Οι νοσηρές καταστάσεις πέρασαν για το Ληξούρι, που θα δοκιμαστεί σκληρά την επόμενη πενταετία, η υποψηφιότητα του Δημήτρη Μεσσάρη εισάγει άλλο ύφος στην εκλογική μάχη

Θα προσπαθήσω να γράψω καθαρά και ειλικρινά και είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα τα καταφέρω. Θα προσπαθήσω, επίσης, να μην παρεξηγηθώ και είμαι απολύτως βέβαιος πως ΔΕΝ θα τα καταφέρω. Κάνω το σταυρό μου και αρχίζω:
Οι δημοτικές εκλογές του 2019 σημαδεύτηκαν από την κόντρα δύο προσώπων, του Βασίλη Ρουχωτά και του Διονύση Αραβαντινού. Με ισχυρές προσωπικότητες και γνώμες και οι δύο, παρέθεσαν απόψεις γειτονικές, αλλά στάθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον, όπως γειτονικά πλην αντιρρουπέτου, η τύχη θέλησε να είναι και τα σπίτια τους στην οδό Πελοπίδου. Λόγω του βαθέως πολιτικού παρελθόντος τους, στους συνδυασμούς που ηγήθηκαν συμμετείχαν και πρόσωπα που κύρια επιδίωξή τους ήταν να αντιταχθούν στον άλλο. Δηλαδή στον συνδυασμό του Ρουχωτά συμμετείχαν και πρόσωπα που κύρια επιδίωξή τους ήταν να μην εκλεγεί ο Αραβαντινός και αντίστροφα! Αυτή η κατάσταση-διάδοχος του 2014, όταν στη νοσηρή ατμόσφαιρα των εκλογών του αειμνήστου δήμου Κεφαλονιάς, οι δύο ανωτέρω αποτέλεσαν ηγετικές φυσιογνωμίες των συνδυασμών Καλαφάτη και Μιχαλάτου, είχε συνέπεια οι δύο συνδυασμοί να αλληλοεξουδετερωθούν στον πρώτο γύρο αντιπολιτευόμενοι ο ένας τον άλλον και φυσική συνέπεια στον δεύτερο γύρο οι περισσότεροι “Ρουχωτικοί” να ψηφίσουν τον Γιώργο Κατσιβέλη, με μόνη αιτία την απέχθειά τους προς τον Αραβαντινό.
Η στείρα αυτή αντιπαράθεση στάθηκε μειωτική για όλους και για τους συνδυασμούς Ρουχωτά και Αραβαντινού, γιατί πρόσωπα αξιόλογα, που σίγουρα είχαν πολλά να πουν και να προσφέρουν, αναλώθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις και, κυρίως, για τον συνδυασμό του Γιώργου Κατσιβέλη, που αντί να ανέλθει στην Δημοτική Αρχή αποκλειστικά για τις προτάσεις του, ανήλθε, εν μέρει, εκμεταλλευόμενος τον αλληλοσπαραγμό των δύο αντίπαλων συνδυασμών. Τώρα όμως, Ρουχωτάς και Αραβαντινός, που ποτέ δεν έπαψαν να είναι καλοί Ληξουριώτες, με την στήριξη του συνδυασμού του Δημήτρη Μεσσάρη, δείχνουν να σταματούν την μεταξύ τους αντιπαράθεση, “απελευθερώνοντας” έτσι τους υποστηρικτές τους, που πλέον θα στηρίξουν και θα ψηφίσουν Κατσιβέλη ή Μεσσάρη με κριτήριο θέσεις και όχι αντιθέσεις. Ο ίδιος άλλωστε ο Δημήτρης, με την πηγαία, ευγενική και συναισθηματική ομιλία του, κατά την παρουσίαση του συνδυασμού του, έβαλε τέλος στις ατομικές επιθέσεις και εισήγαγε ένα “άλλο ύφος” στην παραταξιακή διαπάλη.
Ας μην γελιόμαστε! Έχουμε μπροστά μας πέντε δυσκολότατα χρόνια κατά τα οποία το Ληξούρι θα δοκιμαστεί σκληρά. Ας μην αυταπατώμεθα! Ο πολιτικός λόγος στο Ληξούρι έχει από καιρό καταργηθεί και, αν ποτέ επανέλθει, θα είναι στο απώτατο μέλλον. Για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν, απαιτείται έστω και ένας απλός, ειλικρινής λόγος, μια γνήσια, ανεπιτήδευτη πράξη. Και αυτό είναι το θετικό στοιχείο που κομίζει η υποψηφιότητα Μεσσάρη.
(ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Στον επίλογο θα εξακολουθήσω να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν θα είμαι ξεκάθαρος).
Ένα άλλο θετικό στοιχείο των προκείμενων εκλογών είναι ότι έχουμε τρεις συνδυασμούς· και το Κ.Κ.Ε. με την “Λαϊκή Συσπείρωσή” του (έστω μειωμένο και αυτό από την γελοία ηγεσία Κουτσούμπα), για λόγους ιστορικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς, δικαιούται απόλυτα την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Και ο νοών νοείτω…

Ιωσήφ Β. Λουκέρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed