλείς συγκοινωνίες της Ευρώπης.
– Η Νησιωτικότητα και οι αποζημιώσεις του «Ιανού» είναι η δεύτερη παράμετρος. Τα χρήματα από το Μεταφορικό Ισοδύναμο καθυστέρησαν πολύ καιρό να επιστραφούν κυρίως στις επιχειρήσεις των νησιών μας, που φωνάζουν ακόμη και για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου και όχι σε εκείνα του Ιονίου. Ειδικά για τις αποζημιώσεις του «Ιανού» ο πρώην Βουλευτής, Παναγής Καππάτος, φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη, αφού αρκετοί συμπολίτες μας που έπαθαν ζημιά τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις τους, δεν κατάφεραν να πάρουν χρήματα για ασήμαντη αφορμή, σε σχέση με άλλους που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μεγαλώνουν, αν και κάποιοι εξ αυτών στην πραγματικότητα δεν δικαιούνταν χρήματα. Ο Παναγής Καππάτος δεν έκανε ούτε τα αυτονότητα ως Βουλευτής για να πάρουν την αποζημίωσή τους άτομα που έπαθαν ζημιές.
– Ο τρίτος και ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η λεγόμενη «τοξικότητα» που εκπέμπει ο Παναγής Καππάτος, αφού δεν μπορούν να ξεχαστούν εύκολα από τους ψηφοφόρους η εμπλοκή του στο πρόγραμμα LEADER, το ηθικό σκάνδαλο στον Δικηγορικό Σύλλογο με τις αστακομακαρονάδες και τα πολυτελή ταξίδια του ως πρόεδρος αυτού, αλλά και οι μηνύσεις κατά δημοσιογράφων του νομού μας, όταν αυτοί τόλμησαν να περιγράψουν διαφορετικά το περιστατικό προπηλακισμού του στο Λιθόστρωτο, από ότι ο ίδιος επιθυμούσε να γραφτεί.
– Ο τέταρτος και τελευταίος παράγοντας έχει δύο σκέλη. Αφορά τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτούς του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Σπύρος Γαλιατσάτος και Νικόλας Φαραντούρης, κυρίως λόγω των προσωπικών σχέσεών τους και του ανοικτού χαρακτήρα τους, αναμένεται να συγκεντρώσουν ψήφους από δεξιούς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν αυτή τουλάχιστον τη φορά να ενισχύσουν είτε την Νέα Δημοκρατία γενικότερα είτε τον Παναγή Καππάτο ειδικότερα. Περίπου το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, με τους τρεις υποψηφίους του (Λευτέρη Κρητικό, Σταύρο Τουλάτο και Γεωργία Καππάτου) να επαναπατρίζουν ψηφοφόρους που το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία βάζοντας τον σταυρό τους στον Παναγή Καππάτο. Το 2% περίπου που αναμένεται να κάνει τη συγκεκριμένη εκλογική τούμπα, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να δώσει την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωση: Οι εσωτερικές έριδες, τα «γαλάζια φέουδα» στο νομό μας, οι προσωπικές κόντρες και στο βάθος οι Δημοτικές εκλογές (κυρίως στον Δήμο Αργοστολίου) θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό θα είναι εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας.
Σημείωση 2: Τα προγνωστικά μοντέλα, όπως έχουμε συνηθίσει να τα λέμε, ομιλούν για καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην Λευκάδα, για οριακή στην Κέρκυρα, για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά-Ιθάκη και οριακή στη Ζάκυνθο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed