Σοκ και δέος, έχει καεί η μισή Ρόδος, ολόκληρα χωριά, εκκλησίες και μεγάλες ξενοδοχειακές ομάδες έχουν χαθεί, μεγάλη η καθυστέρηση της πολιτείας

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.
Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου. Το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας. Στα Λάερμα έχει καεί ήδη η εκκλησία του νεκροταφείου. Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Τα ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά. Από τη θάλασσα εκκενώνει το Λιμενικό τουρίστες και όποιον αλλον μπορεί η κατάσταση δυστυχώς είναι δραματική και η μόνη προτεραιότητα είναι πλέον οι ανθρώπινες ζωές. Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχες στα ξενοδοχεία ώστε να προχωρήσουν οι εκκενώσεις και να μην προχωρήσει η φωτιά σε παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις. Παντού υπάρχει ένας πανικός πλέον στο νησί που στην Ανατολική πλευρά έχει κοπεί κυριολεκτικά στην μέση και έχουν κλείσει οι οδικές αρτηρίες.

Update: Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε με επείγουσα ειδοποίηση του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112.

Συνεχής ενημέρωση…

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed