Αλέξανδρος Παντελειός: «Έκδοση αδειών μόνο στο Δήμο Αργοστολίου, εκβιαστική απόφαση του Θεόφιλου Μιχαλάτου εις βάρος της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού μας»

Σε απάντηση της επερώτησης την οποία απευθύναμε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Θεόφιλος Μιχαλάτος μας απάντησε τα εξής:
· Έχει ζητήσει με έγγραφο προς τους υπόλοιπους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης αλλά και σε κοινή σύσκεψη των δημάρχων, να συμμετέχουν με προσωπικό στη στελέχωση της ΥΔΟΜ, όμως δεν υπήρξε θετική εξέλιξη.
· Στο αίτημα που έχει αποστείλει προς το γραφείο του Πρωθυπουργού για παράταση της προθεσμίας της 30/9/2023 δεν έχει ληφθεί έως σήμερα καμία απάντηση.
· Για τις προσλήψεις μηχανικών μέσω της Προκήρυξης 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ, το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε πως δεν πληροί ο Δήμος μας τις προϋποθέσεις, καθώς έπρεπε να έχει γίνει το αίτημα το 2021. Ο δήμος μας τότε δεν είχε εγκεκριμένο ΟΕΥ.
· Αναμένει την ολοκλήρωση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 5 μόνιμων υπαλλήλων για τη στελέχωση της ΥΔΟΜ μέσω ΑΣΕΠ. (Σε ερώτημα που απευθύναμε ποια προκήρυξη είναι αυτή, δεν λάβαμε απάντηση και σε μια πρώτη έρευνα στους τελευταίους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ δεν βρήκαμε σχετική προκήρυξη. Αναμένονται διευκρινίσεις).
· Λόγω της άρνησης των άλλων Δήμων να συμμετέχουν στην ΥΔΟΜ, ο δήμαρχος επιλέγει να λάβει απόφαση να εκδίδονται άδειες μόνο στα όρια του Δήμου Αργοστολίου!
· Επίσης να μειώσει το χρόνο για το κοινό, ώστε να παραμείνει περισσότερος παραγωγικός χρόνος για τους υπαλλήλους να ασχοληθούν με την έκδοση αδειών.
Η δημοτική αρχή έχει αποτύχει στη διάρκεια της θητείας της να προσλάβει τους υπαλλήλους που χρειάζεται ο Δήμος για να λειτουργήσει. Και δεν είναι κάτι που έτυχε. Θυμίζουμε πως την πρώτη φορά που μιλήσαμε για προσλήψεις, του πρώτους κιόλας μήνες της θητείας μας, ο κ. Μιχαλάτος απαντούσε πως τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι καλά και πως δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει υπαλλήλους. Αργότερα, όταν φέρναμε το θέμα της υποστελέχωσης της ΥΔΟΜ, ξανά και ξανά, πρώτα περίμενε να φύγουν υπάλληλοι για να τους αντικαταστήσει, μετά περίμενε γιατί δεν υπήρχε Οργανισμός (ΟΕΥ) του Δήμου, στη συνέχεια υπήρχε ΟΕΥ αλλά δεν είχε εγκριθεί ακόμη, και κάπως έτσι χανόταν χρόνος με το χρόνο. Η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαρύνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή Μιχαλάτου. Και τι πρόκειται να κάνει ο δήμαρχος τώρα που ήρθε αντιμέτωπος με το αδιέξοδο; Διαχειριστικές παρεμβάσεις στο ωράριο της Πολεοδομίας, λες και είναι περίπτερο και θα δουλεύει με λιγότερους υπαλλήλους, απλά λιγότερες ώρες. Τι άλλο θα κάνει τώρα που έχει μπει χειρόφρενο στην ανάπτυξη των νησιών μας; Θα δώσει εντολή να μη βγαίνουν άδειες στους άλλους Δήμους, αλλά μόνο στο Δήμο Αργοστολίου. Πρόκειται για μια εκβιαστική απόφαση, εις βάρος της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού μας.
Πάγια θέση μας είναι πως ο δήμος Αργοστολίου, ως κεντροβαρικός δήμος της Κεφαλονιάς (ορίζοντας π.χ. τα διαδημοτικά νομικά πρόσωπα), έχει την ευθύνη της ισόρροπης ανάπτυξης όλου του νησιού. Ο κ. Μιχαλάτος προφανώς δεν υπερασπίζεται αυτή τη θέση, λειτουργεί βάσει του μικροπολιτικού οφέλους στα στενά διοικητικά όρια του Δήμου Αργοστολίου και αποτυγχάνει να δώσει πνοή και όραμα στην Κεφαλονιά. Η πορεία της δημοτικής του αρχής ήταν, δυστυχώς, μια προδιαγεγραμμένη πορεία αποτυχίας. Ο δημότης Αργοστολίου και ο Κεφαλονίτης αξίζουν καλύτερα από αυτό.

Αλέξανδρος Παντελειός
Κεφαλονιά, Νησί για Όλους

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed