Έσπασαν τα… νερά, θυελλώδης συνεδρίαση στο Δ.Σ. της Σάμης, επίθεση στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Σταύρο Σπαθή, ισορροπίες από τον Γιώργο Καβαλλιεράτο και ομόφωνη ανταρσία κατά της ΔΕΥΑΚ

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης στον Δήμο Σάμης και πολύ περισσότερο στην Δ.Ε. Ερύσσου ήταν η αιτία της σύγκλισης του εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου χθες στη Σάμη, ένα συμβούλιο που προκάλεσε η αντιπολίτευση με τον επικεφαλής της Γιώργο Καβαλλιεράτο.
Ο επικεφαλής των Ανοικτών Οριζόντων, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και παλαιότερα Αντιδήμαρχος ύδρευσης στην Σάμη, ήταν στην κυριολεξία ο καταλληλότερος για να εισηγηθεί το θέμα, αφού είναι από τους ελάχιστους γνώστες του πραγματικού προβλήματος. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής, ο οποίος δείχνει από την αρχή της θητείας του να ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στον Α βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού έχει παραβρεθεί σε δημοτικά συμβούλια τόσο στο Αργοστόλι, όσο και στο Ληξούρι. Την εισήγηση στο θέμα έκανε ο κ. Καβαλλιεράτος, που ανέφερε περίπου 25 σημεία-παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμες και 10 μακρυπρέθεσμες, προκειμένου ο Δήμος Σάμης να μην διψάσει φέτος και πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αφού η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή είναι ραγδαία. Οι περισσότεροι στην αίθουσα είχαν την αίσθηση του προβλήματος και ο μόνος που δεν μπορούσε να το αντιληφθεί ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σταύρος Σπαθής, που δεν βρέθηκε διά ζώσης στη Σάμη, αλλά έλαβε μέρος στην κουβέντα με τηλεδιάσκεψη. Παρά το γεγονός ότι ο εισηγητής, Γιώργος Καβαλλιεράτος, ο Δήμαρχος, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο πρόεδρος, Κυριάκος Σταμούλης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπύρος Σπαθής προσπάθησαν για την ομαλή διεξαγωγή του συμβουλίου, ωστόσο υπήρχαν στιγμές με πολύ μεγάλη ένταση κυρίως κατά του προσώπου του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, που έδειχνε χαμένος και ανήμπορος να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα δημοτικών συμβούλων, προέδρων κοινοτήτων και πολιτών που πήραν τον λόγο.

Η εμπλοκή του Εισαγγελέα, για όλα φταίει ο Παρίσης
Ιδιαίτερα επιθετικός προς τον κ. Σπαθή ήταν ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κατά την τοποθέτησή του, Διονύσης Χαλικιάς, αλλά και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φισκάρδου, Πολυχρόνης Δενδρινός, που διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κακή λειτουργία της αφαλάτωσης του Φισκάρδου. Πολύ περισσότερο επιθετικός ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ερύσσου, Κώστας Κοντογούρης που κατηγόρησε, ακόμη και με χαρακτηρισμούς τον κ. Σπαθή. «Δέκα χρόνια έχουν να καθαριστούν οι δεξαμενές στην Έρυσσο, η ΔΕΥΑΚ, ο πρόεδρός της και αυτοί που τον έχουν διορίσει είναι άχρηστοι, μας κοροϊδεύουν», ανέφερε. Επίσης η τοπική σύμβουλος του Φισκάρδου, Ευαγγελία Κοντογούρη, απείλησε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ότι θα καταφύγει στον Εισαγγελέα κρατώντας έναν φάκελο με στοιχεία, όπως τα χαρακτήρισε καταπέλτη κατά της ΔΕΥΑΚ και του προέδρου της. Χαμηλότερων τόνων τοποθετήσεις έκαναν η πρόεδρος των Μεσοβουνίων, Χάιδω Νικολετάτου, ο πρόεδρος των Κομιτάτων, Γιάννης Φιοράτος και ο πρόεδρων του Εμπορικού Συλλόγου, Στάθης Τσελέντης. Ο Σταύρος Σπαθής αμύνθηκε των κατηγοριών αναφέροντας πως για όλα τα κακά με την ύδρευση στον Δήμο Σάμης φταίει η Δημοτική Αρχή Παρίση του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς 2010-2019.

Θετική η παρουσία Κουρή, αφήνει την ΔΕΥΑΚ ο Δήμος Σάμης
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή την ακριβή λειτουργία των αφαλατώσεων, στο γεγονός ότι τα νερά της βροχής πηγάινουν χαμένα χωρίς να έχει φτιαχτεί ένας ταμιευτήρας τόσα χρόνια και τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει Μελέτες και Έργα είτε του Δήμου Σάμης είτε της ΔΕΥΑΚ για να λυθεί το πρόβλημα. Μάλιστα, έκανε λόγο για δημιουργία δύο λιμνοδεξαμενών στην Δ.Ε. Σάμης και ενός φράγματος στην Δ.Ε. Πυλάρου, καθώς και την τοποθέτηση τριών δεξαμενών 2000 κυβικών η κάθε μία, δύο στην Έρυσσο και μιας στην Πύλαρο. Ο κ. Κουρής φάνηκε ότι ήταν αρκετά διαβασμένος επί του θέματος. Ο Δήμαρχος, Παναγής Δρακουλόγκωνας πήρε τελευταίος τον λόγο και ευχαρίστησε τον Γιώργο Καβαλλιεράτο που έφερε το θέμα στο Δ.Σ. Παράλληλα άφησε αιχμές για την ΔΕΥΑΚ και την αντιμετώπιση του Δήμου Σάμης από την επιχείρηση και άφησε την βόμβα για το τέλος. Ζήτησε να παρθεί άμεσα απόφαση για αποχώρηση του Δήμου Σάμης από την ΔΕΥΑΚ και την δημιουργία ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ύδρευσης στον Δήμο και έφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας που το πέτυχε, αφού αποχώρησε από την ΔΕΥΑ Κέρκυρας. Όλοι συμφώνησαν σε αυτό με πρώτους τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Σπαθή και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργο Καβαλλιεράτο.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed