Ερευνητική μελέτη του ηλικιωμένου πληθυσμού της Κεφαλονιάς

Ερευνητική μελέτη του ηλικιωμένου πληθυσμού της Κεφαλονιάς υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιατρικής, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Rowan University, Camden NJ και το Δ.Ι.Ε.Κ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας.
Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο στην Αμερική, Annual Meeting of the American Academy of Home Care Medicine, Seattle, Oct. 2023. Η σημασία της αξιολόγησης του πληθυσμού στο νησί της Κεφαλονιάς έχει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά που κάνουν τη μελέτη της ιδιαίτερα ελκυστική από εθνογηριατρική άποψη. Πρώτον, λόγω της γεωγραφίας του ίδιου του νησιού, υπάρχουν ηλικιωμένοι που γερνούν σε χωριά απομακρυσμένα από ιατρική και νοσηλευτική υποστήριξη. Δεύτερον, η γενιά των ηλικιωμένων είναι αυτή που επέζησε από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς, στην ιστορία της Ελλάδας, του 1953. Σε αυτή τη μελέτη συμπεριλήφθηκαν άτομα άνω των 65 ετών. Μετρήθηκε η ποιότητα ζωής τους με βάση ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε από επιστημονική ομάδα. Αξιολογήθηκαν πολλαπλές παράμετροι (δημογραφικά στοιχεία, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ιστορικό υγείας, ασθένειες, απώλεια βάρους, αδυναμία, κόπωση, δραστηριότητες της καθημερινής ζωής ή άτομα σε περιορισμένη στο σπίτι κατάσταση). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα μοντέλο ανθεκτικότητας και εξέλιξης πέρα από το τραύμα των καταστροφικών σεισμών. Παρά την μεγάλη φυσική καταστροφή, οι Κεφαλλονίτες φαίνεται να παραμένουν ανθεκτικοί, αυτόνομοι και λειτουργικοί παρότι σε προχωρημένη ηλικία. Αυτός ο πληθυσμός δηλώνει υγιής και με χαμηλά επίπεδα αδυναμίας, χαμηλή επίπτωση κατάθλιψης και ικανοποιητική ποιότητα ζωής.
Η ΜΕΛΕΤΗ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ στο νησί μας έχει εμπνευστή τον Κεφαλλονίτη Καθηγητή Εργαστηριακής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ακαδημαϊκό Δάσκαλο κ. Αναστάσιο Γερμενή. Το όνομα του όμως δεν προβάλλεται στη μελέτη. Αν και πολυγραφότατος επέλεξε να προβάλει το έργο του, το νησί μας, τους συνεργάτες του κι όχι το όνομα του! Τον ευχαριστούμε από καρδιάς! Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η μελέτη στο νησί μας.
Τον Διοικητή του Γ.Ν. Κεφαλληνίας που στήριξε την όλη προσπάθεια.
Τους σπουδαστές και αποφοίτους του ΔΙΕΚ: Νίκο Αλεξάτο, Σοφία Γαλιατσάτου, Νίκη Μανέντη, Χρυσάνθη Αγγούρια, Ελευθερία Λυμπεράτου και Δημήτρη Δαλμανιέρα.
Εκλεκτούς συνεργάτες και συναδέλφους στο Γ.Ν. Κεφαλληνίας: Άνθιμο Πανταζάτο, Χρυσάνθη Κοσμάτου, Ματούλα Αλυσανδράτου, Κλεφτοσπύρου Γιούλη.
Το προσωπικό του Μικροβιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας.
Την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σάμης, την κα Αναστασία Φουρνιώτη, Υπεύθυνη του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Την κα Παρασκευή Σολωμού, Υπεύθυνη του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” της Δημοτικής Ενότητας Ελειός – Πρόννοι.
Οφείλουμε παρομοίως να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν, όλους τους ανώνυμους συμπολίτες μας που μας εμπιστευτήκαν κι άνοιξαν την πόρτα τους και την καρδιά τους κι αγκάλιασαν το όλο πόνημα. Η συμμετοχή τους και η άψογη συνεργασία οδήγησαν στην ολοκλήρωση της έρευνας στο νησί μας.

ΔΙΕΚ του Γ. Ν. Κεφαλληνίας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed