Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για το μακελειό στη Γάζα και το χτύπημα στο Νοσομομείο με 500 νεκρούς, «βράζει» η περιοχή, ο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης όταν χτυπήθηκε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κατηγορώντας για το πλήγμα το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, που έπεσαν στο νοσοκομείο. Αργότερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα πραγματοποίησαν επίθεση σε νοσοκομείο του θύλακα. Εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ απορρίπτει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και τονίζει πως πρόκειται για ψέματα με τον ηγέτη της Χαμάς, να δηλώνει πως η σφαγή στο νοσοκομείο αποτελεί σημείο καμπής και υποδηλώνει την ωμότητα του Ισραήλ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατόπιν συζητήσεως με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και με αφορμή το τριήμερο πένθος που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέβαλε το ταξίδι του στην Ιορδανία και την προγραμματισμένη συνάντηση με αυτούς τους δύο ηγέτες και τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις αθώες ζωές που χάθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ανυπομονεί σε σύντομη προσωπική συνάντηση με αυτούς τους ηγέτες και συμφώνησε να παραμείνει σε επαφή με καθέναν από αυτούς τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο καθώς η ακύρωση των συναντήσεων του Τζο Μπάιντεν με τον Μαχμούτ Αμπάς, τον βασιλιά Αμπντάλα και τον Αλ Σίσι οδήγησαν στην αναβολή της τετραμερούς συνόδου στο Αμμάν της Ιορδανίας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο, η επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ και η συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Φυσικά όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής από την Αίγυπτο και την Ιορδανία έως το Κατάρ τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία καταδικάζουν το δολοφονικό χτύπημα. Με μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας απαίτησε την άμεση προστασία των πολιτών και του νοσηλευτικού προσωπικού στον θύλακα της Γάζας. Με την σειρά τους, «Unicef» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δήλωσαν αποτροπιασμό για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli και διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για την πλέον ειδεχθή επίθεση σε νοσοκομειακό συγκρότημα για τον αιώνα που διανύουμε. Ενώ ο αραβικός κόσμος βράζει από οργή, κόσμος διαδηλώνει έξω από τις πρεσβείες του Ισραήλ σε Αμμάν, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Στη Δυτική Όχθη οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Ραμάλα εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν κατά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς η λαϊκή οργή φούντωσε μετά τη φονική ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed