Ρωσσέτος Λούζης: «Κάνω έκκληση για συνομιλίες και συμβιβασμό των Δημάρχων Ληξουρίου και Αργοστολίου, προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι το Θέατρο»

Αρχικά θα ήθελα να απαντήσω στις “κατηγορίες” φίλων στο γιατί εγώ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούμαι δεν πήραν θέση για την αναστολή λειτουργίας του θεάτρου της πόλης μας, του μοναδικού (δυστυχώς) στο νησί.
Η απάντηση λοιπόν είναι ότι περίμενα να ενημερωθώ και να έχω πιο καθαρή εικόνα για την υπόθεση αυτή, πέρα από αυτά που διάβαζα σε ανακοινώσεις, άρθρα και σατυρικά ποιηματάκια, αλλά και συζητήσεις με φίλους από άλλους συλλόγους και τους εργαζόμενους. Δεν χρειάζεται να πω και να προσθέσω τίποτα επί πλέον των όσων έχουν ειπωθεί και γραφτεί από πολλούς άλλους για την αξία και την σημασία της ύπαρξης ΚΑΙ λειτουργίας του Δημοτικού μας Θεάτρου για την ΖΩΗ των κατοίκων του νησιού, αλλά και την εικόνα που παρουσιάζουμε στους καλεσμένους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες του τόπου. Να προσθέσω μόνο, από την 40χρονη ενασχόληση μου στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού σε Χορωδίες και θέατρο, ότι το Δημοτικό θέατρο χωρίς τους εργαζόμενους και τους δημιουργούς του πολιτισμού έχει ελάχιστη αξία. Χωρίς εκείνους που το ζωντανεύουν είναι ένα ακόμη κτήριο με υποδομή…
Χωρίς την Σπυριδούλα, την Στάμω, την Όλγα, την Ερασμία, τον Γρηγόρη, τον Μάκη, τον Σταύρο το Θέατρό μας δεν έχει ψυχή. Εμείς με αυτούς τους εργαζόμενους συνεργαζόμαστε. Τους γνωρίζαμε, τους κουράζαμε, για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε και να παρουσιάσουμε όσο μπορούσαμε καλύτερα το πολιτιστικό προϊόν, που εμείς οι ερασιτέχνες με τόσο κόπο ετοιμάζουμε. Περιμένοντας λοιπόν την αντίδραση του Δήμου Αργοστολίου στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μετάθεση 3 εργαζομένων της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ, μετά την διάλυσή της, σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, με πληθυσμιακά κριτήρια στον Δήμο Ληξουρίου, παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον, μαζί με άλλους συμπολίτες (ομολογώ περίμενα περισσότερους να ενδιαφερθούν), την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου το Σάββατο 17.2.24 που για πρώτο θέμα είχε την αντίδραση στην απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το θέμα αυτό, μετά τις τυπικές διαδικασίες, συζητήθηκε για 3 ώρες. Στην συζήτηση κυριάρχησαν οι κριτικές, οι αντεγκλήσεις , οι κατηγορίες και οι έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης, για τις ευθύνες που υπάρχουν, για τους λάθος χειρισμούς, για καθυστερημένη αντίδραση και υπερεκτίμηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή επέμεινε στην αρχική της θέση, ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους , που ζητούσαν να παραμείνουν και ότι η κατανομή του προσωπικού της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ θα έπρεπε να γίνει όχι με τα κριτήρια του σχετικού Νόμου, αλλά όπως έγινε με το προσωπικό του Δήμου Κεφαλονιάς, όταν αυτός διασπάστηκε σε τρεις Δήμους, δηλαδή κατά τις ανάγκες και την επιθυμία των εργαζόμενων και τέλος ότι η απόφαση αυτή ήταν προκατειλημμένη και κατόπιν… παρεμβάσεων! Τελικά αποφασίστηκε να αντιδράσει ο Δήμος με νομικά μέσα (αίτηση Θεραπείας και σχετική τροπολογία) και διαβεβαίωσε η Δημοτική Αρχή ότι το Δημοτικό Θέατρο θα λειτουργήσει σύντομα με οποιονδήποτε τρόπο.
Επειδή τα νομικά μέσα, εάν γίνουν αποδεκτά, είναι τουλάχιστον χρονοβόρα και επειδή διαφωνώ με την λειτουργία των πολύτιμων και υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάσεων του θεάτρου από ιδιώτες (όσο γνώστες και να είναι), για λόγους προστασίας, ασφάλειας, καλής συνεργασίας και ποιότητας, κάνω έκκληση στους Δύο Δημάρχους να βρουν τους τυπικούς τρόπους (προγραμματικές συμβάσεις , κά.), ώστε να παραμείνουν οι 3 αυτοί εργαζόμενοι στον Δήμο Αργοστολίου, που είναι εντελώς απαραίτητοι για την Καλή λειτουργία του Θεάτρου (αφού το Ληξούρι, δυστυχώς δεν έχει ακόμη το δικό του θέατρο). Ενώ παράλληλα να μετακινηθούν, με τον ίδιο τυπικό τρόπο στον Δήμο Ληξουρίου 3 εργαζόμενοι από άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ), που για δικούς τους λόγους ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να εργάζονται στο Ληξούρι, ώστε να καλύψουν πραγματικές ανάγκες του τοπικού Δήμου, καλύπτοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο και την ουσία του ισχύοντος Νόμου, περί δίκαιης κατανομής του προσωπικού. Με την ελπίδα ότι θα δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, για να ζεσταθεί και πάλι η μοναδική πολιτιστική μας ΕΣΤΙΑ και να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις πολλές και καλές εκδηλώσεις που με τόσο κόπο έχουμε ετοιμάσει για αυτόν τον χρόνο.

ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed