Σταύρος Τουλάτος: «Οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αξίζουν περισσότερα πράγματα από αυτά που τους έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια»

Είναι ο δεύτερος νεότερος υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια. Μόλις στα 29 του χρόνια ο Σταύρος Τουλάτος διεκδικεί την ψήφο των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εκπροσωπώντας τη νέα γενιά του Κινήματος.

Συνέντευξη στον Ξενοφώντα Ευαγγελάτο
Πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές συναντήσαμε τον Σταύρο Τουλάτο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμη και μιλήσαμε για όλα εκείνα που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την πολιτική, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας, τι θα αλλάξει σε περίπτωση που ο λαός των νησιών μας του δώσει την ευκαιρία να τον εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο.

– Ένας τόσο νέος άνθρωπος αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση στα 29 σου χρόνια;
«Νομίζω ότι η παθολογική αγάπη που τρέφω για το τόπο μας, όπως και το ενδιαφέρον για την κοινωνία μας ήταν αυτό που με οδήγησε να συμμετέχω στις εκλογές. Επίσης ένας άλλος λόγος ήταν για την ομάδα του ΠΑΣΟΚ στα νησιά μας. Άνθρωποι οι οποίοι ξεχωρίζουν για την επαγγελματική τους, μα κυριότερα για την κοινωνική τους προσφορά και ιδιαίτερα δε τα τελευταία τρία χρόνια όπου έχει γίνει απ όλους εξαιρετική δουλειά, με καίριες παρεμβάσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

– Στις ομιλίες σου ως τώρα έχεις επικεντρωθεί πολλές φορές στο θέμα της Υγείας στα νησιά μας. Βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ;
«Θεωρώ πρώτο και κυριότερο πρόβλημα το ΕΣΥ στα νησιά μας. Ένα ΕΣΥ που οραματίστηκε και δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και έδωσε στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη αυτό που της άξιζε, ένα μεγάλο και ισχυρό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ στα νησιά μας βρίσκεται στην εντατική και το κρατάνε ζωντανό το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση για να αλλάξουν τα πράγματα. Όταν τον χρόνο οι αεροδιακομιδές στοιχίζουν πάνω από 1 εκ ευρώ στο κράτος, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν σε γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου τα Νοσοκομεία μας, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία να είναι πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε να ρημάξουν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λίγο αργότερα έκανε ελάχιστα πράγματα σε σχέση με αυτά που αξίζουν στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που αν δεν υπήρχε και αυτή η Υγεία στα νησιά μας θα ήταν χειρότερη και από αυτή των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής».

– Δείχνεις μαχητικότητα όταν μιλάς για Νησιωτικότητα και δικαιώματα των πολιτών του Ιονίου. Πιστεύεις ότι οι πολίτες των νησιών μας είναι αδικημένοι σε σχέση με αυτούς του Αιγαίου;
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι η νησιωτικότητα. Δεν γίνεται να θεωρούμαστε νησιώτες δεύτερης κατηγορίας. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ έχουμε τονίσει την ανάγκη φοροελαφρύνσεων και μείωσης του ΦΠΑ και στο Ιόνιο όπως συμβαίνει στα Νησιά του Αιγαίου, καθώς οι ανάγκες μας σαν νησιώτες είναι ίδιες. Είναι επίσης και κάτι που θίγει το τουριστικό μας προϊόν, καθώς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ Αιγαίου και Ιονίου εις βάρος του δεύτερου. Είμαστε επίσης αυτοί που θίγουμε τη μόνιμη σύνδεση (365 μέρες το χρόνο) της Ιθάκης και της Σάμης με τη πόλη της Πάτρας όπως συνέβαινε την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να αλλάξει αυτό το καθεστώς, τα χρήματα από το Μεταφορικό Ισοδύναμο να πιστώνονται αμέσως στους λογαριασμούς των πολιτών και των επιχειρήσεων, θέλουμε ασφαλείς και ολοχρονικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».

– Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, την αύξηση του κόστος ζωής ποια είναι η απόψή σου;
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας το τελευταίο διάστημα και θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια είναι το θέμα της ενέργειας και της ακρίβειας. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα ο τότε Υπουργός Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης είχαμε στηρίξει την Ενεργειακή μας αυτονομία, επενδύοντας στο Ορυκτό μας πλούτο με αυστηρότατους περιβαλλοντολογικούς κανόνες, στις ΑΠΕ, αλλά κυρίως στην στήριξή μας μέχρι και σήμερα στις ενεργειακές κοινότητες με χρηματοδότηση των τελευταίων από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε επίσης αυτοί που έχουμε τονίσει την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ μετά και την υπεραπόδοση που παρατηρείται από την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού».

-Σε περίπτωση που ο κόσμος των νησιών μας σου δώσει την ευκαρία να εκλεγείς Βουλευτής, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;
«Είναι ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο ονομάζεται Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα πρέπει ο κάθε κάτοικος των νησιών μας και ιδιαίτερα η Τρίτη ηλικία να αισθάνεται ασφαλής. Είμαστε οι μόνοι που θίγουμε τα προβλήματα, αλλά κυρίως δίνουμε βιώσιμες λύσεις για το θέμα της Υγείας. Θα πρέπει όπως έχουμε ανακοινώσει το 10% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης να επενδυθούν στην Υγεία. Σε τοπικό επίπεδο να γίνει πλήρης επάνδρωση των ΜΕΘ, των νοσοκομείων μας, αλλά και των Κέντρων Υγείας, με πραγματικά οικονομικά, αλλά και εκπαιδευτικά κίνητρα για τους γιατρούς μας. Είναι ένας τομέας που σαν ΠΑΣΟΚ αλλά και εγώ προσωπικά δίνουμε μεγάλο βάρος».

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed