Γιατί έχει «κολλήσει» η ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, τι προτίθεται να κάνει η νέα Περιφερειακή Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα;

Η ίδρυση υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αποτελούσε αναπτυξιακή προοπτική που μπορούσε να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας νέες τουριστικές τάσεις και καλύπτοντας ταυτόχρονα κοινωνικές ανάγκες μεταφορών, όπως και ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών.
Την προοπτική αυτή φιλοδοξούσε να υπηρετήσει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας και των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον ΟΛΚΕ) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη). Με την απόφαση όμως 571/2021, το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακύρωσε τη σύμβαση του προωθούσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ΔΕΠΑΝ για την κατασκευή 5 υδατοδρομίων, καθώς διαπίστωσε σημεία «καταστρατήγησης των διατάξεων».
Έκτοτε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσπαθώντας να παρακάμψει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προσανατολίζονταν σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, στη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Π.Ι.Ν., του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υποδομών και των Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Λευκάδας και Κεφαλληνίας – Ιθάκης, με στόχο να ολoκληρωθεί το δίκτυο υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, (υπολείπονται σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά). Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα μοναδικά αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στο Ιόνιο είναι της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας. Δεδομένου ότι η λειτουργία υδατοδρομίων ως μέρος του συνόλου των εγκαταστάσεων των Οργανισμών Λιμένων και των Λιμενικών Ταμείων, μπορεί να δημιουργήσει υπεραξίες και νέες ευκαιρίες, ενισχύοντας τον θεσμικό τους ρόλο και προωθώντας την τουριστική αγορά σε περιοχές οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες – καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
-Προτίθεται η νέα Περιφερειακή Αρχή να λάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ολoκληρωθεί το δίκτυο υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά; Εάν ναι, μέσα από ποιά ακριβώς διαδικασία και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης ”ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ”
Αρβανιτάκη Αθηνά, Δρυ Μαρία

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed