Το θέμα του Ιωάννη Φωκά (Juan de Fuca) στη Βουλή των Ελλήνων

Κύριε Υπουργέ, ο Ιωάννης Φωκάς από το Βαλεριάνο Κεφαλονιάς, ο Χουάν ο Γραικός, ο Juan de Fuca της Flota de Tierra Firme και της Flota de Nueva Espana, ένας άσημος θαλασσοπόρος του 16ου αι., θεωρείται ότι ανακάλυψε τα Στενά νοτίως της νήσου Βανκούβερ (εξού και η ονομασία αυτών ως Strait of Juan de Fuca), με συνέπεια να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος (για λογαριασμό του ισπανικού θρόνου) που έφθασε πρώτος στον ΝΔ Καναδά.
Γεννήθηκε το 1536 σε αρχοντική οικογένεια της Κεφαλονιάς, ενώ το νησί βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ενετών. Το 1550 εντάχθηκε στο Βασιλικό Ισπανικό Ναυτικό, έγινε καπετάνιος και ανέλαβε τον ισπανικό στόλο στις Δυτικές Ινδίες. Ο Χουάν ξεκίνησε για την αποστολή του το 1590, από το Μεξικό προς τον Καναδά με 3 πλοία. Δυστυχώς αργότερα, το ισπανικό βασίλειο αρνήθηκε να αποζημιώσει τον Έλληνα ναυτικό για τις εξερευνήσεις του θεωρώντας τες ως ανεπιτυχείς. Ο Χουάν άφησε την αποικιακή υπηρεσία, αλλά παρέμεινε ναυτικός μέχρι που επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον Βαλεριανό της Κεφαλονιάς, για να περάσει τις τελευταίες του μέρες. Πέθανε το 1602. Η νεότερη μορφή του Οδυσσέα είχε – συν τοις άλλοις – ξεκινήσει την εξεύρεση των μυθικών Στενών του Ανιάν (κατ΄ εντολή του Αντιβασιλέα του Μεξικού), που υποτίθεται ότι ένωναν τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό από τον Αρκτικό Κύκλο, γνωστά τότε και ως ΒΔ Πέρασμα. Η ανακάλυψη αυτής της θαλάσσιας διόδου θα συντόμευε τη ρότα από τη Δυτική Ευρώπη προς την Κίνα, καθιστώντας τα ταξίδια συντομότερα και ασφαλέστερα. Όμως ο Έλλην θαλασσοπόρος δεν τα βρήκε, γιατί απλώς δεν είχαν ακόμη διανοιχθεί. Σήμερα όμως αρχίζουν και ξεσκεπάζονται μετά από αιώνων προστασία από παχύ στρώμα πάγου. Το ΒΔ Πέρασμα μέχρι το 2040 διαφαίνεται ότι θα είναι μια αυταπόδεικτη πραγματικότητα, που θα διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο, κάνοντας οικολογικότερες, ταχύτερες και οικονομικότερες τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ Ειρηνικού κι Ατλαντικού από βορρά. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Προτίθεστε όπως αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε να τιμήσετε είτε στη γενέτειρά του είτε στο ΥΠΝΝΠ (εκδηλώσεις, τοποθέτηση προτομής, διαδραστικές προβολές κλπ.) τον θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά από το Βαλεριάνο Κεφαλονιάς (Juan de Fuca) για το έργο της προσφοράς του στις θαλάσσιες συγκοινωνίες (ποντοπόρες ή ακτοπλοϊκές) και το παγκόσμιο εμπόριο;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed