Επιτυχημένη ήταν η έναρξη των θερινών εικαστικών δρώμενων στη σύγχρονη πινακοθήκη Villa Ροδόπη με την έκθεση ζωγραφικής των Κώστα Ευαγγελάτου και Pascale Weber

Με την εικαστική performance της διακεκριμένης Γαλλίδας εικαστικού Pascale Weber και τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικών έργων του ζωγράφου, ποιητή, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου άρχισαν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πολλών φιλότεχνων τα θερινά εικαστικά, εκθεσιακά δρώμενα τέχνης και λόγου στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι.
Η Villa Ροδόπη ART συνεχίζει επί 23 χρόνια την πολιτιστική της προσφορά, που φέτος είναι αφιερωμένη στα 50 δημιουργικά χρόνια του ιδρυτή της. Η ζωντανή εικαστική παράσταση της Πασκάλ Γουέμπερ, με τον ποιητικό τίτλο ” Cannibal Ritual, Καννιβαλική τελετουργία” πραγματοποιήθηκε στη “Μωβ Σκηνή” του “Κήπου του Χαρίλαου” της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη εντυπωσιάζοντας τους παρόντες και συμμετέχοντες. Η πρωτοποριακή καλλιτέχνης, η οποία ήρθε από το Παρίσι, μέλος της ομάδας Hantu και καθηγήτρια στην Ecole des Arts του Πανεπιστημίου της Σορβόνης επικεντρώθηκε στη σχέση μας με τον φυτικό κόσμο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των τελετών. Η προσέγγισή της βασίστηκε ευφάνταστα στην πολιτισμική ανθρωπολογία και τη μυθοπλασία. Χρησιμοποιώντας βιωματικές και υποσυνείδητες αφηγήσεις, σύνδεσε πρακτικές από διαφορετικές εποχές και τόπους με λαϊκούς και ιερούς πολιτισμούς.
Για την ίδια, ο καλλιτέχνης έχει μια πολύ ισχυρή σχέση με την παράδοση, την οποία υπερασπίζεται και καταγγέλλει προκειμένου να την ανανεώσει. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που τρέφει τη συλλογική φαντασία και σχεδιάζει συμβολικά εργαλεία, ώστε να μπορούμε να φανταστούμε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Η Performance της ακολούθησε το τελετουργικό σχεδιάγραμμα: Τραπέζι φορτωμένο με λουλούδια, φρούτα και φρέσκα λαχανικά σε ακανόνιστα σχήματα. Σιωπηλή περισυλλογή. Συναρμολόγηση φυτικών αγαλμάτων. Ορισμένα άσεμνα, άλλα πολεμοχαρή, άλλα επιβλητικά και προστατευτικά. Στη συνέχεια άρχισε να τεμαχίζει τα χορτοφαγικά τοτέμ για το συμπόσιο. Στη συνέχεια, αφαίρεσε προσεκτικά τους σπόρους, επικαλούμενη τους θεούς της αγροτικής γονιμότητας, αναφερόμενη στις χώρες καταγωγής των προϊόντων, που έχουν φθάσει και σε μας, όπως και οι πρόσφυγες, από τα πέρατα του κόσμου.
Μετά το τέλος της performace έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικών έργων του Κώστα Ευαγγελάτου, με θέμα ανθρώπινες μορφές με διαχρονικά, αρχαικά χαρακτηριστικά και συμβολικές συνθέσεις στο χώρο. Ορισμένα έχουν εκτεθεί στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (2022) και στο κεντρικό πολιτιστικό κέντρο της Unesco στο Παρίσι (2023). Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, η επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλλα Σιναγκρά, ο Δημ. σύμβουλος κ. Σταύρος Γρηγορόπουλος, o καθηγητής του Ιονίου Παν/μίου κ. Κώστας Πετράκης καθώς και εκλεκτοί εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής, λογοτεχνικής, επιστημονικής, πολιτικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ζωής, ντόπιοι, ομογενείς και ξένοι. Οι επιτυχημένες πρώτες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στον κατάφυτο κήπο με γλυκίσματα, προσφορά της παραδοσιακής “Βοσκοπούλας” και εκλεκτά προϊόντα του νησιού.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
COSTAS EVANGELATOS ART-EST
ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Πληροφορίες: 26710 28501, 6944621286
Ξεναγήσεις: Κάθε Τετάρτη και Σάββατο: 8 μ.μ. – 10 μ.μ.
Διάρκεια μέχρι το Φθινόπωρο, Είσοδος ελεύθερη.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed